Προτομή του Ομήρου

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

παρουσίαση: 3ο Συνέδριο του Economist για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα στην ένταξη – Ανεπανάληπτη ελληνική επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπότσια – 3η Δεκέμβρη: Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Φεβ 6, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

3ο Συνέδριο του Economist για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα στην ένταξη

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία τέθηκαν στο επίκεντρο του 3ου Συνεδρίου του Economist για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, που διοργανώθηκε, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), στις 27 Σεπτεμβρίου 2011 στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Royal Olympic.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης εν μέσω κρίσης, ο ρόλος του «Καλλικράτη» και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ευκαιρίες μέσα από τις νέες τεχνολογίες, η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες όπως οι τουριστικές κλπ.

Ανάμεσα στους εισηγητές του Συνεδρίου ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ι. Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. Χρ. Νάστας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Θ. Κλεισιώτης, ο Ταμίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και Πρόεδρος της ΟΜΚΕ Κ. Γαργάλης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Ν. Αναλυτής. Τη συζήτηση συντόνισε ο σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Economist John Andrews.

Τα άτομα με αναπηρία πληρώνουν την κρίση

«Στην κρίσιμη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα τα άτομα με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται», τόνισε ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στην ομιλία του. «Σε κατάσταση υψηλής ανεργίας, το ποσοστό απασχόλησης των αναπήρων μειώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι για τον υπόλοιπο πληθυσμό», τόνισε και πρόσθεσε: «Ένα άτομο με αναπηρία που βυθίζεται κάτω από τα όρια της φτώχειας πολύ πιο δύσκολα μπορεί να βγει από αυτό σε σχέση με ένα άτομο που δεν έχει αναπηρία».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα άτομα με αναπηρία ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο, επισήμανε ο κ. Βαρδακαστάνης για να προσθέσει ότι «τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται για την κρίση, αλλά είναι από τους πρώτους που πληρώνουν την κρίση». Επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία η οποία «δεν έχει σχέδιο» και υπολείπεται σε πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε ως παράδειγμα την επιβάρυνση και των ατόμων με αναπηρία από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα χαρακτήρισε «υπανάπτυκτο και προσβλητικό» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία από την ελληνική πολιτεία, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων τόσο από τον Δήμο και την Περιφέρεια όσο και από το σύνολο των Υπουργείων που θα προστατεύουν το εισόδημα και την απασχόληση και θα εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες δομές κοινωνικές προστασίας και πρόνοιας, βάσει του ελληνικού Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι και ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει αδυναμίες στα θέματα αναπηρίας, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στα όποια σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο κ. Βαρδακαστάνης πρότεινε στο Υπουργείο Εσωτερικών τη σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα διαμορφώσει πρωτόκολλο συνεργασίας, έναν «κώδικα καλής πρακτικής» σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμενος προς τους Δήμους, ζήτησε να γίνει πιο συστηματική η συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα.

Ο κ. Χρήστος Νάστας αναφέρθηκε στον ρόλο της Περιφερειακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με την ανάπτυξη των πολιτικών για θέματα αναπηρίας. Τόνισε ότι ειδικά για την προσβασιμότητα, «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας υποδομών και υπηρεσιών, εντασσόμενων μάλιστα σε προγράμματα αειφόρου ανάπτυξης, όχι μόνο συμβάλλει στη θεμελίωση κοινοτήτων που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις σε όλα τα στάδια της ζωής τους, αλλά μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα ως μοχλός αναζωογόνησης και τόνωσης της τοπικής οικονομίας, δεδομένου ότι προϋποθέτει κινητοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου, των επιχειρήσεων εμπορίας βοηθητικού εξοπλισμού και τη διεύρυνση του αγοραστικού κοινού».

Ο κ. Θωμάς Κλεισιώτης μίλησε για την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την προστασία εν μέσω κρίσης. «Εν μέσω κρίσης, και μείωσης του ύψους των συντάξεων, τα άτομα με αναπηρία είναι εκτεθειμένα σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Οι μειώσεις των συντάξεων στα άτομα με αναπηρία ή στους γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία είναι ιδιαίτερα επώδυνο μέτρο, εάν αναλογιστούμε το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους. Το πρόσθετο αυτό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για τις βαριές αναπηρίες και αυξάνεται όταν συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας της πρόνοιας. Εν μέσω κρίσης, εάν το κράτος δεν σχεδιάσει ένα συντονισμένο σχέδιο προστατευτικών μέτρων, τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν να ζήσουν εποχές απόλυτου κοινωνικού αποκλεισμού».

Ο κ. Κώστας Γαργάλης υπερθεμάτισε για το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να επωφελούνται από μέτρα που προορίζονται για την εξασφάλιση της αυτονομίας τους, της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξής τους και της συμμετοχής τους στη ζωή της κοινότητας. «Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό η Δημόσια Διοίκηση ως τελικός δικαιούχος έργων πληροφορικής να ζητεί την υιοθέτηση τεχνικών προδιαγραφών ηλεκτρονικής προσβασιμότητας. Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν πράξη οι συνταγματικές πρόνοιες και οι προωθούμενες πολιτικές του Ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη και της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι τα άτομα με αναπηρία δεν είναι απλώς τελικοί χρήστες των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και εν δυνάμει εργαζόμενοι. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να δώσει και αναπτυξιακή ώθηση στη βιομηχανία πληροφορικής».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, ύψους 3,9 δις ευρώ, στα οποία εντάσσονται και δράσεις για ΑμεΑ. Αναφερόμενος στα δεδομένα προηγούμενων ετών, ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για κοινωνικές δαπάνες, που ήταν δυσανάλογες με την αποτελεσματικότητά τους, για κατεξοχήν επιδοματική πολιτική που δεν επέτρεψε να αναπτυχθούν πρακτικές για την ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, καθώς και για πελατειακές σχέσεις με τους δικαιούχους των παροχών, με αποτέλεσμα την άνιση κατανομή των πόρων. Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το εθνικό μητρώο αναπήρων, το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας με ενιαίους κανόνες και τη θέσπιση νέων κανόνων για την αγορά εργασίας, με έμφαση στην αλλαγή κουλτούρας των επιχειρήσεων, υπό τη σημείωση ότι έως σήμερα η αγορά εργασίας είναι «κλειστή» για τα άτομα με αναπηρία.

Τον κίνδυνο που διατρέχουν σε περίοδο κρίσης τα άτομα με αναπηρία από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αναγνώρισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Σημείωσε τα «σοβαρά προβλήματα οικονομικής φύσης κατά την άσκηση πολιτικής στην παρούσα συγκυρία» και δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών, ψηφιοποίηση των επιδομάτων πρόνοιας, εξορθολογισμό και εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία προϋποθέσεων μέσω του «Καλλικράτη» ώστε η προνοιακή πολιτική και ό,τι σχετίζεται με τα άτομα με αναπηρία να περάσει σταδιακά καθ’ ολοκληρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Βάλαμε στόχο να δώσουμε βιώσιμη λύση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος υπό το βάρος του σοβαρότατου προβληματισμού για τις επενέργειες της συρρίκνωσης των προνοιακών επιδομάτων και της αποσάθρωσης των κοινωνικών δομών.

Την πολιτική για άτομα με αναπηρία που «περιορίσθηκε στην παροχή επιδομάτων» και «δημιούργησε μια εξάρτηση που εγκλωβίζει το άτομο με αναπηρία», επέκρινε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ανέδειξε ως στόχο «μια ανοικτή και προσβάσιμη κοινωνία». «Σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες, ο Δήμος της Αθήνας θα κάνει ότι μπορεί για να διαμορφώσει πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία», υποσχέθηκε ο κ. Καμίνης και προέταξε το πρόβλημα της προσβασιμότητας των αναπήρων στην πρωτεύουσα με την προβληματική ρυμοτομία, τα συνεχή εμπόδια στα πεζοδρόμια, τα προβληματικά μέσα μαζικής μεταφοράς και την υπερβολική χρήση Ι.Χ.

Την πρόθεση να δημιουργηθεί πιλοτικός τουριστικός προορισμός, εύκολα προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνα Μπέη, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία που καταδεικνύουν σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των ΑμεΑ απέναντι στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Η ίδια στάθηκε σε εκτιμήσεις οι οποίες κάνουν λόγο για σχετικά χαμηλό κόστος δημιουργίας αντίστοιχων τουριστικών υποδομών. Σημείωσε δε πως οι Έλληνες πολίτες με αναπηρία προτιμούν προορισμούς εκτός επικράτειας, στους οποίους διαμένουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες και δαπανούν περίπου 15% περισσότερο από τον μέσο τουρίστα.

«Η κρίση πλήττει επιχειρήσεις, οικογένειες και άτομα. Η ανεργία αυξάνει, το εισόδημα μειώνεται και μαζί μειώνεται και η κατανάλωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στις πολιτικές πρόσληψης προσωπικού», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νίκος Αναλυτής. Όπως σημείωσε ο κ. Αναλυτής – και επισημάνθηκε και από άλλους ομιλητές – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από έντονη εσωστρέφεια που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. Αλλά και σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν άτομα με αναπηρίες είναι εξαιρετικά μικρός. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων μέσω ΟΑΕΔ δεν λύνει το πρόβλημα, αφού όποιος προσλαμβάνεται υπό αυτές τις συνθήκες νιώθει τοποθετημένος και όχι επιλεγμένος», είπε ο κ. Αναλυτής και κατέληξε: «Το Δίκτυό μας θα ήθελε να συνεργασθεί με υπεύθυνους φορείς για να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν άτομα με αναπηρία».


Ανεπανάληπτη ελληνική επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπότσια

της Τάνιας Κατσάνη

Ανεπανάληπτη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπότσια, που φέτος έλαβε χώρα στο Μπέλφαστ. Η ομάδα BC3, αποτελούμενη από τον, ασημένιο Παραολυμπιονίκη του Πεκίνου, Γρηγόρη Πολυχρονίδη και τους Νίκο Πανανό με αναπληρώτρια την Μαρία-Ελένη Κορδαλή, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των ζευγαριών, πετυχαίνοντας έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα Μπότσια φτάνει στην κορυφή μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης, γεγονός που καταδεικνύει την ανοδική πορεία του αθλήματος στη χώρα μας, η οποία πλέον βάζει υποψηφιότητα και για ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ως επικεφαλής ομίλου.

Η δεύτερη μεγάλη επιτυχία ήρθε από τον αθλητή της κατηγορίας BC1 Παναγιώτη Σουλάνη, ο οποίος κατέκτησε στην κατηγορία του αργυρό μετάλλιο και επίσης πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σε αυτούς τους αγώνες διαγωνίστηκαν 33 χώρες, ενώ την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι αθλητές:

Παναγιώτης Σουλάνης και Κώστας Κριεκούκης στην κατηγορία BC1,
Γιώργος Πρεάρης και Αλέξανδρος Παπαδάκης στην κατηγορία BC2,
Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανανός και Μαρία Κορδαλή στην κατηγορία BC3,
Χρήστος Καναβάς στην κατηγορία BC4.

Συμμετείχαν ακόμη οι προπονητές Ανδρέας Κεραμιδάς, Μιχάλης Νικόπουλος και Ηλίας Αγδινιώτης, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Τζήμα.

Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο άθλημα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της υποχρηματοδότησης των σωματείων, έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι οι αθλητές, οι προπονητές και οι οικογένειές τους.

Τι είναι το Μπότσια;

Το Μπότσια (Boccia) αποτελεί Παραολυμπιακό άθλημα, που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό. Έχει σχεδιαστεί ώστε να παίζεται από άτομα με εγκεφαλική παράλυση, μυική δυστροφία ή άλλη κινητική αναπηρία, τα οποία χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο.

Λέγεται ότι το παιχνίδι ξεκίνησε να παίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, με τους διαγωνιζόμενους να πετάνε μεγάλες πέτρες (τα βότσαλα > Μπότσια, διεθνώς Boccia) σε μια πέτρα – στόχο. Στις μέρες μας, το Boccia γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως. Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Νέας Υόρκης, το 1984. Από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Παραολυμπιάδας.

Παίζεται ατομικά, σε ζευγάρια ή σε ομάδες των τριών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες τη δερμάτινη μπάλα τους (χρώματος κόκκινου ή μπλε) όσο πιο κοντά μπορούν στη λευκή μπάλα – στόχο που καλείται «Jack». Η Jack ρίχνεται πρώτη, ενώ στη συνέχεια οι ομάδες ρίχνουν εναλλάξ τις μπάλες τους. Οι μπάλες προωθούνται με τα χέρια, τα πόδια, ή (εάν η αναπηρία του συμμετέχοντα είναι βαριά) με μία βοηθητική συσκευή (την ράμπα). Στο τέλος του κάθε γύρου (set), ο διαιτητής μετράει την απόσταση που έχουν οι μπάλες των ομάδων από την Jack και δίνει ένα βαθμό για κάθε μπάλα που είναι πιο κοντά σε αυτή (την Jack) από τη κοντινότερη μπάλα του αντιπάλου. Η ομάδα ή παίκτης με την υψηλότερη βαθμολογία είναι ο νικητής στο τέλος του αγώνα.

Οι αθλητές που συμμετέχουν στους αγώνες είναι αθλητές με εγκεφαλική παράλυση ή/και μυϊκή δυστροφία, οι οποίοι αναλόγως του βαθμού αναπηρίας τους κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:

• BC1: Οι αθλητές ρίχνουν την μπάλα με το χέρι ή το πόδι. Μπορεί να έχουν βοηθό, ο οποίος μετακινεί και σταθεροποιεί το αμαξίδιο ή τους δίνει την μπάλα.

• BC2: Οι αθλητές ρίχνουν την μπάλα μόνο με το χέρι. Δεν έχουν βοηθό.

• BC3: Οι αθλητές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν μία βοηθητική συσκευή (ράμπα) για να ρίξουν την μπάλα με το κεφάλι φορώντας ειδική κάσκα. Έχουν οπωσδήποτε βοηθό (συναθλητή), ο οποίος πρέπει να έχει την πλάτη του στραμμένη στο γήπεδο, καθώς απαγορεύεται η οπτική του επαφή με το παιχνίδι.

• BC4: Οι παίκτες ρίχνουν την μπάλα με το χέρι. Δεν έχουν βοηθό.

Πανεπιστήμιο του Ούλστερ

Μεγάλη εντύπωση σε όσους ταξίδεψαν στο Μπέλφαστ για το Πρωτάθλημα, έκαναν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Ούλστερ, όπου φιλοξενήθηκε η διοργάνωση. Οι 400 αθλητές από 33 χώρες, όλοι χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων εξυπηρετήθηκαν τουλάχιστον επαρκώς – και το γεγονός αυτό καταδεικνύει τον βαθμό της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων.


3η Δεκέμβρη
Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, αντιπροσωπία της Ε.Σ.Α.μεΑ., υπό τον Πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη, συναντήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2011 αρχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και στη συνέχεια έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε τόσο στον κ. Πετσάλνικο όσο και στον κ. Παπούλια τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2011 της Ε.Σ.Α.μεΑ., με τις θέσεις και τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για τη θωράκιση της αναπηρίας από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Βαρδακαστάνης μετέφερε τις ανασφάλειες, τις αβεβαιότητες, τις αγωνίες, τον πόνο που τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, η αναπηρική οικογένεια στο σύνολό της, βιώνει αυτή την περίοδο της σκληρής, επώδυνης κρίσης που διέρχεται η χώρα. Δήλωσε επίσης ότι ο τίτλος της φετινής Διακήρυξης «Η αναπηρία στο απόσπασμα» είναι εμπνευσμένη από τον τίτλο του βιβλίου του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου «Δημοκρατία στο απόσπασμα».

«Δυστυχώς, αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας σίγουρα δεν έχειπροηγούμενο, δεν περιγράφεται. Δεν μπήκαν κόκκινες γραμμές σε τίποτα. Αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα με τον Κώδικα Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), με την αλλαγή δηλαδή που έγινε πρόσφατα, και που εμείς ζητήσαμε να αποσυρθεί κατονομάζοντάς τον “ΚΕΒΑ Προκρούστη”. Δεν μπορεί η πιστοποίηση της αναπηρίας να είναι δημοσιονομικό μέγεθος. Η αναπηρία των ατόμων δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό μέγεθος. Πρέπει να προσδιορίζεται αντικειμενικά».

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Βαρδακαστάνης και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας, τα οποία σχετίζονται ιδιαίτερα με την περιστολή κοινωνικών κονδυλίων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Θεωρώ ότι σε περιόδους έντονης κρίσης, οικονομικής και δημοσιονομικής, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα μας, θα πρέπει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας, για να μην είναι η κοινωνική πρόνοια και η αλληλεγγύη που θα πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία, λόγος κενός περιεχομένου», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει όλοι μας, και το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και η Κυβέρνηση, με πάρα πολλή προσοχή να σκύψουμε, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πάνω στα προβλήματα των συμπολιτών μας με αναπηρία».

Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας ότι ενόψει της συνάντησης επικοινώνησε με τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, στον οποίο έθεσε την αναγκαιότητα να επανεξεταστούν ορισμένα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και έλαβε τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Βαρδακαστάνης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μετά την περικοπή κονδυλίων για τη λειτουργία του προγράμματος νοηματικής διερμηνείας, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των κωφών. Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και δήλωσε προς την αντιπροσωπεία ότι η Βουλή θα διαθέσει από τον προϋπολογισμό της το ποσό των 100.000 ευρώ ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι σήμερα υπάρχει άμεσος ο κίνδυνος να οδηγηθούν άτομα με αναπηρία στην εξαθλίωση και τη ζητιανιά, εξαιτίας των σκληρών, οριζόντιων μέτρων που λαμβάνονται, τα οποία δεν λογαριάζουν τι σημαίνει για μια οικογένεια στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει το πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω της αναπηρίας.

Από το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών… μέχρι τα Γιάννενα και το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος»

Στις 3 Δεκεμβρίου 2011 Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, από κοινού με την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δ. Ελλάδας και Ν. Ιονίων Νήσων, στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Στο ΚΕΠΕΠ ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τη Διοικήτρια Άννα Μαζαράκη. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δ. Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνης Χαροκόπος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ και Γονέων ΑμεΑ Ν. Ηλείας «Ήλις» Ιωάννης Παπαδάτος.

Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Βαρδακαστάνης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, από κοινού με το προεδρείο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ηπείρου, στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος» στα Ιωάννινα. Όπως τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, κεντρικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος είναι η άμεση λήψη μέτρων και η υιοθέτηση μιας πλήρους και αποτελεσματικής πολιτικής αποϊδρυματοποίησης. Τα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση δομές κοινωνικής φροντίδας, αλλά δομές κοινωνικού εγκλεισμού, δομές που παραβιάζουν κατάφορα ακόμα και τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

«Προσήλθαμε στα κέντρα αυτά, σήμερα, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ξεχασμένους Έλληνες και Ελληνίδες, στους εργαζόμενους και στις διοικήσεις, σε αναγνώριση του αγώνα και του έργου τους.

Ιδιαίτερα εν μέσω μιας δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη δεινή οικονομική κατάσταση των φτωχότερων των φτωχών αυτής της χώρας, είναι αδήριτη ανάγκη η αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιαίτερα υποχρηματοδοτούμενου τομέα της Πρόνοιας από την κυβέρνηση, αλλά και της διαμόρφωσης νέων δομών προστατευμένης διαβίωσης κάτω από τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, δομών που θα βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και θα λειτουργούν υπέρ της κάλυψης των αναγκών των ατόμων με αναπηρία, ώστε να μην οδηγούνται σε ιδρύματα – αποθήκες ψυχών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο