ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Η Art Athina επιστρέφει δυναμικά και με έργα NFT – Και βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά

Σεπ 14, 2022 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Πολιτιστικά δρώμενα

Η Art Athina επιστρέφει δυναμικά και με έργα NFT – Και βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά

 

Επιστρέφει η Art Athina με ρεκόρ συμμετοχών, πλούσιο πρόγραμμα και πολλούς καλλιτέχνες -Τι θα δούμε από 16 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο;

 

Χριστίνα Τσατσαράγκου

 

Με αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, εμπλουτισμένο πρόγραμμα και φυσική παρουσία αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιτεχνών και επισκεπτών, επιστρέφει δυναμικά η Art Athina. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 16 έως και τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Στη φετινή έκθεση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης συμμετέχουν 80 χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, του οποίου τη διεύθυνση έχει η Σταματία Δημητρακοπούλου, περιλαμβάνει 15 ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

 

“Η Art Athina επιστρέφει με μια ολοκληρωμένη διοργάνωση σε φυσικό χώρο, στο Ζάππειο” λέει στο NEWS 24/7 η κα Σταματία Δημητρακοπούλου. “Η Art Athina επιστρέφει μετά από δύο διαδικτυακές διοργανώσεις και μια ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up. Ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά κάτι που φαίνεται από τον αριθμό συμμετοχών και την πολλαπλότητα κατηγοριών στο παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ.

 

Ο στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να προσφέρει μια ποιοτική εμπειρία στους εκθέτες της και τους επισκέπτες που μετά από δυο χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το αξιόλογο πρόγραμμα των αιθουσών τέχνης που συμμετέχουν στην Art Athina και το πλούσιο παράλληλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζει φέτος η φουάρ.”

 

Ποιοι οι βασικοί άξονες της φουάρ – Τι ανυπομονείτε να δει το φιλότεχνο κοινό φέτος;

 

“Το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα αποτελείται από τις κατηγορίες: Μain, Highlights και Feature με προσκεκλημένες γκαλερί από το εξωτερικό, Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης καθώς και κατηγορία αφιερωμένη στο collectible Design.

 

Στο παράλληλο πρόγραμμα υπάγονται οι κατηγορίες: Film & New Media Space με προβολές καλλιτεχνών από το εξωτερικό καθώς και αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της Ελληνικής video art 80s-90s, αφιέρωμα NFT, ομιλίες και για πρώτη φορά Art Athina Pavilions.

 

Το πρόγραμμα της Art Athina 2022 έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρη η θέαση της φουάρ να είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που να προσφέρει στον θεατή μια συνολική εικόνα από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην τοπική και διεθνή σύγχρονη εικαστική σκηνή”.

 

Για πρώτη φορά η ART Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT – Μιλήστε μας για αυτό το νέο βήμα, στο οποίο η τεχνολογία αρχίζει να παίζει κομβικό ρόλο και στην τέχνη;

 

“Στην Art Athina 2020 καλωσορίζουμε αυτή τη νέα κατηγορία παρουσιάζοντας μια συνεργασία NFT που είναι μέρος της φετινής συνεργασίας με την βρετανική πλατφόρμα Daata. Πρόκειται για την παρουσίαση της σειράς Vomitorium του καλλιτεχνικού διδύμου Felix & Gabe από την Νέα Υόρκη, των οποίων δουλειά έχει παρουσιαστεί στο Moca Museum του Λος Άντζελες και το Whitney Museum της Νέας Υόρκης.

 

Η σειρά αποτελείται από τέσσερα ολογράμματα που θυμίζουν κάρτες από επιτραπέζιο παιχνίδι και αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα που φέτος προσεγγίζουμε διερευνητικά με σκοπό στο μέλλον να δοθεί περισσότερος χώρος στην παρουσίαση NFT στην Art Athina”.

 

Άλλη μία νέα “κίνηση” είναι το Art Athina Pavilions. Πώς συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής;

 

“Τα Pavilions αφορούν εφήμερες αρχιτεκτονικές κατασκευές που βρίσκονται στο σημείο που η αρχιτεκτονική συναντά την τέχνη, καθ ότι στην ουσία πρόκειται για γλυπτικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας. Στην Art Athina το design ήδη είναι μέρος του προγράμματος από το 2017 και πλέον ο υπαίθριος χώρος του Ζαππείου και η κεντρική του τοποθεσία επιτρέπουν να υλοποιήσουμε αυτό το νέο project που ετοιμάζαμε από το 2020 και λόγω της πανδημίας έμεινε εν αναμονή μέχρι να επιστρέψουμε στο φυσικό χώρο.

 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που δυο εξαιρετικά αρχιτεκτονικά γραφεία Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, οι Lot Office for Architecture και οι Point Supreme, θα είναι οι πρώτοι που θα παρουσιάσουν τα “περίπτερα” τους στο κοινό της Art Athina, μπροστά στην κεντρική είσοδο της έκθεσης και με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό.” είπε στο NEWS 24/7 η κα Σταματία Δημητρακοπούλου.

 

Αναλυτικά οι ενότητες του Προγράμματος της ART ATHINA 2022

 

Σταθερά το πρόγραμμα συνθέτουν οι ενότητες Main, που αποτελεί και το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Αrt Athina. Highlights με νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Feature με γκαλερί από το εξωτερικό που επιλέγει προσκεκλημένος ανεξάρτητος επιμελητής -για το 2022 είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες. Projects με ανεξάρτητους χώρους τέχνης.

 

Design με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές. Talks, συζητήσεις με προσκεκλημένους καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων και καταξιωμένους επιμελητές. Film & New Media Space με αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της ελληνικής video art από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 καθώς και αρχειακό υλικό από παλαιότερες διοργανώσεις της Αrt Athina, σε συνεργασία με το αρχείο της ΕΡΤ. Art Athina X Daata, όπου σε συνεργασία με την βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Daata διοργανώνεται ένα πρόγραμμα προβολών ανοιχτό στο κοινό. Kids’ Educational Program σχεδιασμένο από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους.

 

Στην ενότητα Art Athina All Year Round που αφορά σε δράσεις και συνεργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντάσσονται το Art Athina Artist Residency Program στο πλαίσιο του οποίου διεθνείς καλλιτέχνες, που εκπροσωπούνται από γκαλερί που εκθέτουν στις ενότητες Feature και Highlights της Art Athina, μένουν στην Αθήνα για 30 ημέρες και δημιουργούν έργα που θα εκτεθούν στο Ζάππειο.

 

Η δράση φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με την αλυσίδα ξενοδοχείων Brown Hotels. Το Art Athina Educational Program που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά με τη συμμετοχή φοιτητών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπό την ευθύνη της επιμελήτριας Δάφνης Πολίτη και με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της πρωτοβουλίας Make Or Break. Tα Αrt Athina Podcasts διαθέσιμα στο Spotify.

 

Για πρώτη φορά, η Art Athina φιλοξενεί μια έκθεση με έργα που είναι αποκλειστικά NFT και τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλη διοργάνωση, ενώ μέσα από την κατηγορία Art Athina Pavilions συνδέει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης με εκείνον της αρχιτεκτονικής. Επιπλέον καθιερώνεται από φέτος το βραβείο της Art Athina για νέο καλλιτέχνη σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

 

Η φετινή Art Athina είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην καθιερωμένη της μορφή μετά την πανδημία, χωρίς ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια να διακόψει τους δεσμούς της με το φιλότεχνο κοινό παρά τις δύσκολες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19. To 2020 υλοποιήθηκε ψηφιακά μέσω Διαδικτυακής πλατφόρμας και το 2021 προχώρησε σε μια υβριδική λύση με το συνδυασμό της ψηφιακής έκθεσης και της συνεπτυγμένης παρουσίασης έργων τέχνης σε φυσικό χώρο, στο lobby του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος.

 

Οι συμμετέχουσες αίθουσες στο πρόγραμμα της Αrt Athina για το 2022

 

Main:

 

Tο βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα της Art Athina, με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που εκτείνεται στους κεντρικούς χώρους του Ζαππείου Μεγάρου.

 

Συμμετέχουν οι: a.antonopoulou.art, agathi-kartalos,Alibi Gallery, Allouche Benias Gallery, Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas Gallery, Argo Gallery, Art Appel Gallery, Artower Agora, Αrt Zone 42, Astrolavos art galleries, Athens Art Gallery, CAN Christina Androulidaki gallery, Citronne Gallery, Crux Galerie, Cube Gallery, Dio Horia, DL gallery, ekfrasi – yianna grammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery, Eleni Koroneou Gallery, EPsilon Art Gallery, Ersi Gallery, Gallery 7, Gallery ArtPrisma, Genesis Gallery, Hot Wheels Athens, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Let Them Eat Cake / M.A.M.A. contemporary, Lola Nikolaou Gallery, Melas Martinos, Mihalarias Art, Papatzikou Gallery, Peritechnon Karteris art gallery, Rebecca Camhi Gallery, Roma Gallery, Sianti Gallery, Skoufa Gallery, Technohoros art gallery, The Blender Gallery, The Breeder, zina athanassiadou gallery, Zoumboulakis Galleries.

 

Highlights:

 

Η κατηγορία Highlights παρουσιάζει στην Art Athina νέες γκαλερί από το εξωτερικό, ύστερα από πρόσκληση της καλλιτεχνικής διευθύντριας της φουάρ, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μέρος της κατηγορίας Highlights είναι οι γκαλερί Voloshyn και Ya Gallery από το Κίεβο. Η Art Athina αναλαμβάνει το κόστος συμμετοχής του περιπτέρου, υποστηρίζοντας την σημαντική εικαστική της Ουκρανίας και την ανάδειξη των σύγχρονων καλλιτεχνών της.

 

ΕΚΦΡΑΣΗ – ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συμμετέχουν οι: Christian Andersen (Copenhagen), Chris Sharp gallery (Los Angeles, Mexico City), Fitzpatrick gallery (Paris), High Art (Paris), Harkawik (Los Angeles), M + B (Los Angeles), Artbeat (Tbilisi), Sophie Tappeiner (Vienna), South Parade (London), UNA (Piacenza, Milano), Voloshyn gallery (Kiev), Pavlo Gudimov Ya Gallery Art Center (Kiev), Zeller van Almsick (Vienna)

 

Feature:

 

Κάθε χρόνο, η Art Athina προσκαλεί έναν ανεξάρτητο επιμελητή να παρουσιάσει την κατηγορία Feature, καλώντας γκαλερί από το εξωτερικό. Φέτος καλεσμένη είναι η ανεξάρτητη επιμελήτρια Kate Carusο από τη Βρετανία που ζει στο Λος Άντζελες και η οποία επέλεξε τις παρακάτω αίθουσες τέχνης: Arusha gallery (Edinburgh),Bianca D’Alessandro (Copenhagen), Ciaccia Levi (Paris), Et Al. (SF), Ginny on Frederick (London), Larder (Los Angeles), Laveronica gallery (Modica), Luce Gallery (Turin), Matthew Brown (Los Angeles), Moskowitz Bayse (Los Angeles), The Valley (Taos, Mexico)

 

Projects:

 

Επιλεγμένοι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους σε μια ειδική κατηγορία στην Art Athina 2022. Συμμετέχουν:

 

Aetopoulos, Arch, Alkinois, Callirrhoë, Sealed Earth Ceramic Studio and Gallery, SECCMA TRUST, The Intermission x Balice Hertling

 

Design:

 

H Αrt Athina 2022 παρουσιάζει την κατηγορία Design, όπου οι γκαλερί Αntiqua και Carwan παρουσιάζουν το πρόγραμμα τους, ενώ οι designers Objects Of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη, επιμελούνται μια ομαδική έκθεση με διεθνείς designers.

 

Art Athina Pavilions:

 

Για πρώτη φορά, η Art Athina παρουσιάζει την κατηγορία Art Athina Pavilions. Πρόκειται για εξωτερικές αρχιτεκτονικές κατασκευές μπροστά από την είσοδο του επιβλητικού Ζαππείου Μεγάρου, προσβάσιμες από το κοινό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην Art Athina 2022, συμμετέχουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία LOT Office for Architecture και Point Supreme.

 

Η αθηναϊκή φουάρ διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, σε παραγωγή της εταιρείας BeBest. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” 2014-2020.

 

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Μόνο με προσκλήσεις / Σάββατο 17 έως Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: 12.00-21.00. Είσοδος Εισιτήριο: 10€, Μειωμένο: 7€ (φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών). Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.aavirtual.gr

 

Δωρεάν είσοδος σε ΑμεΑ, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με παρουσίαση της αντίστοιχης κάρτας, μέλη της AICA και παιδιά έως 18 ετών. Για γκρουπ επισκεπτών άνω των 15 ατόμων, η χρέωση είναι 7€ / άτομο

 

Πηγή: www.news247.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο