ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Πρωτέας Βούλας: Δημιούργησε τμήμα μπάσκετ για παιδιά με αυτισμό

Μάι 25, 2023 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

Πρωτέας Βούλας: Δημιούργησε τμήμα μπάσκετ για παιδιά με αυτισμό

Τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, ηλικίας 8 έως 12 ετών δημιούργησε ο Πρωτέας Βούλας.

 

Τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού δημιούργησε ο Πρωτέας Βούλας ώστε να δοθεί ένα άνοιγμα στα παιδιά αυτά για να μπορέσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Ο πρόεδρος του συλλόγου Στέργιος Γεωργακόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοσιογράφος» τόνισε ότι η ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος γεννήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες σε συνεργασία με τον Ιωάννη Τσουμπρή ο οποίος είναι ο εμπνευστής του «Τζάμπολ Αγάπης».

 

Το «Τζάμπολ Αγάπης» ξεκίνησε το 2016, ως προσπάθεια του Ιωάννη Τσουμπρή, καθηγητή φυσικής αγωγής και γονέα αυτιστικού παιδιού, για κοινή αθλητική δραστηριότητα καλαθοσφαίρισης των παιδιών με αναπηρίες με παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Στην πορεία των ετών 2016-2019 αναπτύχθηκε σε εθελοντικό πρόγραμμα ειδικής καλαθοσφαιρικής αγωγής. Η αποδοχή του από τα παιδιά και τις οικογένειές τους, από συλλόγους καλαθοσφαίρισης, η στήριξή του από προσωπικότητες και αθλητές του μπάσκετ, από εκπαιδευτικούς και δημοτικούς φορείς, η προβολή του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, δρομολόγησαν την εξέλιξη της ίδρυσης της Μη Κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρίας με την επωνυμία «Το Τζάμπολ της Αγάπης». Από το 2020 η προσπάθεια μεγαλώνει και στόχος πλέον του «Τζάμπολ Αγάπης» είναι να ωφεληθούν περισσότερα παιδιά ΑμεΑ. Να εξαπλωθεί στην Ελλάδα και να υπάρξουν συνεργασίες και οικονομική υποστήριξη του εθελοντικού προγράμματος μέσω δωρεών.

 

Πρωτέας Βούλας: Τμήμα μπάσκετ για για αγόρια και κορίτσια με αυτισμό 8-12 ετών

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τμήμα για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 8 έως 12 ετών τα οποία βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε συνεργασία με το Τζάμπολ Αγάπης. Το τμήμα λειτουργεί ήδη ένα μήνα και έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις προπονήσεις. Η ανταπόκριση είναι άκρως ενθαρρυντική, καθώς έξι παιδιά συμμετέχουν στο συγκεκριμένο τμήμα», αναφέρει ο πρόεδρος του Πρωτέα, Στέργιος Γεωργακόπουλος.

 

Οι προπονήσεις γίνονται κάθε Κυριακή στο Αθλητικό Κέντρο της Βούλας υπό την επίβλεψη του προπονητή Ιωάννη Τσουμπρή. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων βρίσκεται και προπονήτρια ειδικής αγωγής και εργοθεραπευτής. «Για τη δημιουργία του τμήματος έχουμε ενημερώσει τους διευθυντές των σχολείων της πόλης και φυσικά τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκειμένου να μάθουν όλες οι οικογένειες των οποίων τα παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, για το τμήμα αυτό. Θα υπάρχουν ολιγομελή τμήματα των 8 παιδιών και σε λίγο καιρό το πρώτο γκρουπ θα έχει συμπληρωθεί και φιλοδοξούμε να φτιάξουμε και δεύτερο τμήμα», τονίζει ο Στέργιος Γεωργακόπουλος.

 

Η συμμετοχή στο τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και η απαιτούμενη υλική και μη υποστήριξη διατίθεται στα παιδιά και τις οικογένειες τους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, με τα λειτουργικά έξοδα να τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο σύλλογος.

 

Να σημειωθεί ότι στα νότια προάστια, ο Πρωτέας Βούλας είναι ο μοναδικός σύλλογος που έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα ενώ στην Αττική υπάρχει αντίστοιχο τμήμα από την ομάδα του Παναθηναϊκού, του Χολαργού και φυσικά ομάδες του δικτύου «Τζάμπολ Αγάπης». Βασικός σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι η προώθηση της ειδικής καλαθοσφαιρικής αγωγής που στοχεύει στη συνεκπαίδευση και την αποδοχή εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. «Θέλουμε σε βάθος χρόνου, τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό το τμήμα, να μεταπηδήσουν στα άλλα τμήματα αντίστοιχων ηλικιών του Πρωτέας Βούλας. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

 

Κάθε παιδί με μία μορφή αναπτυξιακής διαταραχής που συμμετέχει στο προπονητικό πρόγραμμα, δέχεται ερεθίσματα από τους προπονητές και από τα παιδιά της τυπικής ανάπτυξης. Αλλά και η άλλη πλευρά, δηλαδή οι προπονητές και οι συμπαίκτες, διαμορφώνει τα δικά της θετικά συναισθήματα με την παρέα των παιδιών της ειδικής αγωγής», εξηγεί ο Πρόεδρος του Πρωτέα Βούλας.

 

«Η ειδική καλαθοσφαιρική αγωγή αποτελεί μία προσαρμοσμένη προσέγγιση της διδασκαλίας του μπάσκετ, ως επιστέγασμα της μελέτης, της προσωπικής εμπειρίας, της συμμετοχής σε εκπαιδευτικές ημερίδες, της συζήτησης με γονείς και της ανταλλαγής απόψεων με εκπαιδευτικούς. Θέλουμε όσοι συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία, να κοπιάσουμε ώστε όλα τα παιδιά, να περνάνε μαζί τα εμπόδια της διαφορετικότητας και να παίζουν με μία μπάλα του μπάσκετ.

 

Με μία πορτοκαλί μπάλα που να τα ενώνει σε μία ομάδα, την ομάδα του Τζάμπολ της Αγάπης. Το πιο σημαντικό σκεπτικό σε όλη μας την προσπάθεια, είναι να πολεμήσουμε τον κοινωνικό αθλητικό αποκλεισμό των παιδιών και γενικότερα των ανθρώπων με αναπτυξιακές διαταραχές. Να ξεπεράσουμε προβλήματα, να δώσουμε νόημα σε μία απλή αγκαλιά, να ανοίξουμε μία πόρτα για το πέρασμα στο δικό μας κόσμο και αντίθετα, να πάμε εμείς στον δικό τους. Να συναντηθούμε, να παίξουμε μπάσκετ και να ζήσουμε όμορφα μαζί», υπογραμμίζει ο εμπνευστής του προγράμματος, Ιωάννης Τσουμπρής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εγγραφές απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Πρωτέα Βούλας (Λυκούργου 15 Βούλα) ή επικοινωνήστε στο 210 8953823.

 

Πηγή: www.nou-pou.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο