ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ηχητική-Απτική ξενάγηση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού για άτομα με προβλήματα όρασης

Ιούλ 23, 2018 | Οπτικοακουστικό υλικό, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών βρέθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και πραγματοποίησε την Ηχητική-Απτική ξενάγηση «Αγγίξτε και γνωρίστε το Βυζάντιο» για άτομα με προβλήματα όρασης με συνοδό τον Δρ. Αναστάσιο Αντωνάρα, Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από το 2014 υλοποιεί ένα πρόγραμμα δίνοντας τη δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης να αγγίξουν και να προσεγγίσουν το Βυζάντιο. Για την ξενάγηση χρησιμοποιούνται ακουστικά και μια ηλεκτρονική συσκευή τσέπης, η οποία λειτουργεί σε τέσσερις γλώσσες. Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνάρας: «Σε κάθε αίθουσα έχουν επιλεγεί ένα-δύο αντικείμενα που ένας τυφλός μπορεί να συνδέσει καλύτερα συγκρίνοντας το αντικείμενο του παρελθόντος με κάτι που υπάρχει στο παρόν».

Ο Φώτης Μπίμπασης αναφερόμενος στην εμπειρία την οποία μπορεί να βιώσει ένα άτομο με προβλήματα όρασης τόνισε: «Είναι σημαντικό για ένα τυφλό να αγγίξει αντικείμενα και παράλληλα να ακούει την ιστορία του. Αυτό θα έπρεπε να υπάρχει σε όλα τα μουσεία».

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=7twObiKGZJk

Πηγή: https://www.life-events.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο