ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Σκάκι / Οργανωτική επιτυχία στη Ρόδο

Οκτ 25, 2023 | Αθλητική Επικαιρότητα, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σκάκι / Οργανωτική επιτυχία στη Ρόδο

Κοσμάς Κέφαλος

 

Παγκόσμιος πρωταθλητής τυφλών αναδείχθηκε ο Πολωνός γκραν μετρ Ταζμπίρ με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες

 

Στην απαιτητική διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τυφλών και Ατόμων με Προβλήματα Όρασης η Ρόδος απέδειξε ότι διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Έφερε σε πέρας χωρίς δυσκολία αγώνες μεταξύ 82 τυφλών σκακιστών από 29 χώρες, ανθρώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν ξεχωριστή κουλτούρα, αντιδρούν ανόμοια σε δυσκολίες και εμπόδια.

 

Παγκόσμιος πρωταθλητής τυφλών αναδείχθηκε ο Πολωνός γκραν μετρ Ταζμπίρ με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες (αήττητος με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες / απόδοση 2455). Δεύτερος με 7,5 τερμάτισε ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής Νίκατς (Μαυροβούνιο) και τρίτος με 6,5 ο Στρέλτσοβ (Ισραήλ). Ισόβαθμοι με 6,5, αλλά χαμηλότερο συντελεστή άρσης ισοβαθμίας, οι Ντιακάσοβ (Ουζμπεκιστάν), Κολπάκοβ (Ουκρανία), Γιάντρικ (Σερβία), Μπιμπίκοβ (Καζακστάν) και Αντιγιαμάν (Γερμανία). Ο Σπύρος Κοφίδης κατετάγη 17ος με 5,5, ο Κώστας Καπνάκης 70ός με 3 και ο Γαβριήλ Σαραντίδης 81ος με 2 βαθμούς.

 

Παίχτηκαν 366 παρτίδες και σημειώθηκαν 175 νίκες με τα λευκά, 111 με τα μαύρα, 78 έληξαν ισόπαλες και 2 κρίθηκαν χωρίς αγώνα. Διοργανωτές ήταν η IBCA, η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ και ο Ιππότης Ρόδου. Τη διεύθυνση αγώνων είχαν επωμιστεί ο Νίκος και ο Γιάννης Καλέσης, επικεφαλής διαιτητής ήταν ο Μιχάλης Κεραμιώτης και Έλληνες διαιτητές οι Νίκος Βασιλάκης, Κώστας Ρηγόπουλος, Κώστας Διαμάντης, Σπύρος Καραμποΐκης και Χρήστος Καραμανιόλας.

 

Παράλληλα οργανώθηκε στο Rodos Palace Hotel το Συνέδριο της IBCA και οι εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον Σουηδό Μάγκνουσον και ηπειρωτικό αντιπρόσωπο στην Ευρώπη τον Ουκρανό Κολπάκοβ (https://ibca-info.org/2023-ibca-elections/).

 

Πηγή: www.avgi.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο