ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 49ο

Αυγ 2, 2022 | Άλλες προσεγγίσεις της τυφλότητας και της αναπηρίας, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 49ο

 

8ο ερώτημα Η ενασχόληση με τον στίβο, σάς κάνει να νιώθετε περισσότερο κοινωνικά αποδεκτός στις σχέσεις σας με το συγγενικό, φιλικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον;

 

[ΚΠ]: «Ναι. Αρχικά έχω δημιουργήσει πολλές ισχυρές φιλίες μέσω του στίβου. Βγαίνουμε έξω μαζί, διασκεδάζουμε, γενικά περνάμε χρόνο μαζί. Κοινωνικά θεωρώ πως έχω ανέβει, νιώθω πιο σίγουρος για τον εαυτό μου. Με θαυμάζουν και πολύ μικρότεροι αθλητές και αυτό είναι κάτι που μου φτιάχνει την διάθεση».

[ΙΚ]:   «Όχι ιδιαίτερα, νομίζω οι άνθρωποι που με αγαπάνε, με αγαπάνε όπως είμαι δεν περίμεναν να γίνω πρωταθλητής για να το κάνουν».

[ΟΜ]: «‘Όσον αναφορά την οικογένειά μου και τους φίλους μου σίγουρα δεν ευθύνεται ο αθλητισμός για την αποδοχή μου. Ούτε μια μέρα δεν αισθάνθηκα στο περιθώριο. Όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει και αποδοχή. Πηγαία όμως, όχι από ανάγκη. Τώρα όσον αφορά το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον ίσως. Εξάλλου ο αθλητισμός συμβάλει στην πιο γρήγορη ανάπτυξη του αισθήματος της ανοχής της διαφορετικότητας και του σεβασμού προς αυτή».

[ΔΚ]: «Όχι, μόλις με γνωρίσουν καλύτερα καταλαβαίνουν ότι στην ουσία δεν διαφέρω με αυτούς, πάρα μόνο στην εμφάνιση».

[ΒΑ]: «Βλέπω στο γήπεδο μικρά παιδιά, αρτιμελή και υγιέστατα να κοντοστέκονται και να θαυμάζουν την προσπάθεια και αυτό με χαροποιεί πολύ. Θεωρώ ότι έτσι αλλάζουν σιγά σιγά και οι στάσεις της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα. Απαλλάσσονται από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες για την αναπηρία».

[ΠΠ]:   «Σίγουρα, ειδικά παλαιότερα όταν έλεγα πως είμαι αθλητής του ράγκμπι ήταν πολύ εντυπωσιακό. Πέρα από το ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είμαι καθόλου λειτουργικός, και αυτό τους ξαφνιάζει, είναι και το ίδιο ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα».

[ΧΓ]: «Η ενασχόληση με τον στίβο και γενικά με τον αθλητισμό με κάνει να νοιώθω κοινωνικά αποδεκτός τουλάχιστον εκείνη την στιγμή που αθλούμαι. Δυναμώνω το σώμα μου και το πνεύμα μου κάτι που γενικά με κάνει να πατάω καλυτέρα στα ποδιά μου και να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση αλλά και αποδοχή στον κοινωνικό μου κύκλο».

[ΝΤ]: «Θεωρώ η σχέση μου με την οικογένεια μου είναι ανεξάρτητη της αναπηρίας μου, αλλά σίγουρα χαίρονται που έχω μια θετική ασχολία. Ο ευρύτερος κοινωνικός κύκλος, εντυπωσιάζεται από τις επιδόσεις μου, τη συμμετοχή μου σε διεθνείς αγώνες και αυτό μου προσφέρει μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή σίγουρα. ».

[ΔΜ]: «Στα γήπεδα έκανα πολλούς και καλούς φίλους, γνώρισα εξαίρετους προπονητές. Οι ισχυροί δεσμοί που δημιούργησα με τον οδηγό μου (Guide) στο καθημερινό τρέξιμο είναι ανεκτίμητο δώρο. Ο Δημήτρης είναι η όραση μου, τρέχουμε και συζητάμε καθημερινά. Είναι κομμάτι του εαυτού μου».

[ΠΚ]: «Ο στίβος με έκανε πιο εξωστρεφή, ανέπτυξα σχέσεις σεβασμού και φιλίας με άλλους αθλητές, κάνω ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό για αγώνες. Τα ευεργετήματα αυτά δεν τα παρατηρώ μόνο σε μένα. Γνωρίζω αθλητές όπως ο Μιχάλης Σεϊτης που κάνει προπονήσεις μαζί με αρτιμελείς αθλητές, δίνοντας έτσι το μήνυμα της εξωστρέφειας σε όλους».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο