ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

βήμα: Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας

Φεβ 3, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Ν. Καβάλας

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Καβάλας ιδρύθηκε το 2000, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα υπολειτουργούσε. Το … πλήρωμα του χρόνου ήρθε τελικά στις 17 Οκτωβρίου 2010, οπότε παλαιά και νέα μέλη του Συλλόγου, σε συνεργασία με μέλη της παλιάς Διοίκησης, πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση και Εκλογές και ενεργοποίησαν το Σωματείο.

Το νέο 9μελές Δ.Σ. που ανέλαβε, φρόντισε άμεσα να λυθεί το θέμα της στέγασης του Συλλόγου. Σε επαφές με τη Διοικούσα Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Ανατολικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, της ζητήθηκε να φιλοξενήσει προσωρινά τον Σύλλογο στα γραφεία της. Το αίτημα έγινε δεκτό από τη Διοικούσα Επιτροπή και ο Σύλλογος φιλοξενήθηκε εκεί για έναν περίπου χρόνο. Το Δ.Σ. του Σωματείου παράλληλα αναζητούσε μόνιμη λύση στο θέμα της στέγασής του. Τελικά, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, παραχωρήθηκε ισόγειος εξοπλισμένος χώρος στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Καβάλας (δίπλα στο ΚΕΠ) ο οποίος, με τη βοήθεια του Δημάρχου Καβάλας και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να είναι λειτουργικός και πλήρως προσβάσιμος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου από την πρώτη ημέρα συγκρότησής του ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπήρχαν και αφορούσαν στα άτομα με αναπηρία. Καταρχάς ενημέρωσε τις τοπικές αρχές, Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτές, Εκκλησία για την ύπαρξή του καθώς και για τον διεκδικητικό ρόλο του υπέρ των ατόμων με αναπηρία του Νομού. Ο Σύλλογος παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία και δεν διστάζει να πάρει θέση, να στηλιτεύσει, να διαμαρτυρηθεί, αλλά και να παρέμβει. Αποτελεί ταυτόχρονα τη φωνή του κάθε ατόμου με αναπηρία ξεχωριστά αλλά και του συνόλου των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένας σύγχρονος φορέας διεκδίκησης!

Το Α και το Ω των διεκδικήσεων του Συλλόγου

Διεκδικούμε: Προσβασιμότητα!

• Μετά από πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου, και σε συνεργασία με άλλα αναπηρικά σωματεία, τοποθετήθηκε ανελκυστήρας στο κτίριο του Δημαρχείου Καβάλας καθιστώντας το, επιτέλους, προσβάσιμο.

• Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Διευθύντρια του ΙΚΑ Καβάλας, στην οποία και τέθηκε το ζήτημα της μόνιμης κατάληψης των θέσεων που προορίζονται για τα αναπηρικά αυτοκίνητα των επισκεπτών με αναπηρία στο ΙΚΑ Καβάλας. Εντέλει, και σε συνεργασία με τη δημοτική αστυνομία, οι αναπηρικές θέσεις πάρκινγκ παραμένουν πλέον ελεύθερες για χρήση από άτομα με αναπηρία.

• Σε συνάντηση του Σωματείου με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Καβάλας κατατέθηκε λεπτομερέστατο υπόμνημα προκειμένου να θιγούν ζητήματα προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητική αναπηρία ή προβλήματα όρασης. Άμεσο αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν 6 επιπλέον θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης της Καβάλας. Συνολικά δηλαδή, και μετά από τις αρχικές πιέσεις του Συλλόγου Παραπληγικών Καβάλας, υπάρχουν πλέον 15 θέσεις στάθμευσης.

• Ο Σύλλογος επιχειρηματολόγησε στον Αντιδήμαρχο για τη σπουδαιότητα επέκτασης του ήδη υπάρχοντος δικτύου οδηγών όδευσης τυφλών, συνηγορώντας στο αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

• Η υπόσχεση του EuroTaxi Καβάλας πραγματοποιήθηκε και τώρα πλέον στην πόλη μας κυκλοφορεί ταξί, κατάλληλο για άτομα με κινητικές αναπηρίες.

Διεκδικούμε Εκπαίδευση!

• Για πρώτη χρονιά το 2010, και μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, τοποθετήθηκαν 4 εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Ν. Καβάλας.

Διεκδικούμε Παροχές!

• Ένα άλλο θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε και διεκδίκησε ο Σύλλογος από τους Δήμους της Καβάλας, αφορούσε στη μείωση ή στην απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και στον λογαριασμό του νερού. Στο σχετικό έγγραφο που απέστειλε μάλιστα στους Δήμους, υποδείχθηκαν και τρόποι έτσι ώστε να στηριχθεί οικονομικά αυτό το μέτρο. Μέχρι στιγμής οι Δήμοι Νέστου και Παγγαίου μείωσαν τα δημοτικά τέλη και το τιμολόγιο για το νερ

Μετάβαση στο περιεχόμενο