ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 08/03/2021

Μαρ 8, 2021 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΠΣΤ

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ
08/03/2021

1.
Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση θα ήθελε από το σημερινό μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή, πάνω απ’όλα να σας ευχηθεί από καρδιάς προσωπική και οικογενειακή υγεία μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική και κοινωνική κρίση, που τείνει να αλλάξει την καθημερινότητά μας προς το χειρότερο. Επίσης, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμηχανία καταγραφής και ανακοίνωσης νέων πληροφοριών που αφορούν την τύχη των κοινών επιδιώξεων του χώρου μας και γενικότερα του χώρου των αναπήρων πολιτών. Δεν θα επαναλάβουμε τις αιτίες που είναι σε όλους γνωστές και μόνιμες τον τελευταίο χρόνο, αλλά θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι φορείς μας δεν κλείσανε και δεν αλλάξανε τη βασική ατζέντα των γνωστών αιτημάτων μας, αντίθετα προσπαθούμε να φέρουμε στην επικαιρότητα καινούργια ζητήματα που γεννήθηκαν μέσα σ’αυτή την εποχή. Έτσι είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια επαφής με την Κυβέρνηση και προώθησης των αιτημάτων μας συνεχίζεται, μέχρι να πετύχουμε τη λύση τους.
Στο διάστημα αυτό πιέσαμε ιδιαίτερα το Υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για τη διευθέτηση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 στα αναπηρικά επιβατικά αυτοκίνητα. Η εγκύκλιος Ε.2045 της ΑΑΔΕ εκδόθηκε στις 25/2/2021, με διευκρινίσεις προς όλες τις ΔΟΥ, ελεγκτικά κέντρα και φορολογικές περιφέρειες,  για τη χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Νόμου 4764/2020 (Τεύχος Α΄256), όπου άλλαξε σε 80% το ποσοστό αναπηρίας για τους τυφλούς. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2021 και επομένων ετών και η προσκόμιση ιατρικής βεβαιώσεως ΚΕΠΑ ή ΑΣΥΕ είναι μέχρι τη λήξη του έτους.  Η σχετική απαλλαγή χορηγείται από τις ΔΟΥ μέχρι 15/3/2021.  
Επίσης, επισημαίνουμε την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή του Ν.4780 «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής», που θέτει σύγχρονους γενικούς κανόνες πλήρους προσβασιμότητας, την εξειδίκευση των οποίων θα πρέπει στη συνέχεια να επιδιώξουμε στα διάφορα Υπουργεία, ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν καθημερινή ποιοτική αλλαγή στη ζωή μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος άμεσης καταβολής της ετήσιας συνδρομής σας στο Σύνδεσμο. Μπορείτε καλύτερα να το διευθετήσετε μετά τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για ασφαλέστερη κυκλοφορία τω πολιτών. Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει ανάγκη εξυπηρέτησης από τον Σύνδεσμο, να προηγείται τηλεφώνημα στον υπεύθυνο υπάλληλο για ορισμό συνάντησης.

2.
Από τις 25 – 1 – 2021 μέχρι  31 – 10 – 2021 γίνεται η ανανέωση και η έκδοση των νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑΜΕΑ για τα έτη 2020 και 2021, στα ΚΕΠ και στις αρμόδιες υπηρεσίες των  Περιφερειών της χώρας, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Δικαιολογητικά:
1) Αίτηση του ενδιαφερόμενου
2) 3 νέες φωτογραφίες για νέα έκδοση με συνοδό ή 2 φωτογραφίες για ανανέωση
3) Γνωμάτευση επιτροπής ΚΕΠΑ  ή  βεβαίωση ΟΠΕΚΑ ή απόφαση Διοικητικού Διευθυντή Ασφαλιστικού φορέα ή ΕΦΚΑ όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας
4) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
5) Υπεύθυνη δήλωση περί ακριβούς δ/νσης του τόπου διαμονής και μη έκδοσης κάρτας από άλλη περιφερειακή ενότητα ή ΚΕΠ
Επισημαίνεται ότι: α) οι ολικά τυφλοί και οι συνοδοί τους εξαιρούνται από το όριο εισοδήματος, πράγμα το οποίο θα πρέπει να τονίζετε στους υπαλλήλους των ΚΕΠ ή των Περιφερειών και β) τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας (ΟΠΕΚΑ) δεν συνυπολογίζονται στα εισοδήματα.
Τονίζουμε ότι στα δελτία πρέπει να αναγράφεται ότι ¨Παρέχεται έκπτωση 50% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ¨.    

Μετάβαση στο περιεχόμενο