Προτομή του Ομήρου

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

παρεμβάσεις: η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει, προτείνει, διεκδικεί

Οκτ 21, 2011 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

παρεμβάσεις

Στην ΟΚΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Στις 3 Ιουνίου 2011 στη Θεσσαλονίκη η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Καταπολέμηση των Διακρίσεων: Ο Ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών». Στη συζήτηση εκ μέρους του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη μίλησε η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Συνομοσπονδίας. Να σημειώσουμε ότι η Συνομοσπονδία συμμετέχει πλέον στην ΟΚΕ ως ισότιμο μέλος και Κοινωνικός Εταίρος.


«Πρέσβης Προσβασιμότητας» ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF

Με τον τίτλο του «Πρέσβη της Προσβασιμότητας», τιμήθηκε στις 3 Ιουνίου 2011 ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από τον Δήμαρχο της Ισπανικής πόλης Avila, García Nieto. Είναι η πρώτη φορά που δίδεται αυτός ο τίτλος. Η πόλη Άβιλα είχε κερδίσει το ευρωπαϊκό βραβείο Access για το 2011, το οποίο δίνεται σε πόλεις που αναλαμβάνουν υποδειγματικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο αστικό περιβάλλον και για την ενεργό υποστήριξη που παρέχουν στο θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.


Πολιτικό και νομικό λάθος η μεταφορά της εφαρμογής του ν. 2643/98 στον Καλλικράτη

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή απεύθυνε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, για τα οξύτατα προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή του ν. 2643/98, που αποτελεί το βασικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας.

Στα χρόνια προβλήματα που είχε εντοπίσει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στη διάρκεια της πολυετούς εφαρμογής του νόμου, προστέθηκε και η ανεξήγητη διάταξη του άρθρου 238 του «Καλλικράτη» με την οποία, αβασάνιστα οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου μεταφέρθηκαν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στις αποκεντρωμένες Περιφερειακές Διοικήσεις της χώρας.

Η διάταξη αυτή, η οποία δεν τέθηκε σε διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των δικαιούχων, αποτελεί αντικειμενικά μέγα πολιτικό και νομικό λάθος των δύο Υπουργείων, τα οποία αν ολιγωρήσουν και δεν επιληφθούν άμεσα του θέματος, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη ζωή εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο. Με τη μεταφορά της εφαρμογής του ν. 2643/98 στον «Καλλικράτη», το θέμα αναλαμβάνουν υπηρεσίες που δεν έχουν ουδεμία γνώση, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τους επιτυχόντες της προκήρυξης των θέσεων του δημοσίου του έτους 2008, αφού ο διορισμός τους εντάσσεται στον περιορισμό 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις.


Όχι στην εξόντωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους με επιπρόσθετα βάρη

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., ζητώντας σχέδιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών και εξαίρεση των ΑμεΑ από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός βιώνονται σε πολλαπλάσιο βαθμό από την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι συνέπειες των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας που εφαρμόστηκαν οριζόντια το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν εξοντωτικές για την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Εάν δεν ληφθούν συντονισμένα πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα για την αναπηρία, τότε οι φόβοι και οι ανησυχίες μας θα εξελιχθούν σε μία ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα η οποία θα ξεπερνά τον Καιάδα που έζησαν τα αρχαία χρόνια τα άτομα με αναπηρία.


Αντικοινωνικό το μέτρο της πώλησης μετοχών της ΔΕΗ
σε ιδιώτες

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την υποστήριξή της στον Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Κοζάνης, ο οποίος αιτείται με επιστολή του προς την Κυβέρνηση τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Το πέρασμα της πρώτης βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας στα χέρια των ιδιωτών απειλεί τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται αντιμέτωπα με την άνοδο των τιμών σε μια σειρά βασικών αγαθών για την επιβίωσή τους. Ειδικότερα όμως τέτοιου είδους πολιτικές απειλούν και το εργασιακό καθεστώς πολλών ατόμων με αναπηρία που διαβιούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και εργάζονται στη ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η εμπειρία έχει δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί και δεν δέχεται να υπηρετήσει κοινωνικές πολιτικές. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του ΟΤΕ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει ως καθολικός πάροχος τηλεπικοινωνιών θεσπισμένες εκπτωτικές πολιτικές, εδώ και χρόνια.


Για την προσβασιμότητα δημοσίων χώρων και κτιρίων

Ο κ. Ράλλης Τσιουλάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ., μίλησε στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Προσβασιμότητα δημοσίων χώρων και κτιρίων: από τη θεωρία στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2011, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΗΕLEXPO A.E. «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, στόχοι της ημερίδας ήταν ο προσδιορισμός του ρόλου της δημόσιας διοίκησης στην προώθηση της προσβασιμότητας των δημόσιων χώρων και των αρχών του «Σχεδιασμού για Όλους», η εξέταση της επάρκειας των υφιστάμενων διαδικασιών εποπτείας και ελέγχου των μελετών και των κατασκευών δημοσίων έργων ως προς την εφαρμογή των προδιαγραφών προσβασιμότητας και του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, η εξέταση της δυνατότητας συγκρότησης ενός τεχνικού δικτύου προσβασιμότητας με μέλη μηχανικούς της δημόσιας διοίκησης με εμπειρία σε θέματα προσβασιμότητας.


Special Olympics: Η ευκαιρία που έγινε έλλειμμα

Όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση των Special Olympics, το εθνικό αναπηρικό κίνημα αντιτάχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοσμοπολίτικο γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Όταν τελικά η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση και δεσμεύτηκε από τη σχετική σύμβαση, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από την Πολιτεία και από τους διοργανωτές να σεβαστούν την οικονομική πραγματικότητα και να μην προχωρήσουν σε φιέστες και προκλητικά έξοδα. Μόνο αυτό δεν συνέβη – αντιθέτως, το υπερθέαμα στο Καλλιμάρμαρο έριξε ακόμη περισσότερο σκοτάδι στα προβλήματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα, μιας και το κόστος μόνο για την τελετή έναρξης, ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑμεΑ της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011: κάτι που κρύβεται επιμελώς.

Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα μπορούσε να αφήσει έστω μια παρακαταθήκη στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες στην Ελλάδα, ένα κοινωνικό πλεόνασμα. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής, τα στάδια θα μπορούσαν να είναι γεμάτα, όπως ήταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αρχικά παρήχθη κοινωνικό πλεόνασμα που στη συνέχεια έγινε κοινωνικό έλλειμμα. Στην περίπτωση των Special Olympics η ευκαιρία να παραχθεί μία άλλη κοινωνική αντίληψη για την αναπηρία έγινε έλλειμμα, προτού καν αρχίσουν…

Ποιος θα σταθεί μπροστά στην ελληνική κοινωνία και θα πάρει αυτήν την ευθύνη; Αυτοί που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν αυτή τη φιέστα, οφείλουν τώρα να κάνουν λογαριασμό: Τί πήραν και τι έδωσαν; Τί κέρδισαν από αυτούς τους αγώνες τα άτομα με αναπηρία; Σε τελική ανάλυση, για ποιούς έγιναν αυτοί οι αγώνες; Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δυστυχώς δικαιώθηκε όταν δήλωνε ότι με τους Special Olympics, η χώρα θα βιώσει την υποκρισία του “φαίνεσθαι” των δημοσίων σχέσεων.


«Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς»: Μήνυμα προς την ΕΡΤ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΡΤ απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., τονίζοντας τη μονομερή παρουσίαση των Special Olympics. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, «η ΕΡΤ κάλυψε τη συγκεκριμένη διοργάνωση, μη καλώντας ούτε έναν από τους επίσημους εκπροσώπους του γονεϊκού και αναπηρικού κινήματος να αναπτύξουν τις απόψεις τους! Ουσιαστικά αγνόησε την αντίδραση του οργανωμένου αναπηρικού κινήματος, αποσιωπώντας παράλληλα ότι την ίδια εποχή, το σύστημα προνοιακών παροχών καταρρέει». Η ΕΡΤ κατάφερε «να μιλήσει για εμάς, χωρίς εμάς».


Προς τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Μεσοπρόθεσμο

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κοινοποίησε η Ε.Σ.Α.μεΑ. το αίτημα που είχε απευθύνει στον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, στις 9 Ιουνίου 2011 μία ημέρα πριν την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2011-2015, ζητώντας τη λήψη ειδικού σχεδίου υποστηρικτικών-προστατευτικών μέτρων και πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η διαπιστωμένη έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας για την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, εύλογα δημιουργεί ανησυχίες και φόβους για την εξαθλίωσή της. Εάν δεν εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία από τα δυσβάστακτα οριζόντια μέτρα που λαμβάνονται για την επόμενη τετραετία, είναι βέβαιο ότι τα άτομα με αναπηρία και οικογένειές του θα βιώσουν καταστάσεις νέου μεσαίωνα.


Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF σε Γενεύη και Βαρσοβία

Στη Γενεύη ταξίδεψε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ως αντιπρόεδρος και της Διεθνούς Συμμαχίας για την Αναπηρία (IDA), προκειμένου να παρευρεθεί στη συνάντηση της Ομάδας Υποστήριξης για τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Ομάδα Υποστήριξης αποτελείται από εκπροσώπους των οργανισμών και υπηρεσιών που υπάγονται στον ΟΗΕ, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η Unicef κ.λπ. Στη συνάντηση συζητήθηκε η εξέλιξη αναφορικά με την επικύρωση της Σύμβασης από χώρες, καθώς και η ενσωμάτωση της Σύμβασης σε σχέση με την κοινωνία των πολιτών και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Η IDA έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα στην Ομάδα Υποστήριξης της Σύμβασης, η οποία και έχει υιοθετήσει τις προτάσεις της πρώτης για το πώς πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για την επικύρωση της Σύμβασης.

Επίσης, ο κ. Βαρδακαστάνης μίλησε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικτύου στη Βαρσοβία, με θέμα «Καινοτομία, Συμμετοχή, Κοινότητα» και αναφερόμενος στο μείζον θέμα της διαβίωσης στην κοινότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία, κάτι που αναγνωρίζεται και από το άρθρο 19 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, είπε: «Δεν είναι δυνατόν να διατηρηθούν τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία με ανθρώπους έγκλειστους. Οι υπηρεσίες πρέπει να εγκατασταθούν στην κοινότητα ώστε να συμβάλλουν στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία με πιο ευέλικτους τρόπους, καθώς και στη συνεισφορά όλων των ατόμων στην τοπική οικονομία».

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ. Βαρδακαστάνης, μαζί με αντιπροσωπία του πολωνικού αναπηρικού κινήματος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Πολωνίας JarosLaw Duda, επ’ ευκαιρία της ανάληψης από την Πολωνία της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο.


Προτάσεις για το σ/ν για την Ενέργεια

Τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις», απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι στο ν/σ «δεν έχουν οριστεί με ορθό τρόπο οι κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν συμπεριληφθεί στους “ευάλωτους καταναλωτές” οι γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες παιδιών / ατόμων με αναπηρία, δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προκειμένου οι υπηρεσίες εξυπηρέτησής τους να είναι προσβάσιμες στους πελάτες με αναπηρία».


Για τον Σχολικό Αθλητισμό

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., με την οποία καταθέτει τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στο πλαίσιο αναμόρφωσης του σχολικού αθλητισμού και αθλητικής διευκόλυνσης των μαθητών -αθλητών. Η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι «το νέο νομοσχέδιο παραμένει ατελές, από τη στιγμή που δεν εντάσσει τη διάσταση της αναπηρίας σε κάθε πτυχή του».

Στο συγκεκριμένο ν/σ επισημαίνεται ότι «κυρίαρχος στόχος είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη και αθλητική διευκόλυνση μαθητών – τριών / αθλητών – τριών υψηλού επιπέδου, ενώ σε δεύτερο επίπεδο επιχειρείται η διασύνδεση, σχολικού, μαζικού και αγωνιστικού αθλητισμού». Τότε θα πρέπει να γίνει παραδεχτό και να αποτυπωθεί με συγκεκριμένες προτάσεις, ότι τα προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής δεν διαφέρουν στο γενικό τους πλαίσιο από τα αντίστοιχα της φυσικής αγωγής.

Ως γνωστό η χώρα μας έχει μαθητές με αναπηρία υψηλών επιδόσεων και αυτό το μαρτυρούν τα διεθνή μετάλλια που έχουν φέρει οι αθλητές μας από σειρά διεθνών αθλητικών οργανώσεων (Παραολυμπιάδες κ.λπ.). Επομένως θα έπρεπε στο προσχέδιο αυτό που δίδεται σε διαβούλευση, να έχει προβλεφθεί η ένταξη των αθλητών-τριών με αναπηρία στα Πρότυπα Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια, όπως και η ίδρυση ενός τουλάχιστον Πρότυπου Αθλητικού Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου για τους μαθητές με αναπηρία.


EDF και HRW στον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο για το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών!

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ (EDF) και το Human Rights Watch (HRW) στέκονται με προσοχή στις εκθέσεις για απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών. Οι δύο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέταξαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, από τον οποίο ζητούν να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της κακοποίησης των παιδιών και των ενηλίκων με διανοητικές αναπηρίες.

Με βάση τις εκθέσεις και τις αναφορές του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, οι συνθήκες στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στην Ελλάδα είναι απάνθρωπες! Οι «τρόφιμοι» αυτού του κέντρου ζουν σε άθλιες συνθήκες που παραβιάζουν

τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, ο έλεγχος αποδεικνύει μόνιμες ελλείψεις στην περίθαλψη, την ψυχολογική υποστήριξη και τη φυσιοθεραπεία και οι «τρόφιμοι» δεν φαίνεται να δέχονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις ή υπηρεσίες αποκατάστασης. Επανειλημμένα, η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για το σκάνδαλο στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Το EDF και το HRW απευθύνουν αίτημα για βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, ζητείται να εξασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση των εκθέσεων και να γίνουν περαιτέρω έρευνες, καθώς και να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης και η φροντίδα όλων των διαμενόντων στο ΚΕΠΕΠ, συμπεριλαμβανομένων τον τερματισμό της χρήσης κρεβατιών – κλουβιών, της συστηματικής καταστολής και του δεσίματος των ανθρώπων στα κρεβάτια τους.

Στην ανοικτή επιστολή, ο Πρόεδρος του EDF και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τονίζει: «Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, απαιτούν ρητώς από τα κράτη να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέπονται τα βασανιστήρια και η σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία για όλα τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Επιπλέον, οι συνθήκες φαίνεται να παραβιάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και την απαγόρευση της βίας κατά των ατόμων με αναπηρία, όπως κατοχυρώνονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων, που η Ελλάδα έχει επικυρώσει από το 1988».


Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF στην Επίτροπο V. Reding

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) συναντήθηκε στις 12 Ιουλίου 2011 με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding, αρμόδια Επίτροπο για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία από την ΕΕ, το αναπηρικό κίνημα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος του EDF και της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο Γενικός Γραμματέας του EDF Rodolfo Cattani και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του EDF Javier Güemes συναντήθηκαν με την Αντιπρόεδρο Viviane Reding με στόχο να προταθούν και να καθοριστούν κατάλληλα μέτρα προκειμένου να συμπεριληφθούν τα άτομα με αναπηρία στα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020. Το EDF έστειλε το μήνυμα ότι το αναπηρικό κίνημα υποστηρίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Επίτροπος Reding συμφώνησε ότι η ΕΕ χρειάζεται εργαλεία που θα είναι ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα, δεδομένου ότι η σημερινή δομή φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να φέρει αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, η αναπηρία είναι ένα οριζόντιο θέμα. Το σημείο αναφοράς και η επιτροπή αναπηρίας παραδίδονται όπως ορίζει το άρθρο 33 της Σύμβασης. Η Αντιπρόεδρος Reding, με το πέρας της συνάντησης, τόνισε: «Θα είμαι η κινητήρια δύναμη: Μέχρι το τέλος της θητείας μου, θα έχουμε πια μια ισχυρή νομοθεσία».


Διακριτά κοινωνικά κριτήρια για τα αυθαίρετα

Ασαφής και απροσδιόριστη νύξη για τη λήψη κοινωνικών κριτηρίων υπό προϋποθέσεις, γίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την προτεινόμενη ρύθμιση για αυθαίρετες κατασκευές σε συνάρτηση με τη δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Όπως επισημαίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ. σε επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, χρειάζεται να καθορισθούν οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα αφορούν στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους και βαρύνονται φορολογικά από ένα τουλάχιστον άτομο με αναπηρία. Ειδικότερα, ζητά να οριστεί έκπτωση της τάξης του 50% στα ποσά των προστίμων που θα ισχύσουν για τα άτομα με αναπηρία και τα πρόσωπα που η οικογένειά τους βαρύνεται φορολογικά με ένα μέλος με αναπηρία καθώς και ειδικές διευκολύνσεις στον χρόνο εξόφλησής τους.


Άρση αδικιών & προτάσεις στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Τη διόρθωση αδικιών που έχουν υποστεί τα άτομα με βαριές αναπηρίες και οι οικογένειές τους με διατάξεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και αλλαγές και προσθήκες στο πολυνομοσχέδιο 3986 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» του Υπουργείου Οικονομικών, ζητά με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. από τον αρμόδιο Υπουργό Ευ. Βενιζέλο και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι παρεμβάσεις της Συνομοσπονδίας αφορούν στο μέτρο περικοπής των δώρων εορτών και αδείας σε γονείς (κυρίως μητέρες), οι οποίες έχουν συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας με ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προκειμένου να συνεισφέρουν στη φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών τους. Η εφαρμογή του μέτρου περικοπής των δώρων σε αυτές τις οικογένειες αποτελεί βαρύ πλήγμα, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετα οικονομικά βάρη εξαιτίας της αναπηρίας των μελών της οικογενείας τους.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η ουσιαστική χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία με προσδιορισμό του ακριβές ποσοστού των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, καθώς και η προσθήκη διάταξης, βάσει της οποίας η νέα ευεργετική διάταξη ασφαλιστικού νόμου 3865/10, παρ. 2α. παρ. ββ, (γονείς / σύζυγοι ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω συνταξιοδοτούνται με 25 χρόνια ασφάλισης στο 50ο έτος της ηλικίας τους) θα ισχύσει και στους παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την 1η Ιανουαρίου 2011 (προσληφθέντες πριν την 31η Δεκεμβρίου 1992).


Πρόβλημα με τις συνταξιοδοτήσεις γονέων με τέκνα με αναπηρία

Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη απεύθυνε η Ε.Σ.Α.μεΑ., σχετικά με το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τις συνταξιοδοτήσεις γονέων τέκνων με αναπηρία. Πρόκειται για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις διατάξεων προγενέστερων της κατάθεσης και ψήφισης του ν. 3996/2011 και την ανάρτηση της σχετικής εγκυκλίου.

Πολλοί από αυτούς που είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης – ακόμα και έναν χρόνο πριν την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου – και για τους οποίους δεν έχει ακόμα εκδοθεί η τελική απόφαση συνταξιοδότησης τους, έχουν ήδη προχωρήσει στη διακοπή του επαγγέλματός τους, μιας και πληρούσαν τα κριτήρια. Η λύση για τη Συνομοσπονδία δεν μπορεί να είναι άλλη από την εφαρμογή της διάταξης μόνο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται μετά τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου.


Ούτε τα στοιχειώδη για την εκπαίδευση των ΑμεΑ

Για ακόμη μία φορά η Ε.Σ.ΑμεΑ., με επιστολή της προς το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της υπουργού Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει την έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία από τον σχεδιασμό των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας. Η έλλειψη αυτή είναι εμφανής στο νέο ν/σ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, παρόλο που η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει καταθέσει επανειλημμένως τις θέσεις της σε όλες τις φάσεις διαβούλευσης αυτού του τόσο σπουδαίου εγχειρήματος. Εντύπωση προκαλεί η απουσία έστω και λίγων λέξεων για τις εμπεριστατωμένες απόψεις που κατέθεσε η Ε.Σ.ΑμεΑ. ακόμα και στο κείμενο Έκθεσης Δημόσιας Διαβούλευσης, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής.

Και ενώ η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αριθ. 2088/13-7-2011 έγγραφό της συγκεκριμένες προτάσεις, διαπιστώνεται ότι δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτό το ν/σ ουδεμία πρόταση. Δηλαδή εξακολουθούν να υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές για την αναπηρία σε ελάχιστα σημεία του ν/σ. Είναι αδιανόητο μέσα σε ένα νομοσχέδιο 75 άρθρων και 110 σελίδων, με το οποίο αλλάζει διαρθρωτικά το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μην υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην φοίτηση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις συνθήκες εργασίας πανεπιστημιακών/μελών ΔΕΠ και στελεχών γραμματικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.


7 στα 10 λιμάνια δεν έχουν υποδομές για ΑμεΑ!

Υπόμνημα σχετικά με τη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία στις λιμενικές υποδομές και τις θαλάσσιες μεταφορές και την εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 1177/2010 για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές, απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στον κ. Χ. Παμπούκη, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

Με αφορμή πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές, Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων και πλοιάρχους των πλοίων ακτοπλοΐας, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ενημερώνει για θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των πολιτών με αναπηρία στις θαλάσσιες μεταφορές και υποδομές. Μεταξύ άλλων, στη μελέτη διαπιστώνονται πλήθος προβλημάτων: στο 68,4% δεν υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση των επιβατών που είναι άτομα με αναπηρία, σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές για εξυπηρέτηση των επιβατών, προβλήματα στη διασύνδεση λιμένα – οδικών δικτύων, στο 48,4% των λιμένων δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση στάσεις ή αφετηρίες για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο κόσμος αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει ταξί για τις μετακινήσεις του ή να περπατήσει αρκετή ώρα για να φτάσει στα σημεία διέλευσης των λεωφορείων. Ακόμη στο 42,1% των λιμενικών χώρων δεν υπάρχουν, σε κοντινή απόσταση από τις θέσεις των πλοίων, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων για όσους επιβάτες θέλουν τα ταξιδέψουν χωρίς αυτά. Τέλος, 64 στα 94 λιμάνια έχουν ανεπαρκείς χώρους αναμονής επιβατών, καθώς και εκδοτήρια εισιτηρίων σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί απόλυτα αναγκαία και προτείνει τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού διϋπουργικού οργάνου, με στόχο την κατάρτιση και παρακολούθηση της υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου εν όψει της εφαρμογής του νέου Κανονισμού όσον αφορά στη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των επιβατών με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.


Ενημέρωση επί νέων διατάξεων

Μετά από τις πιέσεις που άσκησε η Ε.Σ.ΑμεΑ. για την εξαίρεση ανεξαιρέτως όλων των συνταξιούχων με αναπηρία και των γονέων ατόμων με βαριά αναπηρία από το μέτρο της παρακράτησης Ειδικής Εισφοράς (πρώην ΛΑΦΚΑ) που επιβλήθηκε σε συντάξεις άνω των 1400€ (ν. 3863/2010) συμπεριλήφθηκε σχετική διάταξη στο νέο ν/σ που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και ρύθμιση ασφαλιστικών διατάξεων, με την οποία ικανοποιείται μερικώς το αίτημα. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την παρακράτηση αυτή και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας και έχουν ασφαλισθεί μετά την 1.01.1993. Το αίτημα αυτό διεκδικήθηκε και από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Παράλληλα επαναφέρονται τα επιδόματα αδείας και εορτών και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν το επίδομα απολύτου αναπηρίας. Με αυτό τον τρόπο διορθώνεται η αδικία που είχε προκληθεί με το άρθρο 32 του ν. 3896/2010 μεταξύ του συνταξιούχων γήρατος και συνταξιούχων αναπηρίας. Επισημαίνουμε ότι η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε διεκδικήσει την εξαίρεση όλων των συνταξιούχων συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων γονέων ατόμων με αναπηρία, αίτημα που θα συνεχίσει να διεκδικεί την ικανοποίησή του.


Ενημέρωση για την εγκύκλιο ΙΚΑ για τη χορήγηση ορθοπεδικών ειδών

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της Ε.Σ.ΑμεΑ., της Ε.Ο.Κ.Α. και όλων των φορέων που εκπροσωπούν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες (παραπληγία – τετραπληγία, ακρωτηριασμένους κ.λπ.) για τη μείωση των παροχών του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους του με κινητικές αναπηρίες, συστάθηκε Ειδική Επιτροπή στο ΙΚΑ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ και της Ε.Ο.Κ.Α, η οποία θα μελετήσει τις τεχνικές προδιαγραφές βασικών ορθοπεδικών-ορθοτικών ειδών απαραίτητων για τη λειτουργικότητα και αυτονομία των χρηστών τους.

Η διοίκηση του ΙΚΑ, μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε για τη μείωση της αποδοτέας δαπάνης ακόμα και στα πλέον βασικά ορθοπεδικά και ορθοτικά μέσα καθώς και στα τεχνητά μέλη, στις 14 Ιουλίου 2011 εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται 15 είδη συμπεριλαμβανομένων και των τεχνητών μελών που εξαιρούνται από την ισχύ της επίμαχης εγκυκλίου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, για το επόμενο τρίμηνο. Για τα είδη που αναφέρονται στη νέα εγκύκλιο της Διοίκησης του ΙΚΑ θα οριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και το ύψος της αποδοτέας δαπάνης από την προαναφερθείσα Επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις συνεδριάσεις της.


Προτάσεις για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Τις προτάσεις της επί του θέματος της οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο τού 2011, κατέθεσε η Ε.Σ.Α.μεΑ., στον Διοικητή ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλο. Οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το ΚΕΠΑ, για τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών με αναπηρία, είναι οι εξής:

1. καθολική προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια,

2. καθολική προσβασιμότητα των διαδικτυακών τόπων του ΚΕΠΑ σε όλες τις κατηγορίες της αναπηρίας,

3. καθολική πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αναπηρίας στις υπηρεσίες του ΚΕΠΑ με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων όπως: εξασφάλιση παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, εξασφάλιση έκδοσης ενημερωτικού έντυπου υλικού εκτός των συμβατικών μορφών γραφής και σε γραφή Braille, έκδοση των οδηγιών σε νοηματική γλώσσα,

4. σεμινάρια επιμόρφωσης του διοικητικού και του ιατρικού προσωπικού σε θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρία. (βλ. στήλη ΘΕΣΕΙΣ παρόντος τεύχους)

Θ.Α.


Υπηρεσία Πληροφόρησης και Υποστήριξης

Διεκδικούμε μαζί!
μια υπηρεσία της ΕΣΑμεΑ στη διάθεση των πολιτών με ή χωρίς αναπηρία!

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται καθημερινά σ’ αυτήν από τις 08.00 έως τις 16.00 στο τηλέφωνο 210 9949837 ή μέσω e-mail esaea@otenet.gr

Αρμόδιοι υπάλληλοι:
Φωτεινή Μπερδέκλη και
Παναγιώτης Μαρκοστάμος

Η υπηρεσία μπορεί:

• Να δώσει απάντηση σε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών.
• Να υποστηρίξει και να συνηγορήσει υπέρ προσωπικών αιτημάτων σχετικά με την αναπηρία.
• Να δώσει πληροφορίες σε ομάδες του γενικού πληθυσμού (π.χ. φοιτητές, ερευνητές, επαγγελματίες κ.λπ.) που ενδιαφέρονται για θέματα αναπηρίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο