ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

παρεμβάσεις: η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει, προτείνει, διεκδικεί

Οκτ 21, 2011 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

παρεμβάσεις

Στην ΟΚΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Στις 3 Ιουνίου 2011 στη Θεσσαλονίκη η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή) διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Καταπολέμηση των Διακρίσεων: Ο Ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών». Στη συζήτηση εκ μέρους του Προέδρου της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη μίλησε η κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Συνομοσπονδίας. Να σημειώσουμε ότι η Συνομοσπονδία συμμετέχει πλέον στην ΟΚΕ ως ισότιμο μέλος και Κοινωνικός Εταίρος.


«Πρέσβης Προσβασιμότητας» ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF

Με τον τίτλο του «Πρέσβη της Προσβασιμότητας», τιμήθηκε στις 3 Ιουνίου 2011 ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, από τον Δήμαρχο της Ισπανικής πόλης Avila, García Nieto. Είναι η πρώτη φορά που δίδεται αυτός ο τίτλος. Η πόλη Άβιλα είχε κερδίσει το ευρωπαϊκό βραβείο Access για το 2011, το οποίο δίνεται σε πόλεις που αναλαμβάνουν υποδειγματικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο αστικό περιβάλλον και για την ενεργό υποστήριξη που παρέχουν στο θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ.


Πολιτικό και νομικό λάθος η μεταφορά της εφαρμογής του ν. 2643/98 στον Καλλικράτη

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή απεύθυνε η Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, για τα οξύτατα προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή του ν. 2643/98, που αποτελεί το βασικό θεσμικό πλαίσιο προστασίας της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας.

Στα χρόνια προβλήματα που είχε εντοπίσει η Ε.Σ.Α.μεΑ. στη διάρκεια της πολυετούς εφαρμογής του νόμου, προστέθηκε και η ανεξήγητη διάταξη του άρθρου 238 του «Καλλικράτη» με την οποία, αβασάνιστα οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου μεταφέρθηκαν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στις αποκεντρωμένες Περιφερειακές Διοικήσεις της χώρας.

Η διάταξη αυτή, η οποία δεν τέθηκε σε διαβούλευση με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις των δικαιούχων, αποτελεί αντικειμενικά μέγα πολιτικό και νομικό λάθος των δύο Υπουργείων, τα οποία αν ολιγωρήσουν και δεν επιληφθούν άμεσα του θέματος, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τη ζωή εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ειδικά στην παρούσα οικονομική περίοδο. Με τη μεταφορά της εφαρμογής του ν. 2643/98 στον «Καλλικράτη», το θέμα αναλαμβάνουν υπηρεσίες που δεν έχουν ουδεμία γνώση, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τους επιτυχόντες της προκήρυξης των θέσεων του δημοσίου του έτους 2008, αφού ο διορισμός τους εντάσσεται στον περιορισμό 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις.


Όχι στην εξόντωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους με επιπρόσθετα βάρη

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε η Ε.Σ.Α.μεΑ., ζητώντας σχέδιο συντονισμένων υποστηρικτικών μέτρων και πολιτικών και εξαίρεση των ΑμεΑ από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας ότι οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός βιώνονται σε πολλαπλάσιο βαθμό από την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Οι συνέπειες των μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας που εφαρμόστηκαν οριζόντια το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν εξοντωτικές για την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Εάν δεν ληφθούν συντονισμένα πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα για την αναπηρία, τότε οι φόβοι και οι ανησυχίες μας θα εξελιχθούν σε μία ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα η οποία θα ξεπερνά τον Καιάδα που έζησαν τα αρχαία χρόνια τα άτομα με αναπηρία.


Αντικοινωνικό το μέτρο της πώλησης μετοχών της ΔΕΗ
σε ιδιώτες

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την υποστήριξή της στον Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Κοζάνης, ο οποίος αιτείται με επιστολή του προς την Κυβέρνηση τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της

Μετάβαση στο περιεχόμενο