Προτομή του Ομήρου

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Τι θα ρωτούσατε κάποιον άνθρωπο που είναι τυφλοκωφός;

Φεβ 3, 2017 | ΘΕΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ, Τυφλοκωφοί

BILL WINTER

Καλέσαμε ανθρώπους να επισκεφθούν τη σελίδα της σχολής Perkins για τυφλούς στο Facebook, για να υποβάλουν ερωτήσεις στην εκπρόσωπο του ινστιτούτου Perkins Jaimi Lard, η οποία γεννήθηκε κωφή και με σοβαρά περιορισμένη όραση. Με τη βοήθεια της αφής και με τη διερμηνέα της τής νοηματικής γλώσσας, Christine Dwyer, ιδού οι απαντήσεις που έδωσε η Jaimi στις ερωτήσεις αυτές.

Ερώτηση: Πώς είναι να είσαι τυφλοκωφός;

Απάντηση: Γεννήθηκα με ελάχιστη όραση και δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα γιατί είμαι εντελώς κωφή. Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν η ζωή μου αν μπορούσα να δω και να ακούσω. Η όρασή μου μού επιτρέπει να διαβάζω μεγαλογράμματα κείμενα και να μπορώ να τις φιγούρες των ανθρώπων και άλλων αντικειμένων. Όμως χάνω τις λεπτομέρειες. Ούτε χρώματα μπορώ να δω. Μου αρέσει η δυνατή μουσική με πολλά μπάσα, επειδή έτσι μπορώ να την αισθανθώ. Δεν μπορώ να ακούσω άλλου είδους μουσική ή τους στίχους ενός τραγουδιού. Ξυπνάω κάθε μέρα για να πάω στη δουλειά μου όπως όλοι οι άνθρωποι.

Ερώτηση: Πώς επικοινωνείτε με τους άλλους;

Απάντηση: Για μένα, ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσω με κάποιον είναι η γλώσσα τού σώματος. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αγγίζω τα χέρια του ατόμου με το οποίο θέλω να επικοινωνήσω, ώστε να αισθανθώ τι μου λέει. Επίσης χρησιμοποιώ και γραπτές σημειώσεις οι οποίες γράφονται σε χοντρό χαρτί με ένα μεγάλο χοντρό στυλό. Όπως όλοι σήμερα μπορώ να χρησιμοποιήσω email, instant messaging και το Facebook!

Ερώτηση: Πώς αποφασίζετε τι ρούχα θα φορέσετε κάθε μέρα;

Απάντηση: Ως επί το πλείστον, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Επιλέγω τα ρούχα από το πώς αισθάνομαι την υφή τους ή από το πόσο άνετα νιώθω όταν τα φοράω.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι αγαπημένες σας δραστηριότητες;

Απάντηση: Υπάρχουν πολλά πράγματα που μου αρέσει να κάνω. Μου αρέσει η βαρκάδα, το καγιάκ, να πηγαίνω στο YMCA να ασκούμαι και να κολυμπάω, να κάνω κάμπινγκ και να κάθομαι δίπλα στη φωτιά, και πάντα μου αρέσει να διασκεδάζω με τους φίλους μου. Επίσης, μου αρέσει το διάβασμα. Διαβάζω μεγαλογράμματες εκδόσεις, όπως το Reader΄s Digest Large Print. (Σ.τ.Μ.: Το «The Reader’s Digest» είναι αμερικανικό περιοδικό γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο δημοσιεύει τις εκδόσεις του, σε πολλές μορφές: έντυπη, ψηφιακή, ηχητική, Braille και στην «Reader΄s Digest Large Print» που είναι μεγαλογράμματη).

Ερώτηση: Έχετε σκύλο-οδηγό;

Έχω αρκετούς φίλους τυφλοκωφούς που έχουν ένα σκύλο-οδηγό. Όμως, δεν είναι  κατάλληλος για μένα. Ειλικρινά, δεν μπορώ να επωμιστώ τις ευθύνες που απορρέουν από τη συγκατοίκηση με έναν σκύλο. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το λευκό και το κόκκινο μπαστούνι και έναν βλέποντα οδηγό κινητικότητας.

Ερώτηση: Τι είδους υποστηρικτική τεχνολογία χρησιμοποιείτε;

Απάντηση: Χρησιμοποιώ περισσότερο τον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει ένα ειδικό πρόγραμμα λογισμικού που ονομάζεται ZoomText, που μου επιτρέπει να αλλάζω το μέγεθος της οθόνης, τη γραμματοσειρά και τα χρώματα, ώστε να μπορώ να τα δω. Έχω επίσης ένα iPad. Θα ήθελα πολύ να έχω κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν μπορώ να δω αρκετά για να χρησιμοποιήσω κανένα.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Απάντηση: Μου αρέσει να μαγειρεύω ωραίες φρέσκες τροφές για τα γεύματά μου, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι ο φούρνος θα πιάσει φωτιά και δεν θα το αντιληφθώ αμέσως. Μου αρέσει να προσκαλώ τους φίλους μου και να μαγειρεύομε μαζί. Με αυτό τον τρόπο αφενός η μαγειρική γίνεται πιο διασκεδαστική και αφετέρου είναι πιο ασφαλής.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με τους τυφλοκωφούς;

Απάντηση: Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τυφλοκωφοί έχουν μεγάλες νοητικές αναπηρίες και, ως εκ τούτου, δεν είναι σε θέση να εργαστούν.

Ερώτηση: Ποια είναι η αγαπημένη σας ασχολία στη δουλειά σου στο Perkins;

Απάντηση: Οι αγαπημένες μου ασχολίες είναι να βγαίνω, να επισκέπτομαι καινούργια μέρη και να γνωρίζω νέους ανθρώπους! Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω δασκάλα, αλλά το κολέγιο δεν ήταν κατάλληλο για μένα. Τώρα έχω στο πρόγραμμα να γίνω δασκάλα και να βοηθάω μικρούς και μεγάλους να κατανοήσουν ότι δεν είμαστε και τόσο διαφορετικοί. Μου αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ βίντεο στην παρουσίασή τα οποία να δείχνουν τι μπορούν να κάνουν οι τυφλοκωφοί.

Η εκπρόσωπος του Perkins Jaimi Lard είναι διαθέσιμη για να μιλήσει σε κοινοτικές ομάδες, επαγγελματικές ενώσεις και σχολεία. Για περισσότερες πληροφορίες και για να κάνετε κράτηση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Perkins’ spokesperson page, εδώ: http://www.perkins.org/services/other/spokespersons.

Πηγή: http://www.perkins.org/

Μετάφραση-Επιμέλεια: Μαρίνα Ακλήρου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο