ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Πάτρα: Σε 48ωρες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Μέριμνας»

Ιούλ 9, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

Πάτρα: Σε 48ωρες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Μέριμνας»

 

Βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μη σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας τους

 

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του  το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν.Αχαϊας, ” Οι εργαζόμενοι του Θ.Π.Κ. “Η ΜΕΡΙΜΝΑ”, μετά και τις τετράωρες στάσεις εργασίας που πραγματοποίησαν την περίοδο 11/3/2024 έως και 1/4/2024, προχωρούν σε 48ωρη απεργία την Δευτέρα 8/7/2024 και την Τρίτη 9/7/2024 με σκοπό να κλιμακώσουν περαιτέρω με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες στις 15 και 16/7/2024, στις 22 και 23/7/2024 και στις 29 και 30/7/2024, εάν δεν εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς τους εργαζόμενους.

 

Ένα χρόνο τώρα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μη σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας τους, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμα και τους δύο μήνες, ενώ αρκετοί συνάδελφοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τα έξοδα μετακίνησης στην εργασία τους και χωρίς να υπάρχει επίσημη και συγκεκριμένη απάντηση από την διοίκηση για το τι πρόκειται να γίνει. Ταυτόχρονα η υποστελέχωση του Κέντρου δημιουργεί μια πιεστική καθημερινότητα για τους εργαζομένους οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους, δηλαδή να αμείβονται για την εργασία τους και να υπάρχει επαρκές προσωπικό ώστε με ασφάλεια να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ωφελούμενους.

 

Το Κλαδικό Σωματείο, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τον Δήμο Πατρέων επανειλημμένα έχουν παρέμβει τόσο στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα ζητήματα και του εν λόγω Ιδρύματος αλλά και όλων συνολικά. Κυβέρνηση και Περιφέρεια όμως, υλοποιούν κατά γράμμα τις οδηγίες και την κατεύθυνση της ΕΕ, βάζοντας στη ζυγαριά «κόστους-οφέλους» τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αντιπεριφερειάρχες Φ. Ζαΐμης και Γ. Ντάτσικα, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην καλοκαιρινή γιορτή του Θ.Π.Κ. “Η ΜΕΡΙΜΝΑ”, δεν είπαν κουβέντα για τους απλήρωτους συναδέλφους! Γιατί κι αυτοί, σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, με όχημα την χρόνια υποχρηματοδότηση όλων των προνοιακών δομών, αιμορραγώντας τις οικονομικά, ωθούν κάθε μέρα στην ιδιωτικοποίησή τους, στρώνοντας έτσι τον δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας εις βάρος του λαού, με τις ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών ΑμΕΑ να βρίσκονται στο περιθώριο!

 

Γι’αυτό, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα των συναδέλφων του Θ.Π.Κ. “Η ΜΕΡΙΜΝΑ” και στηρίζει την απόφασή τους για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, κόντρα στις προσπάθειες τρομοκράτησής τους, διεκδικώντας την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για όλες τις Προνοιακές δομές, καλύπτοντας το 100% των αναγκών τους, με σταθερή καταβολή των μισθών, επιδομάτων και δώρων χωρίς καθυστερήσεις και «έναντι» καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη δικαιώματα.

 

Να καταβληθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων!

 

Κυβέρνηση και Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

 

Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι!”

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

 

“Το ΘΠΚ Μέριμνα, παρότι επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο στον τομέα της της πρόνοιας και της φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση, συνεχίζει να αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η μη επίλυση εξασφάλισης σταθερών πόρων για το ίδρυμα, έχει οδηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν σε στάσεις πληρωμών των εργαζομένων και έχει καταστήσει αμφίβολη τη συνέχιση λειτουργίας του.

 

Η ευθύνη για την οικονομική δυσπραγία, στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται το ΘΠΚ Μέριμνα, έχει ενόχους. Είναι η πολιτική της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αφήνει στο περιθώριο ό,τι έχει να κάνει με κοινωνικές παροχές, που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την Πρόνοια και προωθεί την παράδοσή της σε ΜΚΟ και ιδιώτες. Έχουν αφήσει το ίδρυμα να λειτουργεί με οριακή χρηματοδότηση, που δεν επαρκεί για να μπορούν να καλυφθούν οι πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες του. Παράλληλα, η μη σταθερή χρηματοδότηση από τα ανταποδοτικά προγράμματα, έχει οδηγήσει σε αδυναμία κάλυψης των πάγιων λειτουργικών εξόδων του ιδρύματος.

 

Επιμένουμε στην ανάγκη λειτουργίας του ιδρύματος με ευθύνη του κράτους. Με σταθερή, επαρκή χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΘΠΚ Μέριμνα, για τα δίκαια αιτήματά τους. Διεκδικούμε έκτακτη επιχορήγηση και κατεπείγουσα καταβολή της οφειλόμενης χρηματοδότησης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ιδρύματος”.

 

Πηγή: www.thebest.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο