ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Γενική και Ειδική Αγωγή

Μαρ 14, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Γενική και Ειδική Αγωγή

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

 

Θέμα: «Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Γενική και Ειδική Αγωγή»

 

Βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς και για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει την αδιαφορία της προς τους μαθητές για την πλήρωση των οργανικών κενών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παροχή ολοκληρωμένης παιδείας στη μαθητική κοινότητα.

Συγκεκριμένα, με το έγγραφο υπ.αριθμ.8522/Δ1, με ημερομηνία 25/1/2023, είχαν ζητηθεί εισηγήσεις για νέες οργανικές θέσεις των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τον Γενικό Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αφού οι ίδιες συγκεντρώσουν στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (ΠΕ86 Πληροφορικής, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, ΠΕ91 Μουσικής, ΠΕ5 Γαλλικής Φιλολογίας, ΠΕ6 Αγγλικής φιλολογίας, ΠΕ7 Γερμανικής, ΠΕ11 Γυμναστών, ΠΕ91 Θεατρικής Αγωγής κτλ.).

Στις 15/2/2023 οι Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις πανελλαδικά, κατέγραψαν έγκαιρα τις ελλείψεις τους που ανέρχονταν σε 3.000 νέες οργανικές θέσεις, εκτός των ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών, οι οποίες όμως δεν συστάθηκαν ποτέ.

Στις 11/07/23, μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας των Συλλόγων Δασκάλων στο Υπουργείο Παιδείας είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι από τη σχολική χρονιά 2023-2024 θα ξεκινούσε η πλήρωση των νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Εν συνεχεία, με το έγγραφο υπ.αριθμ.143819/Δ1 στις 14/12/2023 το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επανέρχεται και ζητά εκ νέου από τις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις την καταγραφή των αναγκών στη Γενική και στην Ειδική Αγωγή, για τις προαναφερθείσες ειδικότητες, αλλά και για τους ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών. Η καταληκτική ημερομηνία που έθετε το έγγραφο ήταν αυστηρά η Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023.

Πράγματι, στις 22/12/2023 οι Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις επικαιροποίησαν τις συγκεκριμένες ελλείψεις τους, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Διευθύνσεων σε όλους τους κλάδους, όπως αυτές προκύπτουν από τη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΜΠΕ) και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), την τελευταία τριετία (σχολικά έτη: 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024).

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ίδρυση οργανικών θέσεων ΠΕ60, ΠΕ70 και Ειδικοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Ως εκ τούτων:

Επειδή, γονείς, ενώσεις και σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις σε οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Επειδή, είναι δικαίωμα κάθε μαθητευόμενου και υποχρέωση της Πολιτείας να του παρέχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

Επειδή, η κάλυψη όλων των πάγιων κενών με εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσει άμεσα στην σύσταση οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ούτως ώστε να μην χάνονται ώρες διδασκαλίας;

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σύστασης νέων οργανικών θέσεων και κάλυψής τους με προσλήψες μόνιμου προσωπικού;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Πούλου Γιώτα

Καλαματιανός Διονύσιος

Βέτα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γεώργιος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Πηγή: www.syriza.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο