ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

παρεμβάσεις: Η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει, προτείνει, διεκδικεί…

Φεβ 6, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Ανοιχτή επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρωθυπουργό

Με ανοιχτή επιστολή της στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων.


Διαπιστώσεις και προτάσεις για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Όχι στη μείωση των δαπανών για την υγεία

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη τη θέση σχετικά με τον ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο οποίος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μείωσης των δαπανών για την υγεία. Το αναπηρικό κίνημα υπερασπίζεται τις προσπάθειες για την περικοπή δαπανών που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ή από ένα αδιαφανές σύστημα προμηθειών. Όμως απαιτεί ο Κανονισμός αυτός να καταστεί δίκαιος και να παρέχει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες για μια αξιοπρεπή ζωή, με τη λήψη κατάλληλων ελεγκτικών μέτρων για την αποφυγή οποιονδήποτε καταχρήσεων, που τελικά βλάπτουν τους έχοντες πραγματική ανάγκη (βλ. στήλη ΑΝΑΛΥΣΗ παρόντος τεύχους).


Προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ – «Στοπ» στην ταλαιπωρία

Τις προτάσεις της για τη σωστή λειτουργία του ΚΕΠΑ κοινοποίησε στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.Α.μεΑ., έτσι ώστε να λάβει επιτέλους τέλος η απίστευτη ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και να ελαφρυνθεί το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που έχουν αναλάβει. Μεταξύ των μεγάλων προβλημάτων που επισημαίνει η Συνομοσπονδία τους 2 μήνες της λειτουργίας του νέου συστήματος είναι η έλλειψη Διευθύνσεων ΚΕΠΑ σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας καθώς και στα νησιά. Επίσης, τονίζει ότι ασάφεια και κακή πληροφόρηση έχει οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, αφού δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα γίνεται σαφές ότι έχουν ισχύ γνωματεύσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του προηγούμενου συστήματος και έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον ή χρονικά δεν έχουν λήξει ακόμη.

Τέλος, το αναπηρικό κίνημα επισημαίνει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και αξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας τους, δηλαδή άτομα που ζουν με πενιχρά έως και μηδαμινά εισοδήματα, θα καταβάλλουν το εξωφρενικό για την παρούσα οικονομική περίοδο ποσό των 46,16 ευρώ.


Καταβάλλεται, τελικά, όλο το προνοιακό επίδομα

Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα απόφαση στις 10 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με την οποία πιστώνονται οι Δήμοι και με τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνταν για να δώσουν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι θα πιστώσει τους Δήμους με μόλις το 40% του ποσού. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αισθάνεται δικαίωση μετά από αυτή την απόφαση, διαμηνύει όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι, μαζί με τους φορείς – μέλη της, δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά τέτοιο γεγονός. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να καθυστερεί ούτε μία ημέρα το επίδομα από την αναπηρική οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες, εν μέσω της πιο σκληρής οικονομικής περιόδου, όπου το επίδομα είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία το μοναδικό εισόδημα!


Να μην επανέλθουν οι αδικίες στα βασικά ορθοπεδικά μέσα

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας τις προτάσεις της επί του Παραρτήματος του άρθρου 15 «Πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα» του ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, διαπιστώνοντας ότι αποτελεί πιστό αντίγραφο των δυσμενών ρυθμίσεων της πολυσυζητημένης εγκυκλίου με αριθ. 37 του ΙΚΑ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τρεις μήνες πριν στον αναπηρικό χώρο, με αποκορύφωμα την κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος 37 ανεστάλη για βασικά ορθοπεδικά τεχνικά μέσα, τα οποία τέθηκαν προς εξέταση σε Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο ΙΚΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Σ.ΑμεΑ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά τη διαφύλαξη των αρχών διαφάνειας ποιότητας των χορηγούμενων ειδών από το ΙΚΑ. Ζητά δε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου άμεσα, ώστε οι προτάσεις της να παρουσιαστούν αναλυτικότερα.


Να ανασταλεί η ισχύς του Κανονισμού Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Την αναστολή ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζεται ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.Α.μεΑ. Η ανωτέρα ΚΥΑ στάλθηκε προς δημοσίευση πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι εργασίες του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ επί αυτού του Κανονισμού (βλ. στήλη ΑΝΑΛΥΣΗ παρόντος τεύχους).


Οριστική λύση στο θέμα της συνταξιοδότησης των γονέων/συζύγων ΑμεΑ

Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.ΑμεΑ. υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του υπουργού για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος της συνταξιοδότησης των γονέων/συζύγων ΑμεΑ, με τις οποίες και βάσει αυτών τα Άτομα με Αναπηρία ακόμη περιμένουν την κατάθεση τροποποιητικής διάταξης με την οποία οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 3996/2011 θα εξεταστούν με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την κατάθεση των αιτήσεων.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αναμονής της υλοποίησης των παραπάνω δεσμεύσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, που είχαν κατατεθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων της προηγούμενης νομοθεσίας, απορρίπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία ζητούν από τους αιτούντες οι οποίοι προφανώς λάμβαναν μέρος της σύνταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστραφούν πίσω αυτά τα ποσά.

Η Συνομοσπονδία ζητά άμεση έκδοση εγκυκλίου ρυθμίζει τα ανωτέρω θέματα ώστε να μην βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο οι οικογένειες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.


Τέρμα στον εμπαιγμό, άμεσος διορισμός των επιτυχόντων του ν.2643!

Με επιστολή της στις 2 Νοεμβρίου 2011, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενεργήσει ώστε να διοριστούν επιτέλους τα άτομα με αναπηρία που είχαν επιτύχει στην προκήρυξη του ν.2643/98, του σχεδόν μοναδικού νόμου για την εργασία των αναπήρων στην Ελλάδα. Η Συνομοσπονδία αναγκάστηκε να επανέλθει, μόλις 2 ημέρες μετά!

Στις 4 Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση με θέμα «Κατανομή προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών έτους 2012». Με αυτή την απόφαση κατανέμονται οι διοριστέοι του έτους 2012 για το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι ανέρχονται σε 584 άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.).

Στους ανωτέρω διοριστέους, των οποίων ο διορισμός θα υλοποιηθεί μετά την1-1-2012,δεν συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν λάβει εδώ και μήνες τις αποφάσεις τοποθέτησής τους σε θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών (Εφορίες) από τις Επιτροπές του άρθρου 9 του ν. 2643/96, της πολυσυζητημένης προκήρυξης του έτους 2008, οι οποίοι περιμένουν να ενταχθούν σε μια θέση εργασίας επί σειρά ετών!


Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος για τον κρατικό προϋπολογισμό 2012

Με επιστολή της στον Πρόεδρο και στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις της εν’ όψει της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012. Οι μειώσεις των κοινωνικών δαπανών που δρομολογούνται οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Κατά την ανάγνωση του Προϋπολογισμού φαίνεται ότι στόχος είναι η μείωση των νοσοκομειακών δαπανών. Το ζητούμενο είναι μέσω ποιων μέτρων θα επέλθει αυτή η μείωση; Διότι, εάν επέλθει μέσω της εξυγίανσης του συστήματος προμηθειών θα είναι κέρδος για όλη την κοινωνία. Εάν, όμως, επέλθει από τη μείωση των δικαιούχων απόρων, με οριζόντιο και άκριτο τρόπο, τότε δεν μιλάμε για κέρδος αλλά για κοινωνικό έγκλημα.

Εάν ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβεί σε μειώσεις των κοινωνικών δαπανών (προνοιακών, ασφαλιστικών κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την εκπαίδευση, για τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Διερμηνείας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας των Κωφών, για τη χρηματοδότηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος της Π.Ο.Σ.ΓΚ.Α.μεΑ., τότε η αναπηρική οικογένεια στήνεται στο απόσπασμα με την υπογραφή του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εάν στον Προϋπολογισμό του 2012 δεν προβλεφθούν μέτρα που θα θωρακίσουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από μέτρα μείωσης των ήδη πενιχρών εισοδημάτων τους, εάν δεν διατηρηθούν έστω αυτές οι ελάχιστες υποχρηματοδοτούμενες κοινωνικές πολιτικές που λαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα έχει συντελεστεί το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της χώρας.


Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών οδηγεί σε εξαθλίωση τα ΑμεΑ κα τις οικογένειές τους

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνης παραστάθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης στις 12 Οκτωβρίου 2011 και κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας επί του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που περιείχε σημαντικές συνταξιοδοτικές, εργασιακές και φορολογικές διατάξεις.


Επιστολή στον Υπουργό Ευ. Βενιζέλο για το ειδικό τέλος ακινήτων

Η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα: Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την εφαρμογή του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποτελεί θετική εξέλιξη από τη στιγμή που στο μέτρο του μειωμένου κοινωνικού συντελεστή εντάσσει όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Θετικά κρίνεται και η αναφορά συγκεκριμένων κατηγοριών αναπηρίας όπως είναι η νοητική αναπηρία, αυτισμός, εγκεφαλική παράλυση, σύνδρομο down. Η σύνδεση όμως αυτών των κατηγοριών αναπηρίας με το ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ουσιαστικά περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων, αφού είναι γνωστό ότι η πλειονότητα των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες αναπηρικάς καθώς και τα περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης που επιφέρουν σπαστική παραπληγία είθισται από τις Υγειονομικές Επιτροπές να λαμβάνουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ. είναι η ένταξη όλων των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω στην παραπάνω ρύθμιση.


Αγώνας διαρκείας μέχρι την αναστολή του νέου ΚΕΒΑ – Προκρούστη!

Με επιστολή της στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.Α.μεΑ. δηλώνει ότι σταματά να μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση που γίνεται στο Υπουργείο σχετική με τον Ενιαίο Κανονισμό Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο οποίος είναι ο Προκρούστης της αναπηρίας και όλων των προνοιακών κοινωνικών παροχών!

Το αναπηρικό κίνημα καταγγέλλει αυτό τον Κανονισμό που βρίθει από αντιφάσεις, λάθη και αντιεπιστημονικές ορολογίες και δεν είναι μέτρο πιστοποίησης της αναπηρίας, αλλά ψυχρό και ανάλγητο μέτρο, που μόνο σκοπό έχει να σφαγιάσει τα άτομα με αναπηρία. Θα αποτελέσει τον Προκρούστη οποιονδήποτε κοινωνικών – προνοιακών παροχών έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, για την οποία οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα άτομα με αναπηρία. Η αναπηρική οικογένεια δεν μπορεί να δεχτεί έναν Κανονισμό που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της. Είναι φανερό ότι ο Κανονισμός αυτός αποτελεί μόνο ένα ψυχρό δημοσιονομικό εργαλείο περικοπής ή κατάργησης παροχών απαραίτητων για την επιβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν έχουν πλέον άλλο δρόμο παρά μόνο των δρόμο των καθημερινών αγωνιστικών διεκδικήσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε κάθε πόλη της χώρας, σε κάθε Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπου και αν βρίσκεται αυτό, μέχρι να ανασταλεί ο Κανονισμός.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεδρίασή της, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω Ψήφισμα:

Υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα του «Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει και να διεκδικήσει:

• την επιστροφή του κατοχικού δανείου που οι δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων,

• τις Γερμανικές επανορθώσεις που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που μας προξένησαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην υποδομή της χώρας μας,

• την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους,

• τις γερμανικές αποζημιώσεις, δηλαδή τις αποζημιώσεις προς τα θύματα της θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής σε βάρος των κατοίκων εκατό (100) περίπου ολοκαυτωμάτων πόλεων και χωριών, αλλά και γενικότερα σε βάρος του άμαχου πληθυσμού,

• το ποσό της επιστροφής του κατοχικού δανείου και των Γερμανικών επανορθώσεων να διατεθεί κατά προτεραιότητα για την υποστήριξη του συστήματος ΠΡΟΝΟΙΑΣ για τα Άτομα με Αναπηρία, τη δημόσια ΥΓΕΙΑ και τη δημόσια ΠΑΙΔΕΙΑ.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χ. ΝΑΣΤΑΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο