ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

βήμα: Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ», Ναύπακτος

Οκτ 21, 2011 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

βήμα

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Συλλόγου ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ», Ναύπακτος

Ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» στη Ναύπακτο είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου) και ενταγμένο στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Από το 2008 είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

Από τον Ιούλιο του 2003 δραστηριοποιείται στον χώρο των ατόμων με αναπηρία στην πόλη της Ναυπάκτου και στην ευρύτερη περιοχή (επαρχία Δωρίδας και Ναυπακτίας, Νομών Φωκίδος και Αιτωλοακαρνανίας), όπου, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα για ΑμεΑ άλλου κρατικού ή ιδιωτικού φορέα.

Πρωτεργάτες στη δημιουργία του Συλλόγου ήταν γονείς και κηδεμόνες ατόμων με αναπηρίες, που το μέλλον τους δυστυχώς είναι αβέβαιο, καθώς και πρόσωπα ή φορείς που ευαισθητοποιούνταν σε παρόμοια κοινωνικά ζητήματα στην περιοχή των ως άνω νομών της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος. Το μείζον θέμα είναι φυσικά η οικονομική κρίση, που έχει μειώσει τους πόρους του Συλλόγου, όπως και όλων σε όλη τη χώρα, και πλέον λειτουργεί με τα περιορισμένα μέσα των μελών του.

Παρά ταύτα, και όπως υποστηρίζει στο «Θέματα Αναπηρίας» η Πρόεδρος του Συλλόγου Βασιλική Παναγοπούλου, «…το παν είναι η κατάθεση ψυχής, η όρεξη να τρέξεις και να κερδίσεις. Ο Σύλλογός μας δίνει καθημερινά μεγάλο αγώνα όχι μόνο για να κρατήσει το επίπεδο σε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα, αλλά και για να δημιουργήσει νέα πεδία δράσης και δημιουργίας. Η οικονομική κρίση είναι υπαρκτή, για αυτό και ως Σύλλογος στραφήκαμε στα προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε όλους τους διαθέσιμους πόρους και αυτό τονίζουμε και σε όλους τους Συλλόγους που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση με εμάς. Ταυτόχρονα και η Πολιτεία οφείλει να κάνει το χρέος της, μην αφήνοντας στο έλεος της τύχης τα άτομα με αναπηρία και τις δομές που χρησιμοποιούν».

Μέχρι σήμερα…

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ» έχει πραγματοποιήσει αξιόλογο έργο:

• Δημιούργησε αρχείο νέων εθελοντών, καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσής τους.

• Οργάνωσε και λειτουργεί Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης. Εθελόντριες απασχολούν δημιουργικά παιδιά με αναπηρία με κατασκευές και χειροτεχνήματα, ενώ το προσωπικό του Εργαστηρίου τα εκπαιδεύει στην αυτόνομη διαβίωση και φροντίζει για την ψυχαγωγία τους (εκδρομές, εξόδους και γιορτές). Στεγάζεται σε ένα χώρο 300 τ.μ. ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο για τις ανάγκες του Εργαστηρίου.

• Πραγματοποίησε εκθέσεις με χειροτεχνήματα των παιδιών.

• Διεκδίκησε και πέτυχε τη λειτουργία 4/θεσίου Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου, την κάλυψη με ειδικότητες απαραίτητες για την εκπαίδευση των παιδιών, καθώς και τη στέγασή του σε κτίριο που θα κατασκευαστεί σύντομα. Μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο.

• Συνετέλεσε τον Ιούνιο του 2006 στην ίδρυση Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στη Ναύπακτο για τα παιδιά που αποφοιτούν από το Ειδικό Σχολείο, ώστε να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 25 χρόνων.

• Διεκδίκησε και πέτυχε, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Ναυπάκτου, την υλοποίηση προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά στη δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για την απογευματινή απασχόληση των παιδιών.

• Πραγματοποίησε Επιστημονική Ημερίδα στη Ναύπακτο τον Μάιο του 2006 & τον Ιούνιο του 2009 με θέμα: «Ναύπακτος, προσβάσιμη, προσπελάσιμη και φιλόξενη. Εφικτό ή ουτοπία;», στις οποίες ειδικοί επιστήμονες ανέδειξαν το πρόβλημα, αναζήτησαν λύσεις και προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τους τοπικούς φορείς.

• Υλοποίησε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης, (Φεβρουάριος – Δεκέμβριος 2008) τέσσερα (4) σχέδια δράσης (Θεατρικό Εργαστήριο και Εργαστήριο Θεραπευτικής Ζωγραφικής ΑμεΑ στον Δήμο Πυλλήνης, Δημιουργία Εργαστηρίου Κεραμικής για ΑμεΑ στον Δήμο Ναυπάκτου, Δημιουργία Εργαστηρίου Μικροξυλουργι

Μετάβαση στο περιεχόμενο