Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (Σ.Τ.Α.Τ.)

Μαρ 10, 2011 | Άλλα σωματεία σχετικά με την τυφλότητα και την αναπηρία, ΘΕΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ

Ο Σ.Τ.Α.Τ. είναι μη κερδοσκοπικό πρωτοβάθμιο σωματείο που διοικείται από τυφλούς και συγκροτείται από μέλη που είναι τυφλοί, έχουν μειωμένη όραση, γονείς και κηδεμόνες, καθώς και πολίτες χωρίς αναπηρία αλλά με κάποια σχέση με αυτή. Ο Σ.Τ.Α.Τ. παρέχει υπηρεσίες προς τους τυφλούς αλλά και προς το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο (εταιρείες, κρατικοί φορείς, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις κ.α.) επιτυγχάνοντας την αλλαγή του τρόπου ζωής των τυφλών, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Σύλλογος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Τυφλών (Σ.Τ.Α.Τ.) ιδρύθηκε το έτος 2001 με την υπ΄ αριθμ. 3136/2001 απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο του οποίου η διοίκηση αποτελείται από τυφλούς και τα μέλη του είναι τυφλοί, άτομα με έλλειψη όρασης και μη ανάπηροι των οποίων η δραστηριότητα ή η ειδικότητα σχετίζεται με τη χρήση νέων υποστηρικτικών τεχνολογιών για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο Σ.Τ.Α.Τ. λειτουργεί στα πρότυπα των κοινωνικών εταιρειών δηλαδή δε χρηματοδοτείται από κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις αλλά παράγει και αμειβόμενο έργο (εκτύπωση εντύπων Braille, δημιουργία και λειτουργία προηγμένων τεχνολογικών υπηρεσιών, παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών) διατηρώντας στο ακέραιο το μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα .

Παρόλο που ακόμα στη χώρα μας δεν έχει διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο που θα αναγνωρίζει και θα διέπει τη λειτουργία κοινωνικών εταιρειών, στο Σ.Τ.Α.Τ. από το 2005 έχουμε προβεί σε έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας διαθέτοντας τιμολόγια Β κατηγορίας και φυσικά όπως όλες οι κοινωνικές εταιρείες στην υπόλοιπη Ευρώπη είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε τόσο χορηγίες όσο και δωρεές. Επίσης από το 2006 το σωματείο μας αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), τον μοναδικό δευτεροβάθμιο φορέα αυτοοργάνωσης των τυφλών στην χώρα μας.

Επικοινωνία
Λέσβου 21-23 Αθήνα 5ος όροφος
Τ.Κ. 112 56
ΤΗΛ. 2105241606
ΦΑΞ. 210 5241606
Ιστοσελίδα: http://www.stat.net.gr/main/index.asp

Μετάβαση στο περιεχόμενο