ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κέρδισε και φέτος το στοίχημα

Ιούλ 27, 2022 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Πολιτιστικά δρώμενα

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κέρδισε και φέτος το στοίχημα

 

Με την εμβληματική παράσταση “Sonoma” του πολυβραβευμένου δημιουργού Marcos Morau και της ομάδας “La Veronal” και το «κινηματογραφικό» “Scarbo”  του Ιωάννη Μανταφούνη, ολοκληρώθηκε το φετινό, 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα.

 

Είχαν προηγηθεί μια υπερβατική έναρξη με τους χορευτές των Peeping Tom να «αψηφούν τους κανόνες της βαρύτητας» στις 15 και στις 16 Ιουλίου, ενώ στις 19 Ιουλίου παρουσιάστηκε το “Neighbours”, η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το Sadler’s Wells του Λονδίνου, έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως. Με τίτλο “Ωδή στην Ομορφιά”, το φετινό Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου, συγκεντρώνοντας στην Καλαμάτα 113 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 22 ομάδες χορού, 32 εθελοντές, 71 σπουδαστές χορού στα επαγγελματικά σεμινάρια, 67 παιδιά στο εργαστήρι χορού για παιδιά και εφήβους, 54 συμμετέχοντες στο εργαστήρι για γονείς και παιδιά, 25 άτομα άνω των 50 ετών στο αντίστοιχο εργαστήρι και 19 ΑμεΑ στο εργαστήρι για ΑμεΑ. Για δέκα μέρες η Καλαμάτα κινήθηκε σε φεστιβαλικούς ρυθμούς με επισκέπτες και χορευτές να κινούνται καθημερινά ανάμεσα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και την Κεντρική Πλατεία. Παραστάσεις που συνδύασαν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump φιλοξενήθηκαν στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο Black Box και στην Κεντρική Πλατεία. Στο καθιερωμένο βραδινό ραντεβού στις 9 στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, 12 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν τις χορογραφίες τους. Στην Πλατεία διαγωνίστηκαν και οι 8 φιναλίστ του προγράμματος Αrt within One στις 18 Ιουλίου. Την ίδια μέρα το πρωί, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και  σπουδαστές από το πρόγραμμα των επαγγελματικών σεμιναρίων είχαν διαγωνιστεί ανά δυάδες επί σκηνής σε δύο διαδοχικά μονόλεπτα. Οι 8 που διακρίθηκαν, αναμετρήθηκαν το βράδυ στην Πλατεία όπου το κοινό ψήφισε τον μεγάλο νικητή. Η μεγάλη έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ ήταν, τέλος, στις 20 Ιουλίου, όταν αυθόρμητα ανέβηκαν στην σκηνή της Πλατείας η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα μαζί με τον Edivaldo Ernesto, ένα χορευτικό ντουέτο που κέρδισε τις εντυπώσεις.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο “Χορός σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου” πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά. Τα έργα “Blindly” της ομάδας Εlelei Company, “Nadezhda” της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και “Hito” των Akira Yoshida και Chey Jurado παρουσιάστηκαν σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης. Τα δύο πρώτα, παρουσιάστηκαν και στις 15 Ιουλίου στην Costa Navarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Επίσης, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάστηκε φέτος για τρίτη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 9ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο «Kάλλος: Για εμένα αυτό είναι Ομορφιά». Τα έργα των παιδιών 4-15 ετών από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, παρουσιάστηκαν στην ομώνυμη ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενήθηκε στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΙΝΤΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΕΑ

 

«Το φετινό Φεστιβάλ φιλοξένησε πολύπλευρους καλλιτέχνες, ανήσυχους,  συγκινητικούς, αστείους, ανατρεπτικούς. Γνωρίσαμε προσωπικότητες που έχουν αφήσει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην τέχνη τους αλλά και πιο νέα ταλέντα, που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στο χορό. Ζήσαμε 10 μέρες με παραστάσεις, δρώμενα και δράσεις για να εμπνευστούμε, να προβληματιστούμε, αλλά και να πάρουμε δύναμη για ό,τι θέλουμε να καταφέρουμε, για ό,τι ονειρευόμαστε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες που μας συγκίνησαν  με τα έργα τους. Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους σπουδαστές για τη σκληρή δουλειά τους. Τέλος, ευχαριστώ εσάς, το κοινό μας, του οποίου η παρουσία και το ζεστό χειροκρότημα γέμισε τις σκηνές του Φεστιβάλ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και την Κεντρική Πλατεία» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα της στο facebook η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα, δίνοντας το σύνθημα για το 29ο το 2023.

 

Πηγή: www.eleftheriaonline.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο