ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

παρεμβάσεις: Η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει, προτείνει, διεκδικεί…

Φεβ 6, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Ανοιχτή επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. στον Πρωθυπουργό

Με ανοιχτή επιστολή της στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους από την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων.


Διαπιστώσεις και προτάσεις για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Όχι στη μείωση των δαπανών για την υγεία

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη τη θέση σχετικά με τον ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), ο οποίος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μείωσης των δαπανών για την υγεία. Το αναπηρικό κίνημα υπερασπίζεται τις προσπάθειες για την περικοπή δαπανών που προέρχονται από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ή από ένα αδιαφανές σύστημα προμηθειών. Όμως απαιτεί ο Κανονισμός αυτός να καταστεί δίκαιος και να παρέχει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες για μια αξιοπρεπή ζωή, με τη λήψη κατάλληλων ελεγκτικών μέτρων για την αποφυγή οποιονδήποτε καταχρήσεων, που τελικά βλάπτουν τους έχοντες πραγματική ανάγκη (βλ. στήλη ΑΝΑΛΥΣΗ παρόντος τεύχους).


Προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΠΑ – «Στοπ» στην ταλαιπωρία

Τις προτάσεις της για τη σωστή λειτουργία του ΚΕΠΑ κοινοποίησε στον Υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.Α.μεΑ., έτσι ώστε να λάβει επιτέλους τέλος η απίστευτη ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία και να ελαφρυνθεί το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που έχουν αναλάβει. Μεταξύ των μεγάλων προβλημάτων που επισημαίνει η Συνομοσπονδία τους 2 μήνες της λειτουργίας του νέου συστήματος είναι η έλλειψη Διευθύνσεων ΚΕΠΑ σε μεγάλες Περιφέρειες της χώρας καθώς και στα νησιά. Επίσης, τονίζει ότι ασάφεια και κακή πληροφόρηση έχει οδηγήσει σε υπερφόρτωση του συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας, αφού δεν έχει εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία θα γίνεται σαφές ότι έχουν ισχύ γνωματεύσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές του προηγούμενου συστήματος και έχουν την ένδειξη επ’ αόριστον ή χρονικά δεν έχουν λήξει ακόμη.

Τέλος, το αναπηρικό κίνημα επισημαίνει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και αξιολόγηση του ποσοστού αναπηρίας τους, δηλαδή άτομα που ζουν με πενιχρά έως και μηδαμινά εισοδήματα, θα καταβάλλουν το εξωφρενικό για την παρούσα οικονομική περίοδο ποσό των 46,16 ευρώ.


Καταβάλλεται, τελικά, όλο το προνοιακό επίδομα

Μετά από τις συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα απόφαση στις 10 Νοεμβρίου 2011, σύμφωνα με την οποία πιστώνονται οι Δήμοι και με τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνταν για να δώσουν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι θα πιστώσει τους Δήμους με μόλις το 40% του ποσού. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αισθάνεται δικαίωση μετά από αυτή την απόφαση, διαμηνύει όμως προς πάσα κατεύθυνση ότι, μαζί με τους φορείς – μέλη της, δεν θα επιτρέψει να συμβεί ξανά τέτοιο γεγονός. Δεν μπορεί η επίσημη Πολιτεία να καθυστερεί ούτε μία ημέρα το επίδομα από την αναπηρική οικογένεια και τις ευπαθείς ομάδες, εν μέσω της πιο σκληρής οικονομικής περιόδου, όπου το επίδομα είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία το μοναδικό εισόδημα!


Να μην επανέλθουν οι αδικίες στα βασικά ορθοπεδικά μέσα

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Εργασίας τις προτάσεις της επί του Παραρτήματος του άρθρου 15 «Πρόσθετη περίθαλψη και θεραπευτικά μέσα» του ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, διαπιστώνοντας ότι αποτελεί πιστό αντίγραφο των δυσμενών ρυθμίσεων της πολυσυζητημένης εγκυκλίου με αριθ. 37 του ΙΚΑ, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τρεις μήνες πριν στον αναπηρικό χώρο, με αποκορύφωμα την κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης του ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι η εγκύκλιος 37 ανεστάλη για βασικά ορθοπεδικά τεχνικά μέσα, τα οποία τέθηκαν προς εξέταση σε Ειδική Ε

Μετάβαση στο περιεχόμενο