ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 44ο

Αυγ 1, 2022 | Άλλες προσεγγίσεις της τυφλότητας και της αναπηρίας, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία του Δημητρίου Μίχου -Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ΜΠΣ «Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» – Μέρος 44ο

 

3ο ερώτημα Με ποιον τρόπο έχει επιδράσει η προπόνηση σε καθημερινές συνήθειες του σώματός σας; Παρατηρείτε προσαρμογές στη σωματική σας υγεία εξαιτίας της ενασχόλησης σας με τον στίβο;

 

[ΚΠ]: «Ναι σωματικά νιώθεις πιο γεμάτος, πιο ενεργός. Πριν ασχοληθώ με τον στίβο αισθανόμουν καθημερινά μια νοσηρότητα, μια αδυναμία, μια κόπωση. Η προπόνηση είναι αυτή που σε βοηθάει να μπεις σε πρόγραμμα, από το τι ώρα θα σηκωθείς μέχρι το ποσά γεύματα θα κάνεις κατά την διάρκεια της ημέρας».

[ΙΚ]: «Ναι η προπόνηση βοηθάει στην υγεία. Ξυπνάς με περισσότερη όρεξη, νιώθεις πιο δυνατή και δημιουργεί συνθήκες για μια ευχάριστη ημέρα. Αισθάνομαι την βελτίωση της κινητικότητας μου, την ευκαμψία των αρθρώσεων μου».

[ΟΜ]: «Η προπόνηση με έχει βοηθήσει πολύ. Με αναζωογονεί. Με γεμίζει ενέργεια και όρεξη. Δεν περνάει μέρα χωρίς να προπονηθώ. Παρατηρώ τεράστια διαφορά στη στατική και δυναμική ισορροπία, στο συντονισμό των κινήσεων και όλο αυτό με οδήγησε στην αναθεώρηση και στον επαναπροσδιορισμό των δυνατοτήτων μου».

[ΔΚ]: «Το σώμα μου είναι πλέον πιο δυνατό. Είμαι σε θέση να κάνω πολλά πράγματα τα οποία δεν μπορούσα πιο πριν και πλέον το σώμα μου λειτουργεί αυτόνομα.

[ΒΑ]: Αν και δεν έχω συστηματική ενασχόληση με κάποιο από τα αγωνίσματα του στίβου, θεωρώ ότι οι προπονήσεις έχουν επιδράσει στην αντοχή και την καρδιοαναπνευστική μου ικανότητα. Αισθάνομαι ευεξία. Μάλιστα την διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 όπου απομακρύνθηκα από την προπόνηση παρατήρησα πως έφθιναν όλα τα θετικά εκείνα ευεργετήματα που είχα αποκτήσει».

[ΠΠ]: Πλέον δεν αθλούμαι σε υψηλό επίπεδο, αλλά τα οφέλη του κλασικού αθλητισμού παρέμειναν. Δεν καπνίζω, δεν καταναλώνω αλκοόλ, τρέφομαι υγιεινά και υιοθετώ μια θετική φυσική δραστηριότητα. Όλα αυτά μου βγαίνουν αβίαστα».

[ΧΓ]: Η προπόνηση με έχει βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό να είμαι σε καλή φυσική σωματική κατάσταση. Δεν έχω περιττό λίπος, η καρδιακή μου λειτουργία δεν επιδεινώνεται και αισθάνομαι όμορφα γι’ αυτό. Η προπόνηση, μου έδωσε την ευκαιρία και το κίνητρο να μην παραιτηθώ από τη ζωή».

[ΝΤ]: Αισθάνομαι ότι έχω δυναμώσει, ότι μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα, Τα εργομετρικά τεστ μυϊκής αντοχής, μυϊκής ισχύος, αλλά και τα καρδιοαναπνευστικά είναι θεαματικά αυξημένα. Όλα αυτά δεν με βοηθούν μόνο στον υψηλό αθλητισμό και στις επιδόσεις μου αλλά κάνουν πιο όμορφη την καθημερινότητα μου και τον αυτόνομο τρόπο διαβίωσης.

[ΔΜ]: «Η συμβολή του στίβου στη σωματική υγεία, στη ζωτικότητα και στη λειτουργική ικανότητα είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως σας είπα και πριν, αισθάνομαι υγιής. Αλλά και στην ψυχολογία μου, στην συναισθηματική ισορροπία καθώς και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και την εξωστρέφεια, η άσκηση έπαιξε καταλυτικό ρόλο».

[ΠΚ]: Η πιο ουσιαστική επίδραση που έχει ο στίβος και η προπόνηση στο σώμα και γενικότερα τον ψυχισμό μου είναι πως πλέον είμαι δυνατότερο άτομο. Αισθάνομαι πιο υγιής, ευεξία και ισορροπία».

Μετάβαση στο περιεχόμενο