ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Να μην απολυθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας

Μάι 17, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Να μην απολυθούν οι επικουρικοί εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας

 

Να μην απολυθούν επικουρικοί εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας απαιτούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

 

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

 

«96 μη μόνιμοι εργαζόμενοι στα παραρτήματα Θεσσαλονίκης “Αγ. Δημήτριος” και “Αγ. Παντελεήμονας” του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και δεκάδες άλλοι από προνοιακές δομές στην υπόλοιπη περιοχή της Κ. Μακεδονίας, πρόκειται να μείνουν δίχως εργασία επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους από το Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2022. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν κατά βάση θέσεις που αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ ορισμένοι από αυτούς προσλήφθηκαν έκτακτα την περίοδο της πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες προνοιακές δομές της χώρας.

 

Η κατάσταση “εργασιακής ομηρίας” των εργαζομένων του συγκεκριμένου ιδρύματος αλλά και άλλων παρόμοιων δομών κρατάει εδώ και πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας που δεν ευνοείται απλώς, αλλά έχει απόλυτη ανάγκη από σταθερούς εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή και παρέχουν υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν τεράστιες ανάγκες και πολύ χαμηλό επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας. Αντίθετα, η συχνή εναλλαγή των φροντιστών τους και άλλων ειδικών, αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπών και διακόπτει την πρόοδο στη φροντίδα και αγωγή των ανθρώπων με αναπηρίες.

 

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε (δεν αντιμετωπίστηκε στην πραγματικότητα, απλώς μετατέθηκε η επίδραση των επιπτώσεών του) στο πρόσφατο παρελθόν με επέκταση της σύμβασης αντί για μονιμοποίηση. Αποδεικνύεται ότι η διατήρηση του επικουρικού χαρακτήρα των θέσεων εργασίας που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε κενά, τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν με ανεργία και οι ωφελούμενοι ΑμεΑ με μείωση ή χειροτέρευση των υπηρεσιών που δέχονται. Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί από την απώλεια των συγκεκριμένων εργαζόμενων στην εν λόγω δομή, είναι να αυξηθούν τα ΑμεΑ στα τμήματα (υπάρχουν περιπτώσεις που από 8 θα γίνουν 14 άτομα και θα φροντίζονται, ανάλογα με τη βάρδια, ακόμα και από έναν μόνο εργαζόμενο).

 

Αν και προκηρύχτηκαν ορισμένες μόνιμες θέσεις, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες, ούτε το σύνολο των θέσεων που κατέχουν σήμερα οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι. Εδώ πρέπει να ειπωθεί ότι τα οργανογράμματα αυτών των ιδρυμάτων είναι ελλιπή και παλαιωμένα, δεν αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες που επιτάσσει η πρόοδος της επιστήμης, της Ειδικής Αγωγής και της τεχνολογίας. Σήμερα, ακόμα και άτομα με σοβαρές πολυ-αναπηρίες μπορούν να επωφεληθούν από σύγχρονες ανεπτυγμένες τεχνολογίες που τα καθιστούν σε μικρότερο βαθμό εξαρτώμενα από άλλους. Εκεί θα μπορούσε να βασιστεί άλλωστε και η χιλιο-ειπωμένη “αποϊδρυματοποίηση” ή μείωση της ιδρυματικής εξάρτησης αρκετών ΑμεΑ, την οποία η δική σας καθώς και προηγούμενες κυβερνήσεις διαφημίζετε.

 

“Αποϊδρυματοποίηση” ή όπως αλλιώς επιλέγετε να την ονομάσετε, δίχως αξιοποίηση της σύγχρονης επιστήμης και της ραγδαίας αύξησης του προσωπικού, είναι απλώς ένας άλλος, συγκαλυμμένος τρόπος να ομολογείτε τη μείωση των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής στενότητας. Αντίθετα, η όλο και μεγαλύτερη και βαθύτερη κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων αποτελεί σύγχρονη ανάγκη και είναι ώριμο και ρεαλιστικό να ικανοποιηθεί με τα σύγχρονα μέσα αλλά και το διαθέσιμο προσωπικό στη χώρα μας, το οποίο αντί να αξιοποιείται είτε είναι άνεργο είτε εργάζεται σε άλλους κλάδους.

 

Το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας, ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι με την εργασία τους, δεν αφήνει περιθώρια να υπάρχουν δικαιολογίες για τη δραματική κατάσταση που συναντά κανείς σε δομές σαν αυτή. Σήμερα ο πλούτος αυτός σπαταλιέται για την κερδοφορία και τον πλουτισμό μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και των ιδιοκτητών τους. Η κυβέρνησή σας όπως και οι προηγούμενες έχετε βρει εκατοντάδες τρόπους για να ενισχύσετε το μεγάλο κεφάλαιο με κλεμμένο ιδρώτα και κανέναν τρόπο για να επιστρέψετε ένα μέρος της εργασίας των εργαζομένων στους ίδιους. Ούτε καν για αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ούτε καν για τους ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

 

Την άμεση αναβάθμιση των ιδρυμάτων με υλική υποδομή και προσωπικό, που να αντιστοιχεί στη σύγχρονη επιστήμη και γνώση, στις ανάγκες του πιο ευαίσθητου τμήματος του πληθυσμού και όχι σε πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ έχει μειωθεί αρκετές φορές και από προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σήμερα ως δικαιολογία από τους ίδιους που ευθύνονται και για αυτήν την περικοπή και για τις επιπτώσεις της.

 

Την εξασφάλιση των, έτσι κι αλλιώς απαραίτητων για τη λειτουργία του ιδρύματος, θέσεων εργασίας οι οποίες σήμερα καλύπτονται από επικουρικό προσωπικό ή εργαζόμενους με άλλου είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας.

 

Την εξασφάλιση της εργασίας των σημερινών εργαζόμενων στο συγκεκριμένο και σε άλλα παρόμοια ιδρύματα, οι οποίοι δεν θα μονιμοποιηθούν (με βάση πρόσφατη προκήρυξη) στη θέση που μέχρι σήμερα εργάζονται».

 

Πηγή: www.902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο