Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΕΙΡΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση – Μέρος 11ο
1.6. Αρνητική κοινωνική υποστήριξη
Είναι κοινώς αποδεκτό πως η κοινωνική υποστήριξη έχει ως στόχο τη θετική επίδραση στα άτομα, ωστόσο, ορισμένες φορές ενδέχεται να παράγει αρνητικά αποτελέσματα και όχι τόσο χρήσιμα συγκριτικά με τον αρχικό της σκοπό (Heaney, & Israel, 2008).
Μερικές φορές η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να θεωρηθεί ως πηγή άγχους. Ειδικότερα, μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σρεσογόνα όταν το άτομο που την λαμβάνει δεν τη χρειάζεται πραγματικά ή δεν την θέλει στην εκάστοτε κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπο (Schwarzer & Buchwald, 2004). Έρευνες έχουν δείξει πως οι πάροχοι υποστήριξης που είναι σωστά καταρτισμένοι και κατέχουν κοινωνικές δεξιότητες είναι πιθανό να παράγουν καταλληλότερες υποστηρικτικές ενέργειες από εκείνους που δεν γνωρίζουν κατάλληλες συμπεριφορές για κάθε περίπτωση. Μάλιστα, οι κοινωνικές δεξιότητες όχι μόνο βελτιώνουν τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους αλλά επίσης ενισχύουν την κατανόηση των αναγκών και των επιθυμιών των άλλων (Schwarzer & Buchwald, 2004). Επομένως, οι κοινωνικά καταρτισμένοι φροντιστές/βοηθοί είναι σε θέση να κατανοούν πότε το άτομο χρειάζεται βοήθεια και πότε προτιμάει να επιλύσει μια κατάσταση μόνο του.