ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ΑμΕΑ σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Αττική

Νοέ 24, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

Καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ΑμΕΑ σε Κέντρο Ειδικών Θεραπειών στην Αττική

 

Kαταγγελίες για κακοποίηση παιδιών ΑμΕΑ σε κέντρο ειδικών θεραπειών στην Αττική έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με το συγκεκριμένο ίδρυμα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Για την υπόθεση μίλησε και η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, η οποία είναι Εθελόντρια Γραμματέας του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου 4amea.

 

Ο Γιάννης είναι σήμερα 17 ετών. Είναι παιδί με αναπηρία σε ποσοστό 67% και πήγαινε στο κέντρο ειδικών θεραπειών για έξι μήνες. Όπως καταγγέλλει, έχει δει να χτυπάνε παιδιά, να τους φέρονται πολύ βίαια. «Εμένα δεν τολμούσαν γιατί ήξεραν ότι είμαι ο πιο μεγάλος εκεί» είπε στον ΑΝΤ1.

 

Τα σημάδια στο πρόσωπο και το κορμί ενός άλλου παιδιού, του 15χρονου Γιώργου είναι εμφανή. Έχει νοητική υστέρηση 97% και πήγαινε ίδιο κέντρο ειδικών θεραπειών για δύο χρόνια.  «Ερχόταν με διάφορα σημάδια στο σώμα του, είτε ήταν μελανιές, είτε ήταν κάποιες γρατζουνιές» λέει η Κατερίνα Καμπόλη, μητέρα του παιδιού και εξηγεί τι ήταν αυτό που την κινητοποίησε και τελικά κατέθεσε μήνυση σε βάρος του κέντρου.  «Η ημέρα που ήρθε το παιδί σε πολύ άσχημη κατάσταση, με πολύ άσχημα χτυπήματα».

 

Σοκ προκαλεί και η καταγγελία πρώην εργαζομένου για τον επιφορτισμένο, από το κέντρο θεραπειών, συνοδό των παιδιών.  «Τα κάθιζε με βία κάτω, και τους έλεγε κάτω, κάτω. Τα έπιανε ή από τα χέρια ή από τον λαιμό. Και του έλεγα “ρε αγόρι μου, τι κάνεις;” Μου λέει “έτσι καταλαβαίνουν”».

 

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε ουδεμιά καταδικαστική απόφαση , δεν έχουμε καν ποινική δίωξη σε βάρος των εκπροσώπων του συγκεκριμένου κέντρου για οποιοδήποτε περιστατικό τέτοιο», λέει ο Νικόλαος Κουμουλέντζος, πληρεξούσιος δικηγόρος του κέντρου.

 

«Είναι ανοιχτή η υπόθεση και θέλω οι γονείς που έχουν κάποιον ενδοιασμό ή κάποιον φόβο, να μην έχουν» είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Νένα Χρονοπούλου.  Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι καταγγελίες έφταναν η μία μετά την άλλη στο υποστηρικτικό και κοινωνικό δίκτυο.

 

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”. Σύμφωνα με την κ. Νένα Χρονοπούλου οι πληροφορίες ήρθαν μέσω του ιστορικού που παίρνουν για τα παιδιά. Στην πρώτη καταγγελία που ήρθε, όπως ανέφερε η κ. Χρονοπούλου, μια γιαγιά τους είπε ότι το εγγόνι της βγήκε έξω από το συγκεκριμένο κέντρο έχοντας μια δαγκωνιά στο πρόσωπο  Όταν ρώτησε τι είναι αυτό της είπαν «μην τολμήσεις να κάνεις καταγγελία γιατί θα πούμε ότι το παιδί ήρθε έτσι από το σπίτι».

 

Η άλλη καταγγελία ήταν από μια μητέρα η οποία παρατήρησε ότι άλλαξε η συμπεριφορά του παιδιού της, ενώ είχε αλλαγή και στην ερωτική συμπεριφορά. «Προφανώς έβλεπε πράγματα και τα έκανε στο σπίτι», είπε η Νένα Χρονοπούλου.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κάποια γραμμή που να μπορεί κάποιος να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και σημείωσε ότι αυτό που ζητούν είναι μια συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ώστε να της επισημάνουν τα κενά του νόμου

 

«Ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας δεν γίνεται να μην υπάρξει έλεγχος σε αυτές της δομές», ανέφερε η κ. Χρονοπούλου επισημαίνοντας ότι οι υπεύθυνοι του κέντρου το οποίο καταγγέλλεται απειλούν τους γονείς.

 

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρώην εργαζόμενος στο συγκεκριμένο κέντρο, ο οποίος έκανε λόγο για περίεργη συμπεριφορά από συνοδό στο σχολικό, καθώς όπως υποστηρίζει φερόταν άσχημα στα παιδιά, προκειμένου όπως του είπε να μάθουν ποιος είναι ο ανώτερος τους για να μπορούν να ησυχάζουν. Η διοίκηση τα ήξερε αυτά και δεν έκαναν τίποτα, ανέφερε.

 

Πηγή: www.tvxs.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο