ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 50ο

Αυγ 3, 2022 | Άλλες προσεγγίσεις της τυφλότητας και της αναπηρίας, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 50ο

 

9ο ερώτημα Θεωρείτε ότι η ενασχόληση με τα σπορ και η προπόνηση στον στίβο συνέβαλαν στην ενδυνάμωση και στην ανθεκτικότητα της προσωπικότητας σας;

 

[ΚΠ]: «Η ενασχόληση μου με τον στίβο με βοήθησε να αποφύγω την απομόνωση του σπιτιού, την απόγνωση και την κατάθλιψη. Όταν μάλιστα άρχισα να έχω υψηλές επιδόσεις κατάφερα να επανακτήσω την αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό μου. Είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου».

[ΙΚ]: «Μετά το ατύχημα μου βίωσα μεγάλη κατάθλιψη, Έπεσα πολύ. Είχα μια άρνηση και κάθε τι. Στο στίβο επαναπροσδιόρισα τη ζωή μου, την κατάσταση μου».

[ΟΜ]: «Φυσικά. Η άθληση συντελεί στην ωρίμανση του ανθρώπου και τη ανάπτυξή ψυχικών ικανοτήτων, γιατί τον ωθεί να θέτει συνεχώς στόχους και να παλεύει με επιμονή και υπομονή, χωρίς να εγκαταλείπει την προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο γίνεσαι πιο δυνατός και ανθεκτικός».

[ΔΚ]: «Βεβαίως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και θα συνεχίσω να προπονούμαι όσο καιρό ακόμα μπορώ για να διευκολύνω την καθημερινότητά μου και να νιώθω άνετα με τον εαυτό μου».

[ΒΑ]: «Οι προσωπικοί στόχοι, η καθημερινή προσπάθεια για καλύτερες επιδόσεις, με έχουν ωριμάσει ψυχικά. Παλεύω με επιμονή, δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια, ονειρεύομαι τους Παραολυμπιακούς αγώνες και όλο αυτό αισθάνομαι ότι με ολοκληρώνει ως άτομο».

[ΠΠ]: «Σίγουρα έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και πλέον ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου. Είναι μία ιδιότητα με την οποία συστήνομαι».

[ΧΓ]: «Η ενασχόληση με τον Κλασικό αθλητισμό έχει διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα μου. Μέσα από τον αθλητισμό καλλιεργείται ένα κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και πειθαρχίας. Επίσης έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη ψυχραιμία τις δυσκολίες της ζωής που για ένα άτομο με αναπηρία είναι πολλές η καθημερινότητα καθόλου απλή».

[ΝΤ]: «Αν και γενικά πιστεύω ότι είμαι δυνατός χαρακτήρας και ανθεκτικό άτομο, οφείλω να ομολογήσω ότι ο στίβος με έκανε πιο μαχητικό».

[ΔΜ]: Όχι ιδιαίτερα. Πάντα ήμουν καλά με τον εαυτό μου. Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον πάντα ήταν δίπλα μου υποστηρικτικά. Η απώλεια όρασης, δεν με έκανε ανασφαλές άτομο. Περισσότερο μπορώ να πω ότι αυτό που κέρδισα από τον στίβο είναι ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος με καλούς φίλους».

[ΠΚ]: «Παρατηρώ πολλά άτομα που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με μένα, στα οποία η αναπηρία όχι απλά δεν στάθηκε εμπόδιο αλλά ενδυνάμωσε ακόμη περισσότερο την προσωπικότητα τους. Το παράδειγμα του Σεϊτη που ανέφερα προηγουμένως ή το παράδειγμα του Oscar Pistorius είναι ενδεικτικά. Ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για την ισότητα, ένας αθλητής με αναπηρία που έφτασε μέχρι το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να διεκδικήσει το δικαίωμα να αγωνίζεται μαζί με αρτιμελείς. Έτσι θέλω να βλέπω κι εγώ τον εαυτό μου».

Μετάβαση στο περιεχόμενο