Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΕΙΡΑ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Επιστήμες της Αγωγής: Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση – Μέρος 10ο
1.5. Κοινωνική υποστήριξη και Οπτική αναπηρία
Η κοινωνική υποστήριξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση της ζωής κάθε ανθρώπου. Μάλιστα, εκτιμάται πως είναι ακόμα πιο σημαντική για τα άτομα με αναπηρίες και δε για εκείνα με οπτική αναπηρία (Cimarolli & Boerner, 2005˙ Cimarolli & Wang, 2006). Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα με οπτική αναπηρία παρουσιάζουν αρκετούς περιορισμούς που σχετίζονται με την κοινωνική επαφή, όπως η εργασία, η εκπαίδευση, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, η οικογενειακή ζωή και οι φιλίες (Papadopoulos & Papakonstantinou, 2020˙ Tuttle & Tuttle, 2004). Μέσα από τη βιβλιογραφία παρατηρείται ότι τα αποτελέσματα της παροχής κοινωνικής υποστήριξης επηρεάζονται άμεσα από την ηλικία του ατόμου, το εργασιακό του προφίλ αλλά και από το αν η αναπηρία υπήρχε εκ γενετής ή αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Πιο συγκεκριμένα, η κοινωνική στήριξη στους εφήβους με οπτική αναπηρία παρέχεται κατά κύριο λόγο από το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ στην πορεία προς την ενηλικίωση και όσο το άτομο μεγαλώνει η γονεϊκή στήριξη μειώνεται και τη θέση της παίρνει η υποστήριξη από το φιλικό περιβάλλον (Chu & Chan, 2022). Επιπρόσθετα, στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (μεσήλικες, ηλικιωμένοι) η υποστήριξη από άτομα συνομήλικα επιδρά θετικά στη μείωση του αισθήματος της μοναξιάς και στη δημιουργία της αίσθησης του ανήκειν σε ένα κοινωνικό δίκτυο (Heppe et al., 2020). Επιπλέον, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς έχουν λιγότερες ευκαιρίες εύρεσης εργασίας (Papakonstantinou, 2020) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα μοναξιάς και απομόνωσης ενώ η στήριξη που λαμβάνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον είναι αρκετά χαμηλή συγκριτικά με τους νεαρούς ενήλικες οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε ένα εργασιακό περιβάλλον (Chu & Chan, 2022). Από την άλλη πλευρά παρατηρείται πως τα αποτελέσματα της κοινωνικής στήριξης επηρεάζονται από τον εργασιακό παράγοντα (Pascolini, & Mariotti, 2012). Μάλιστα, τα άτομα με οπτική αναπηρία τα οποία είναι ενεργά στον εργασιακό χώρο αποκτούν περισσότερες κοινωνικές επαφές με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι λαμβάνουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους συναδέλφους τους.