Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας παρουσιάζει τη δράση: «Μια πολύγλωσση ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα»
Ξενάγηση και Προσβάσιμα εργαστήρια για ακούοντα και κωφά/βαρήκοα παιδιά
Η νέα εκπαιδευτική δράση του μουσείου «Μια πολύγλωσση ιστορία στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας και συμπερίληψης στον πολιτισμό. Με βιωματικά, διαδραστικά εργαστήρια, το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία σε ακούοντα και κωφά/βαρήκοα να εξερευνήσουν τη Νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας, να συνεργαστούν και να εκφραστούν δημιουργικά χωρίς αποκλεισμούς. Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες/-ουσες θα δημιουργήσουν συλλογικά ένα καινοτόμο προσβάσιμο βίντεο αφήγησης, που θα αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο, δημιουργημένο από παιδιά… για παιδιά!
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ακούοντα και κωφά/βαρήκοα παιδιά και εφήβους 10 έως 15 ετών και εστιάζουν στη χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ), ως εργαλείου για την ισότιμη συμμετοχή και εκμάθηση της ιστορίας.
Η δράση υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού*, τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της Inclusive Lines, που εξειδικεύεται στη σχεδίαση προσβάσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Περιγραφή και μεθοδολογία του προγράμματος
Η ανάγκη για προσβασιμότητα σε κάθε μορφή του πολιτισμού είναι μεγάλη καθώς άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από την κοινωνική συμπερίληψη που προσφέρουν τα μέσα πολιτισμού. Η συμπερίληψη της κοινότητας κωφών/βαρήκοων ατόμων στον πολιτισμό είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στερούνται καθολικά την πρόσβαση, όπως π.χ σε ιστορικά βιβλία και κείμενα, λόγω έλλειψης ύπαρξης στη φυσική τους γλώσσα, η οποία είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ).
Μέσα από τα εργαστήρια, οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον χώρο και την ιδιαιτερότητα ενός ιστορικού μουσείου, θα γνωρίσουν τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας, θα εμπνευστούν, θα εκφραστούν ελεύθερα, θα συνεργαστούν, θα αλληλεπιδράσουν, θα εκπαιδευτούν και τέλος, θα συνδημιουργήσουν ένα νέο προσβάσιμο ιστορικό βίντεο από τα παιδιά για τα παιδιά. Θα δοθεί έμφαση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως μια νέα γλώσσα, που μπορούμε όλοι να μάθουμε απλές έννοιες της, κάνοντας τους χώρους πολιτισμού πιο προσβάσιμους.
Τα εργαστήρια βασίζονται στις αρχές της Μουσειοπαιδαγωγικής, της καθολικής πρόσβασης στον πολιτισμό και ακολουθούν τις μεθόδους της βιωματικής μάθησης, της δημιουργικής-σχεδιαστικής σκέψης, καθώς και της μάθησης ιστορίας του 21ου αιώνα.
Πρόγραμμα Δράσης
- Μουσειακή Ξενάγηση στην ΕΝΓ
30 Νοεμβρίου 2024, 11:00 – 12:30 για παιδιά και γονείς
Μια προσβάσιμη διαδραστική ξενάγηση με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα παράλληλα θα αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία, συμπερίληψης και συνεργασίας για τους επισκέπτες του ΜΜΑ αλλά και για το προσωπικό. Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενισχύσουν την πολιτιστική τους καλλιέργεια και θα έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των κ/β. Εστιάζουμε στον άνθρωπο και ενισχύουμε την αποδοχή της διαφορετικότητας από την παιδική ηλικία με αφορμή τον νεότερο πολιτισμό και την ιστορία. Η δράση αυτή θα απευθύνεται στα παιδιά και στις οικογένειές τους, με ακουστική αναπηρία και χωρίς.
- Εργαστήριο “Η νοηματική μέσα από τα συναισθήματα”
7 Δεκεμβρίου 2024, 11:00 – 12:30 για παιδιά
Μέσω της οπτικοποίησης της ιστορίας κάνοντας την ιστορική πληροφορία προσβάσιμη σε όλους και με παράλληλη διερμηνεία. Οι ιστορικές πληροφορίες οπτικοποιούνται και μας βοηθούν να κάνουμε μια ανάλυση της ιστοριας μέσα από το πρίσμα των συναισθημάτων τους. Η δράση θέλει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον στο χώρο του μουσείου, όπου ακούοντα και κωφά/βαρήκοα παιδιά θα γνωρίσουν καλύτερα τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας, θα παίξουν ως μια ισότιμη ομάδα χωρίς αποκλεισμούς.
- Εργαστήριο “Συμπερίληψη και στους υπότιτλους”
11 Ιανουαρίου, 11:00 – 12:30 για παιδιά
Η τελευταία δράση έχει στόχο να εμπλουτίσει το τελικό παραγόμενο βίντεο με υπότιτλους, δημιουργώντας παράλληλα μια διαδραστική και εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα παιδιά. Εισαγωγή στις αρχές και τους κανόνες των προσβάσιμων υπότιτλους για κ/β με απλό και κατανοητό τρόπο. Όλοι οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενισχύσουν την πολιτιστική και τεχνολογική καλλιέργεια και θα έρθουν πιο κοντά στον κόσμο των κ/β.
Δηλώσεις Συμμετοχής
Κάθε εργαστήριο μπορεί να δεχτεί έως 15 συμμετέχοντες/-ουσες και η ξενάγηση έως 25 άτομα. Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώστε την αντίστοιχη φόρμα.
- Φόρμα Συμμετοχής στη Μουσειακή Ξενάγηση στην ΕΝΓ
- Φόρμα Συμμετοχής στα Εργαστήρια
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ΙΜΜΑ τηλεφωνικά στο 2310 229 778. Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη).
*Το έργο υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟ για επιχορήγηση ή/και παροχή αιγίδας σε δράσεις Μουσείων και Συλλογών Νεότερου Πολιτισμού για το έτος 2024.
Πηγή: https://imma.edu.gr/