ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

συνέντευξη: Dr. Ilja Seifert: βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Οκτ 21, 2011 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

συνέντευξη

Dr. Ilja Seifert: βουλευτής του αριστερού κόμματος Die Linke του Γερμανικού Κοινοβουλίου

Ο Dr. Ilja Seifert είναι βουλευτής του Γερμανικού Κοινοβουλίου με το κόμμα Die Linke. Η κοινοβουλευτική του πορεία ξεκινά από τον Μάρτιο του 1990. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1990 διετέλεσε μέλος του Επιμελητηρίου του ελεύθερα εκλεγμένου Λαϊκού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στο ενωμένο πλέον Γερμανικό Κοινοβούλιο εκλέγεται από τον Οκτώβριο του 1990: Οκτώβριος 1990 – 1994, 1998 – 2002 και από το 2005 μέχρι σήμερα είναι μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής.

Ο Dr. Ilja Seifert είναι επίσηςΠρόεδρος του ABiD (Allgemeiner Behindertenver-band in Deutschland «Fur Selbstbestimmung und wur-de» (Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Γερμανίας «Για την Αυτοδιάθεση και την Αξιοπρέπεια»).

Ο ABiD ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1990 ως Ένωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την Αναπηρία. Εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία σε ομοσπονδιακό και εθνικό επίπεδο, ενισχύει την αυτοβοήθεια και ενεργοποιεί και υποστηρίζει πολυάριθμα σχέδια για να μπορούν τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν πλήρως στη ζωή της κοινότητας. Συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με οργανώσεις και ομοσπονδίες άλλων χωρών, ειδικά της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Abid είναι μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Αναπηρίας και πολλών άλλων ενώσεων.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Dr. Ilja Seifert είναι: www.ilja-seifert.de


«Η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως υποπροϊόν της οικονομικής πολιτικής»

Συνέντευξη: Άννα Κατσάνη

• Είστε ένα διακεκριμένο μέλος του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Ποιός είναι ο ρόλος της Γερμανίας ως κράτος – ηγέτης της ΕΕ σε αυτή την οικονομική κρίση, όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας που έχουν προγραμματιστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα; Θεωρείτε ότι η προστασία των δικαιωμάτων και των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της χώρας σας, ώστε να καταφέρει η ΕΕ να βγει από την κρίση;

• Θα ήταν, βέβαια, πολύ θετικό και επιθυμητό η λήξη της οικονομικής κρίσης να καταστεί δυνατή συνδεόμενη με την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Αυτό ισχύει τόσο για τη Γερμανία, όσο και για την Ελλάδα και για τις άλλες χώρες που έχουν δεσμευθεί πάνω στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Για παράδειγμα, η έναρξη νέων μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων με στόχο την άρση των εμποδίων και την προσβασιμότητα θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις εγχώριες κατασκευαστικές βιομηχανίες των αντίστοιχων χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των μεταφορών. Η άρση των εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τομέα αυτό θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή κινητικότητας να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και θα κάνει τα πράγματα πιο άνετα και βολικά για όλους.

Τέτοιου είδους προγράμματα θα πρέπει να καθοριστούν τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Θα πρέπει να είναι χρηματοδοτούμενα και να ισχύσουν για μία περίοδο τουλάχιστον δέκα ετών. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φυσικοί, επικοινωνιακοί ή ψυχολογικοί φραγμοί. Τότε θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε μεγάλη πρόοδο για την επόμενη δεκαετία. Οι άνθρωποι με και χωρίς αναπηρίες θα βρεθούν στη θέση να συμμετέχουν στη ζωή της κοινότητας (με πλήρη ένταξη) και θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες και πεδία για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.

Αντί να χρησιμοποιηθεί η κρίση ως δικαιολογία για την αφαίμαξη πόρων από έργα που ενισχύουν τους ανθρώπους, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομικής δυναμικής. Δυστυχώς, ούτε οι εθνικές κυβερνήσεις ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόσο μάλλον οι μεγάλες τράπεζες, δεν υποστηρίζουν ένα τέτοιο εποικοδομητικό πρόγραμμα ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

• Ποια είναι η γνώμη σας για τον ρόλο της ΕΕ, σχετικά με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση; Πώς πρέπει η ΕΕ να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνία

Μετάβαση στο περιεχόμενο