ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

illustradays 2022: Η πολύχρωμη γιορτή εικονογράφησης επέστρεψε

Σεπ 16, 2022 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Πολιτιστικά δρώμενα

illustradays 2022: Η πολύχρωμη γιορτή εικονογράφησης επέστρεψε
10 highlights του illustradays 2022 που πραγματοποιείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Άννα Κόκορη

Φέτος, το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ εικονογράφησης επιστρέφει ακόμα πιο μεγάλο, ανανεωμένο και φωτεινό. Με τίτλο «Beam of Light», μια αχτίδα φωτός, ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, workshops και πολλών εκπλήξεων πραγματοποιείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Η Αναστασία Τερζίδου και η Ραφαέλα Καραγιάννη, συνιδρύτριες του illustradays, δραστηριοποιούνται και εργάζονται χρόνια στον πολιτιστικό τομέα και, όπως λένε, είχαν πάντα μεγάλη αγάπη για την εικονογράφηση και το εικονογραφημένο βιβλίο. Έχοντας λοιπόν ένα κοινό όραμα, δημιούργησαν το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης το 2021, εντάσσοντας σε αυτό κίνηση, εκθέσεις, ομιλίες, συναντήσεις και workshops για μικρούς και μεγάλους. «Θέλαμε αυτό το εγχείρημα να έχει μια εξέλιξη».

Η τεράστια απήχηση της περσινής διοργάνωσης έδωσε ώθηση ώστε να συνεχιστεί και φέτος, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από τον κόσμο. Η συμπεριληπτικότητα, οι δημιουργικές συνεργασίες, οι ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις καθώς και οι συμμετοχές πολλών ξένων αλλά και Ελλήνων καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα εξαιρετικό φεστιβάλ για όλους.

Αυτές οι εκθέσεις σε εξοικειώνουν με την ιδέα της εικονογράφησης και δημιουργούν οικειότητα και προσβασιμότητα για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.
Οι τέσσερις βασικές ενότητες του φεστιβαλικού προγράμματος είναι οι εξής: illustrastories, illustralabs, illustratalks και illustraclub. Αξιοσημείωτη και ελπιδοφόρα είναι μια νέα δράση του φεστιβάλ, το speed dating with publishers, συναντήσεις εικονογράφων και εκδοτών, στις οποίες συζητούν, επικοινωνούν και δικτυώνονται, καλλιεργώντας το έδαφος για πιθανές συνεργασίες. Μέσα από τις επερχόμενες εκδηλώσεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πάνω από 100 καλλιτέχνες, να μάθει περισσότερα για την εικονογράφηση και να πάρει μέρος στη δημιουργική διαδικασία.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία του φεστιβάλ είναι οι τρεις του εκθέσεις. Η πρώτη εστιάζει ιδιαίτερα στο τι καινούργιο έχουμε εδώ στην Ελλάδα, η δεύτερη, η διεθνής, περιλαμβάνει πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό, οι οποίοι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε διαφορετικά φεστιβάλ και δίνουν έμπνευση στο κοινό και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Για την τρίτη, η οποία γίνεται πρώτη φορά, το φεστιβάλ απευθύνθηκε σε πενήντα Έλληνες εικονογράφους και τους ζήτησε να επιλέξουν ένα βιβλίο στο οποίο έχουν κάνει την εικονογράφηση και να το εκθέσουν μαζί με drafts που έκαναν γι’ αυτό. Έτσι το κοινό θα έρθει σε επαφή με όλη τη διαδικασία της δημιουργίας ενός έργου, όπως αναφέρουν οι ιδρύτριες.

Αυτές οι εκθέσεις σε εξοικειώνουν με την ιδέα της εικονογράφησης και δημιουργούν οικειότητα και προσβασιμότητα για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν ασχολούνται με αυτόν τον τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι εκθέσεις είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία. Tα επιμελητικά κείμενα των εκθέσεων είναι διαθέσιμα σε γραφή braille, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ώρες.

Το φεστιβάλ πλαισιώνουν υπέροχα και τα πάρτι που γίνονται σε μαγαζιά της Αθήνας, όπου μπορούν όλοι να παρευρεθούν και πίνοντας ένα ποτό να χαλαρώσουν και να γνωριστούν, ανταλλάσσοντας απόψεις και καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Τα highlights του illustradays 2022
Oι εκθέσεις του φεστιβάλ: H έκθεση με τίτλο «Le immagini della fantasia» φέρνει έργα από κάθε γωνιά της γης, η έκθεση «Beam of light» είναι γεμάτη φως από νέα ταλέντα και επαγγελματίες και η «Behind the book» είναι αφιερωμένη σε Έλληνες και Ελληνίδες εικονογράφους (και αγαπημένα παιδικά βιβλία!).

Διαδραστικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες: Doodling, αυτοβιογραφικά κόμικς, κατασκευές, χειροποίητο σινεμά, μυστηριώδεις λίμνες, μαγικά μελάνια, παιδικές αναμνήσεις και πολλά, πολλά άλλα. Τρεις από τους διδάσκοντες ταξιδεύουν από την Ισπανία, την Τσεχία και τη Λιθουανία για το illustradays !

Speed dating με εκδοτικούς και καλλιτέχνες: Τετ α τετ συναντήσεις με εκδότες, όπου μπορείς να συζητήσεις για το portfolio σου, τα έργα, τις σκέψεις σου, να δικτυωθείς, να κάνεις νέες σημαντικές γνωριμίες.

Ομιλίες: Έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις καινούργιες ιστορίες και εφαρμογές αυτής της τέχνης. Πώς έφτιαξε η Little Miss Grumpy το e-shop της; Γιατί ο Pan Pan επιλέγει την αυτοέκδοση για τα βιβλία του; Τι είναι το Unpublished Picturebook Showcase, για το οποίο θα μιλήσει ο Sam McCullen; Πώς κατάφεραν ο soteur και ο sdeviano να συνεργαστούν τόσο καλά; Ποια είναι η ιστορία πίσω από την πρώτη μικρού μήκους animation ταινία του εικαστικού Στέφανου Ρόκου;

Εικονογραφημένα βιβλία και δημιουργικές συνεργασίες: Στο illustradays υπάρχουν πάνω από 100 τίτλοι βιβλίων, ενώ πραγματοποιούνται αφιερώματα, απονομή βραβείων και εργαστήρια όπως αυτό με τα βουβά βιβλία (silent books).

Δημόσιες περφόρμανς: Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τη μοναδική Gerda Dendooven. Ένα καλειδοσκόπιο εικόνων που γεννιούνται μέσα από τζαζ, κλασική ή ποπ μουσική.

Drink & Draw: Καλλιτέχνες σχεδιάζουν live στo rooftop ενός μαγαζιού της Αθήνας και το κοινό διασκεδάζει γύρω τους.

Illustraclub και illustratalks: Κάνοντας mapping της κοινότητας, δημιουργείται έδαφος για την καλύτερη δικτύωση και επαφή μεταξύ των καλλιτεχνών. Επιπλέον, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για να αναγνωριστεί η εικονογράφηση ως σημαντικό μέρος του καλλιτεχνικού τομέα.

Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες: Δημιουργικά workshops στα οποία μπορούν όλοι να συμμετέχουν, αφήνοντας την καλλιτεχνική τους πλευρά να αναπτυχθεί.

Πηγή: www.lifo.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο