ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Παγκόσμια Ημέρα Braille

Ιαν 4, 2021 | Εκπαίδευση, ΘΕΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Braille
Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Πέντε βασικές κουβέντες για την γραφή Braille – σήμερα 4.1.2020 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της – δοσμένες από την πρωτοπόρο επί δεκαετίες στους αγώνες για δικαιώματα των Ελλήνων Τυφλών Ζωή Γερουλάνου.
Διαβάζουμε:
Κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille, προς τιμήν του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη της γραφής Braille.
Ο πρώτος κώδικας Μπράιγ αναπτύχθηκε για τη γαλλική γλώσσα από τον Λουί Μπράιγ το 1824. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε επίσημα το 1948. Ένας τυφλός μπορεί μέσω της αφής του και του συστήματος αυτού να διαβάζει, ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάχτυλο.
Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι βασικές ανάγλυφες κουκκίδες, το Εξαστιγμο και με αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.
Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό από μια επιτροπή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στη Λειψία και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.
Ο Λουδοβίκος Μπράιγ τυφλώθηκε μικρός και στα δυο μάτια εξαιτίας ενός ατυχήματος, ωστόσο κατάφερε να επιβληθεί στην αναπηρία του. Διέπρεψε στον τομέα της εκπαίδευσης και έλαβε υποτροφία στο Γαλλικό Βασιλικό Ινστιτούτο για Τυφλούς Νέους, όπου και ανέπτυξε ένα σύστημα κώδικα αφής που θα επέτρεπε στους τυφλούς να διαβάζουν και να γράφουν. Παρουσίασε τα αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς του στους συνομηλίκους του, για πρώτη φορά το 1824, όταν ήταν μόλις 15 χρονών. Το 1829 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σχετικά με το σύστημα που είχε δημιουργήσει, με την ονομασία «Μέθοδος γραφής λέξεων, μουσικής και τραγουδιών με τελείες, για χρήση από τυφλούς και προσαρμοσμένη σε αυτούς”.
Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Βιβλιοθήκες του Κέντρου Εκπαίδευσης κι Αποκατάστασης Τυφλών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.
Οι δύο Οργανισμοί έχουν και Εκτυπωτικά Κέντρα Braille, τα οποία προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες βιβλίων, Σημειώσεων, Συγγραμμάτων, Ξενόγλωσσων βιβλίων κ. α.
Στο Μουσείο Αφής (Tactual Museum of Athens) υπάρχει η πρώτη Τυπογραφική Μηχανή Εκτύπωσης Βιβλίων Braille Heidelberg, της δεκαετίας του 40.

Πηγή: www.presspublica.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο