Οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες στην υπηρεσία του Καθολικού Σχεδιασμού: Έξυπνες Βιβλιοθήκες «ανοιχτές» σε άτομα με Αναπηρία Όρασης – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία της Αγγουρά Ελένης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Π.Μ.Σ. Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία Κατεύθυνση: Μουσειολογία – Μέρος 21ο
2.4.2.4 Διεπαφή Χρήστη (User Interface-UI)
Ολοκληρώνοντας τις τεχνολογίες που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής κάθε συστήματος που ανήκει στο ΔτΠ, η διεπαφή είναι αυτό το στοιχείο που είναι απαραίτητο προκειμένου ο χρήστης να μπορέσει να επικοινωνήσει με το σύστημα και να αξιοποιήσει τις λειτουργίες του. Αποτελεί, δηλαδή, το μέσο αλληλεπίδρασης του χρήστη με το σύστημα. Σήμερα, οι πιο διαδεδομένες διεπαφές είναι οι φορητές-φορετές συσκευές, όπως Smartphones, Smartwatches κλπ. Ωστόσο, αποτελεί ζητούμενο της επιστημονικής κοινότητας η αλληλεπίδραση αυτή να γίνεται με ολοένα και φυσικότερο τρόπο, χωρίς την ανάγκη κάποιας συσκευής χειρισμού.
2.4.2.5 Arduino
Παραμένοντας στις τεχνολογίες του ΔτΠ, μία ακόμα τεχνολογία με πολλά υποσχόμενες εφαρμογές είναι η πλακέτες Arduino. Αποτελούν μία υπολογιστική πλατφόρμα, βασισμένη σε μία μητρική πλακέτα «ανοιχτού κώδικα», η οποία χρησιμοποιείται στην κατασκευή συστημάτων αυτοματισμού και στη ρομποτική. Αποτελείται από έναν ενσωματωμένο μικροελεγκτή και πολλές εισόδους/εξόδους, ψηφιακές και αναλογικές, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με διάφορα είδη συσκευών, όπως αισθητήρες, βηματικοί κινητήρες, οθόνες κλπ. (Kumar, και συν., 2021).
Ο τρόπος λειτουργίας του είναι πολύ απλός και βασίζεται στον ενσωματωμένο μικροελεγκτή. Η πλακέτα, μέσω των μονάδων εισόδου/εξόδου, συνδέεται με τις συσκευές του κυκλώματος. Ο μικροεπεξεργαστής δέχεται δεδομένα από τις μονάδες εισόδου, τα επεξεργάζεται και στέλνει τις κατάλληλες εντολές στις μονάδες εξόδου. Ο μικροεπεξεργαστής συνδέεται σειριακά, μέσω USB, με τον υπολογιστή, στον οποίο είναι σχεδιασμένο το πρόγραμμα, για την αμφίδρομη επικοινωνία Arduino-Υπολογιστή. Έτσι, τα προγράμματα που σχεδιάζονται μεταφέρονται σειριακά από τον υπολογιστή στην πλακέτα και αντίστροφα τα δεδομένα που συλλέγονται από τον μικροεπεξεργαστή μεταφέρονται στον υπολογιστή (Srivastava & Singh, 2020). Σε ένα σύστημα Arduino σημαντικό ρόλο παίζουν οι αισθητήρες και οι ενεργοποιητές. Είναι τα ηλεκτρονικά στοιχεία τα οποία επιτρέπουν σε μία ηλεκτρονική συσκευή να αλληλοεπιδρά με τον φυσικό κόσμο. Οι αισθητήρες είναι αυτοί που μετατρέπουν τα φυσικά στοιχεία ενός χώρου σε ηλεκτρικά σήματα. Η διαδικασία επεξεργασίας των σημάτων για τη λήψη αποφάσεων γίνεται στον επεξεργαστή και μέσω των ενεργοποιητών μετατρέπεται σε φυσική ενέργεια ή ανάδραση στο περιβάλλον (Banzi & Shilon, 2022).
Η λειτουργία του συστήματος ελέγχεται από έναν διακόπτη micro-switch, με την ένδειξη RESET, ένα LED με τη σήμανση POWER και δύο LED που ανάβουν, όταν το Arduino στέλνει ή λαμβάνει δεδομένα (Cardillo & et al., 2018), (Banzi & Shilon, 2022).
Τα βασικά πλεονεκτήματα της πλακέτας Arduino είναι τα εξής:
- Έχει χαμηλό κόστος αγοράς.
- Έχει απλό και σαφές περιβάλλον προγραμματισμού.
- Είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και επεκτάσιμο.
Κάποιες από τις πιο γνωστές εφαρμογές του είναι οι παρακάτω:
- Συστήματα ελέγχου σε ρομποτικά οχήματα και βραχίονες.
- Συστήματα αυτοματισμού για τον έλεγχο των συσκευών στο σπίτι.
- Συστήματα μετρήσεων (θερμοκρασίας, υγρασίας ,ποσότητας φωτός κλπ.).
- Δίκτυα αισθητήρων.
- Συστήματα Εντοπισμού.
- Έλεγχος συσκευών με χρήση κινητού τηλεφώνου.
- Ρομποτικά οχήματα περιπολίας.
- Ρομποτικά οχήματα με ηχητική καθοδήγηση.
Πολλές από αυτές τις εφαρμογές συναντώνται σε υπηρεσίες «έξυπνων» βιβλιοθηκών, καθώς και στο σχεδιασμό ΥΤ για άτομα με ΑΟ, όπως περιγράφονται σε επόμενες ενότητες.