Οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες στην υπηρεσία του Καθολικού Σχεδιασμού: Έξυπνες Βιβλιοθήκες «ανοιχτές» σε άτομα με Αναπηρία Όρασης – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία της Αγγουρά Ελένης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Π.Μ.Σ. Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία Κατεύθυνση: Μουσειολογία – Μέρος 25ο
2.4.3.3 Νευρωνικά Δίκτυα (Neural Networks)
Το Νευρωνικό Δίκτυο είναι ένα σύνολο διασυνδεδεμένων νευρώνων. Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα αποτελούν τομέα της υπολογιστικής νοημοσύνης με στόχο την επίλυση σύνθετων προβλημάτων (Mitchell, 1997). Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα μιμούνται την δομή και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, που έχει τη δυνατότητα να οργανώνει εκατομμύρια νευρώνες, που αποτελούν τα δομικά του στοιχεία, και να εκτελεί εργασίες και υπολογισμούς πολύ γρηγορότερα από τον ταχύτερο υπολογιστή (Βλαχάβας, Κεφαλάς, Βασιλειάδης, Κόκκορας, & Σακελλαρίου, 2006), (Chan, Zhou, & Huang, 2001).
Τα νευρωνικά δίκτυα που αξιοποιούνται σε εφαρμογές ΤΝ έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με τον ανθρώπινο εγκέφαλο:
- Προσλαμβάνουν τη γνώση από το περιβάλλον μέσω υποδοχέων (αισθητήρες).
- Η επεξεργασία των ερεθισμάτων γίνεται μέσω μιας διαδικασίας μάθησης (Κατασκευασμένα συστήματα αλγορίθμων μηχανικής ή βαθιάς μάθησης).
- Η εμπειρική γνώση που αποκτάται αποθηκεύεται, ώστε να είναι διαθέσιμη για μελλοντική χρήση (Mitchell, 1997), (Βλαχάβας, Κεφαλάς, Βασιλειάδης, Κόκκορας, & Σακελλαρίου, 2006).
Η τεχνολογία των νευρωνικών δικτύων χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη συστημάτων πλοήγησης για άτομα με ΑΟ.