Η Αμυμώνη – Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες ειδικές ανάγκες

Μαρ 10, 2011 | Άλλα σωματεία σχετικά με την τυφλότητα και την αναπηρία, ΘΕΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ

Η ΑΜΥΜΩΝΗ είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, που ιδρύθηκε το 1993 στην Αθήνα, από την ανάγκη των γονέων να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των παιδιών τους, εφόσον τα ίδια αδυνατούν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.   Ο Σύλλογός μας απευθύνεται σε γονείς που έχουν παιδιά με προβλήματα όρασης (ολική ή μερική απώλεια της όρασης τους) και πρόσθετες αναπηρίες όπως νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα.    

Η ΑΜΥΜΩΝΗ είναι Ν.Π.Ι.Δ. Σωματείο ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και διοικείται από 7μελες διοικητικό συμβούλιο. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τη Νομαρχία Αθηνών. Δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή της Αττικής και απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα, συμβουλευτικά σε οικογένειες που έχουν παιδιά με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, ενώ πρόσφατα συνέβαλε στη δημιουργία παραρτήματος της Βορείου Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στοχεύει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και τα προγράμματά της σε όλη την Ελλάδα.  

Με άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ο Σύλλογος έχει προβεί στη δεύτερη τριετία της καταγραφής της πληθυσμιακής ομάδας των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία σαφή εικόνα, τόσο για τις βιοτικές-κοινωνικές όσο και τις εκπαιδευτικές συνθήκες, που αντιμετωπίζει η παραπάνω ομάδα.  

Με την ευθύνη της Διοίκησης του συλλόγου πραγματοποιούνται 3 σημαντικά προγράμματα για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση και απασχόληση των παιδιών.    Τέλος η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), έχει παραχωρήσει στο Σύλλογο «ΑΜΥΜΩΝΗ» έκταση 10 στρεμμάτων στα Γλυκά Νερά, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία Στέγης Δια Βίου, για ενήλικα άτομα με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες.   Συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων.   Μέσα στο 2007, ιδρύθηκαν από το ΥΠΕΠΘ (με διεκδίκηση της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ») για πρώτη φορά στην Ελλάδα:   Ειδικό Νηπιαγωγείο για τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες, το οποίο θα στεγαστεί σε προκατασκευασμένο κτίριο που θα μας παραχωρήσει ο Ο.Σ.Κ .  

Ειδικό Δημοτικό για τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες, το οποίο θα στεγαστεί σε προκατασκευασμένο κτίριο που θα μας παραχωρήσει ο Ο.Σ.Κ . Ε.Ε.Ε.Ε.Κ για τυφλά παιδιά με πρόσθετες αναπηρίες.  

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.  
Συμμετοχή στο πρόγραμμα Comenius του Socrates που κάλυπτε  ανταλλαγή προσωπικού και εκπαιδευομένων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, στις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα 2003-2006.   Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική συνάντηση που έγινε το Δεκέμβριο 2007 στην Ουγγαρία, για τα έτη 2008-2010.  
Συμμετέχει στο πρόγραμμα Da Vinci του  Socrates που καλύπτει πρόγραμμα εξοικείωσης και εκπαίδευσης Τυφλών Ατόμων στη χρήση Ηλεκτρικών Υπολογιστών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Επικοινωνία
ΑΜΥΜΟΝΗ
Λ. Βουλιαγμένης – πρώην Αμερικάνικη Βάση, Τ.Θ. 73842
Ιστοσελίδα: http://www.amimoni.com/
http://www.amimoni.gr/
e-mail: amymoni@otenet.gr
Τηλέφωνο: 210 9631441, 210 9630244  
FAX: 210 9632549

Μετάβαση στο περιεχόμενο