ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΏΝ 12/04/2021

Απρ 12, 2021 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΠΣΤ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ
12/04/2021

1.
Συνάδελφοι,
Μετά από πιέσεις, επιμονή ενός χρόνου και προσπάθειες να συναντήσουμε τις ηγεσίες των Υπουργείων στα οποία καθυστερούν οι λύσεις σοβαρών προβλημάτων του χώρου, τις τελευταίες ημέρες παραχωρήθηκε στους φορείς μας –Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών- διαδικτυακή επαφή με τους Υπουργούς Εσωτερικών κο Μάκη Βορίδη και Εργασίας κο Κωστή Χατζηδάκη.
Στην πρώτη επικοινωνία θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών θέματα όπως της πρόσληψης τυφλών τηλεφωνητών και εν γένει το πρόβλημα της εργασίας, ζητήματα δημόσιας διοίκησης, πρόσβασης επικοινωνίας και εξυπηρέτησης από τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άμεση απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Στον Υπουργό Εργασίας ήμασταν υποχρεωμένοι να θέσουμε ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων που αφορούν την εργασία, την πρόνοια και το συνταξιοδοτικοασφαλιστικό. Σ’αυτά τα πολλαπλά ερωτήματα ο Υπουργός παρέπεμψε τη συνέχεια και την εξέλιξή τους στους αρμόδιους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς που συμμετείχαν στη διαδικτυακή σύσκεψη. Συνάδελφοι, η απλή απαρίθμηση γνωστών άλλωστε προτάσεων προς το βασικό αυτό υπουργείο δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετεί την ουσία, αλλά ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα που θα πάρουμε διευκρινήσεις και απαντήσεις θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο, μπορούμε να σημειώσουμε τη δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου, ότι εντός του Μαΐου θα γίνει προκήρυξη θέσεων εργασίας βάση του Ν.2643/98 και ότι εντός του έτους η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα πορίσματα της Επιτροπής του αρ. 11 του Ν.4387/16 που καθυστερεί μία 5ετία τώρα και στοχεύει στη νομοθετική ρύθμιση των ανισοτήτων και αδικιών των αναπηρικών συντάξεων.    

2.
Από τις 25 – 1 – 2021 μέχρι  31 – 10 – 2021 γίνεται η ανανέωση και η έκδοση των νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ για τα έτη 2020 και 2021, στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των  Περιφερειών της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Δικαιολογητικά:
1) Αίτηση του ενδιαφερόμενου
2) 3 νέες φωτογραφίες για νέα έκδοση με συνοδό ή 2 φωτογραφίες για ανανέωση
3) Γνωμάτευση επιτροπής ΚΕΠΑ  ή  βεβαίωση ΟΠΕΚΑ ή απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή ΕΦΚΑ όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας
4) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
5) Υπεύθυνη δήλωση περί ακριβούς δ/νσης του τόπου διαμονής και μη έκδοσης κάρτας από άλλη περιφερειακή ενότητα ή ΚΕΠ
Επισημαίνεται ότι: α) οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται από το όριο εισοδήματος, πράγμα το οποίο θα πρέπει να τονίζετε στους υπαλλήλους των ΚΕΠ ή των Περιφερειών και β) τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (ΟΠΕΚΑ) δεν συνυπολογίζονται στα εισοδήματα.
Τονίζουμε ότι στα δελτία πρέπει να αναγράφεται ότι ¨Παρέχεται έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ¨.    

3.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με την υποστήριξη της Μονάδας προσβασιμότητας και Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου του ΕΚΠΑ, καθώς και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, διοργανώνει Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα: «Διαδίκτυο-παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με οπτική αναπηρία: Ζητήματα ψυχικής υγείας και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου». Κύρια ομιλήτρια θα είναι η κυρία Πόλυ Κεφαλά, Ψυχολόγος και Επικοινωνιολόγος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου στις 19:00, μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom, και η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη.
Για να συμμετέχετε, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα βρείτε στο λίνκ της πρόσκλησης που υπάρχει στο fb του Συνδέσμου, στη σελίδα του Συνδέσμου www.pst.gr και στη σελίδα του ΚΕΑΤ www.keat.gr  μέχρι την Παρασκευή 16 Απριλίου, ώστε να σας αποσταλούν τα στοιχεία σύνδεσης.  

4.
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί μαθητές- τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή φοιτητές- τριες τυφλούς ή με πρόβλημα όρασης να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Γερμανικ

Μετάβαση στο περιεχόμενο