Προτομή του Ομήρου

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

βήμα: Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας

Φεβ 3, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Καβάλας ιδρύθηκε το 2000, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα υπολειτουργούσε. Το … πλήρωμα του χρόνου ήρθε τελικά στις 17 Οκτωβρίου 2010, οπότε παλαιά και νέα μέλη του Συλλόγου, σε συνεργασία με μέλη της παλιάς Διοίκησης, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και Εκλογές και ενεργοποίησαν το Σωματείο.

Το νέο 9μελές Δ.Σ. που ανέλαβε, φρόντισε άμεσα να λυθεί το θέμα της στέγασης του Συλλόγου. Σε επαφές με τη Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, της ζητήθηκε να φιλοξενήσει προσωρινά τον Σύλλογο στα γραφεία της. Το αίτημα έγινε δεκτό από τη Διοικούσα Επιτροπή και ο Σύλλογος φιλοξενήθηκε εκεί για έναν περίπου χρόνο. Το Δ.Σ. του Σωματείου παράλληλα αναζητούσε μόνιμη λύση στο θέμα της στέγασής του. Τελικά, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, παραχωρήθηκε ισόγειος εξοπλισμένος χώρος στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Καβάλας (δίπλα στο ΚΕΠ) ο οποίος, με τη βοήθεια του Δημάρχου Καβάλας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να είναι λειτουργικός και πλήρως προσβάσιμος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου από την πρώτη ημέρα συγκρότησής του ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπήρχαν και αφορούσαν στα άτομα με αναπηρία. Καταρχάς ενημέρωσε τις τοπικές αρχές, Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτές, Εκκλησία για την ύπαρξή του καθώς και για τον διεκδικητικό ρόλο του υπέρ των ατόμων με αναπηρία του Νομού. Ο Σύλλογος παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και δεν διστάζει να πάρει θέση, να στηλιτεύσει, να διαμαρτυρηθεί, αλλά και να παρέμβει. Αποτελεί ταυτόχρονα τη φωνή του κάθε ατόμου με αναπηρία ξεχωριστά αλλά και του συνόλου των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένας σύγχρονος φορέας διεκδίκησης!

Το Α και το Ω των διεκδικήσεων του Συλλόγου

Διεκδικούμε: Προσβασιμότητα!

• Μετά από πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου, και σε συνεργασία με άλλα αναπηρικά σωματεία, τοποθετήθηκε ανελκυστήρας στο κτίριο του Δημαρχείου Καβάλας καθιστώντας το, επιτέλους, προσβάσιμο.

• Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΙΚΑ Καβάλας, στην οποία και τέθηκε το ζήτημα της μόνιμης κατάληψης των θέσεων που προορίζονται για τα αναπηρικά αυτοκίνητα των επισκεπτών με αναπηρία στο ΙΚΑ Καβάλας. Εντέλει, και σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία, οι αναπηρικές θέσεις πάρκινγκ παραμένουν πλέον ελεύθερες για χρήση από άτομα με αναπηρία.

• Σε συνάντηση του Σωματείου με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Καβάλας κατατέθηκε λεπτομερέστατο υπόμνημα προκειμένου να θιγούν ζητήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητική αναπηρία ή προβλήματα όρασης. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν 6 επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης της Καβάλας. Συνολικά δηλαδή, και μετά από τις αρχικές πιέσεις του Συλλόγου Παραπληγικών Καβάλας, υπάρχουν πλέον 15 θέσεις στάθμευσης.

• Ο Σύλλογος επιχειρηματολόγησε στον Αντιδήμαρχο για τη σπουδαιότητα επέκτασης του ήδη υπάρχοντος δικτύου οδηγών όδευσης τυφλών, συνηγορώντας στο αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

• Η υπόσχεση του EuroTaxi Καβάλας πραγματοποιήθηκε και τώρα πλέον στην πόλη μας κυκλοφορεί ταξί, κατάλληλο για άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Διεκδικούμε Εκπαίδευση!

• Για πρώτη χρονιά το 2010, και μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, τοποθετήθηκαν 4 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Ν. Καβάλας.

Διεκδικούμε Παροχές!

• Ένα άλλο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε και διεκδίκησε ο Σύλλογος από τους Δήμους της Καβάλας, αφορούσε στη μείωση ή στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και στον λογαριασμό του νερού. Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε μάλιστα στους Δήμους, υποδείχθηκαν και τρόποι έτσι ώστε να στηριχθεί οικονομικά αυτό το μέτρο. Μέχρι στιγμής οι Δήμοι Νέστου και Παγγαίου μείωσαν τα δημοτικά τέλη και το τιμολόγιο για το νερό και ο Δήμος Καβάλας μείωσε τα δημοτικά τέλη.

Παρεμβαίνουμε…

• Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου σε διαμαρτυρία μέλους του για το ΙΚΑ Καβάλας και την άρνηση του ασφαλιστικού φορέα να χαρακτηρίσει χορηγούμενη σύνταξη «εφ’ όρου ζωής», καταστρατηγώντας τη σχετική νομοθεσία (ν.3846/2010). Απευθυνόμενοι στον Υφυπουργό Εργασίας, τον Διοικητή ΙΚΑ και την Ε.Σ.Α.μεΑ. φτάσαμε στην ουσιαστική λύση του προβλήματος, αφού το τμήμα απονομής συντάξεων του ΙΚΑ Καβάλας υποχρεώθηκε να χορηγήσει σύνταξη «εφ όρου ζωής» στο παραπληγικό μέλος του Συλλόγου.

• Ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε πάμπολλες παραστάσεις και αιτήσεις προς το Υπουργείο Εργασίας, τον Διοικητή ΙΚΑ και την Ε.Σ.Α.μεΑ. και θίξαμε αλλεπάλληλες φορές τα πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του ΚΕ.Π.Α. Καβάλας.

• Στάλθηκε επιστολή προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, σχετικά με τη λειτουργία του ενός και μοναδικού ασθενοφόρου στο Νοσοκομείο Καβάλας, το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, που αφορούν στη μεταφορά των ατόμων με αναπηρία προς και από το Νοσοκομείο Καβάλας. Η απάντηση από το Υπουργείο Υγείας ήταν ότι σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την υπηρεσία των ασθενοφόρων των νοσοκομείων, αυτά να συνεργάζονται με το ΕΚΑΒ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κινητικά αναπήρων κατά την αποχώρησή τους από τα νοσοκομεία. Πράγματι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

• Ο Σύλλογος έστειλε επιστολή – διαμαρτυρία στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με την καθυστέρηση της καταβολής του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών συναδέλφων μας. Η καταβολή πραγματοποιήθηκε με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση.

• Ο Σύλλογος μετέφερε στον Δήμαρχο Καβάλας την έντονη ανησυχία που κατέκλυσε τα άτομα με αναπηρία, που είναι δικαιούχοι του προνοιακού επιδόματος της Καβάλας, εξαιτίας της μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και τελικά το θέμα διευθετήθηκε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

• Αγωνία και έντονο προβληματισμό για το μέλλον των εξυπηρετούμενων ΑμεΑ στο ΚΕΚΥΚΑμεΑ Καβάλας εξέφρασε σε επιστολή του ο Σύλλογος προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Ε.Σ.Α.μεΑ., για τη νέα κατάσταση για τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ.

Συμμετέχουμε…

• Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας συμμετείχε στο μεγαλειώδες Παναναπηρικό Συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από την ΕΣΑμεΑ στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στις 3 Δεκεμβρίου 2010.

• Σε εκδηλώσεις «συγγενών» φορέων, όπως σε αυτή του Συλλόγου Αιμοδοτών Ν. Καβάλας, όπου υπήρχε εκτενής αναφορά στη δωρεά οργάνων σώματος.

• Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ροταριανός όμιλος Καβάλας «Νεάπολις» με θέμα: «Ακούω το πρόβλημά σου και βοηθώ».

Αναμένουμε…

• Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόταση του Συλλόγου, μετά από δωρεάν του ΟΠΑΠ, και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καβάλας να κυκλοφορήσει το επόμενο χρονικό διάστημα όχημα για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία και μάλιστα χωρίς κόμιστρο.

• Μετά από συνάντηση με ιατρική εταιρεία της Καβάλας, ξεκίνησε προσπάθεια για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ.

• Δυστυχώς, δεν υπάρχει μονάδας αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα με αναπηρία στον Νομό…

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απαρτίζεται από τους:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κρεμμύδας Μάκης
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Βυζικίδης Τάσος
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυμπεράκης Μιχάλης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: Τζάρα Χριστίνα
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Μαμαλιά Πέννη
ΑΝΑΠΛ. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Χατζησταύρου Μάρθα
ΤΑΜΙΑΣ: Μαγουνάκης Τάσος
ΜΕΛΟΣ: Διττοπούλου Φρόσω
ΜΕΛΟΣ: Αβραμίδης Δημήτρης

Μετάβαση στο περιεχόμενο