Προτομή του Ομήρου

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Γρηγόρης Πολυχρονίδης στην ΕΡΑσπορ 101,8: «Σεβασμός στο δικαίωμα της ισότητας»

Δεκ 19, 2019 | Αθλητές με λοιπές αναπηρίες, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γρηγόρης Πολυχρονίδης στην ΕΡΑσπορ 101,8: «Σεβασμός στο δικαίωμα της ισότητας»

Ο Γερμανός φιλόσοφος του Διαφωτισμού, Ιμμάνουελ Καντ,υποστήριξε ότι ο άνθρωπος δεν έχει τιμή αλλά αξία, την αξιοπρέπειά του.

«Δεν είναι απίθανο ή θεία πρόνοια να αποσκοπούσε με το χτύπημα αυτό να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία» έλεγε o βιογράφος του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν αναφερόμενος στην κώφωση του αξεπέραστου συνθέτη.

Ο Έλληνας χρυσός παραολυμπιονίκης στο άθλημα μπότσια,Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η συναθλήτρια και σύζυγός του Κατερίνα Πατρώνη απέδειξαν ότι πάνω από όλα η θέληση και δύναμη υπερνικούν την ίδια την ανθρώπινη φύση όταν αυτή αδυνατεί να ξεπεράσει τους νόμους της.

Σε μια κατάθεση ψυχής στην ΕΡΑσπορ 101,8 μίλησαν και οι δυο πρωταγωνιστές της ζωής στον Τάσο Επιτρόπου για την ιδιαιτερότητα που σε κάνει να είσαι… χρυσός και ξεχωριστός. Μάλιστα μίλησαν για το άθλημα τού μπότσια, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία επιβάλλεται να ζουν με καλύτερες συνθήκες και ισότιμα με τα άλλα μέλη της κοινωνίας.

Πραγματικό λιοντάρι ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, όπως είναι και το ζώδιο του γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1981 στο Βατούμι της Γεωργίας και το 1989 ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Πάσχει από νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA III). Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να τελειώσει με άριστα το 12o Λύκειο Περιστερίου και να σπουδάσει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα εργάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άρχισε να ασχολείται με το μπότσια το 2002. Έχει κερδίσει δεκάδες Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά μετάλλια.

Μεταξύ άλλων μίλησε:

Για τη γνωριμία του με τη γυναίκα του: «Μετά από μια μου επιτυχία μού έστειλε μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά για 4 περίπου μήνες μιλάγαμε συνεχώς. Πέρα από αυτό στέλναμε μαζί επιστολές, με σκοπό να επισημάνουμε τις απόψεις μας σχετικά με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής με ειδικές ανάγκες. Αυτό μας έφερε πιο κοντά».

Για το μπότσια: «Είναι ένα άθλημα τακτικής, συγκέντρωσης καιτεχνικές. Ο ένας παίχτης έχει 6 κόκκινες και ο άλλος 6 μπλε μπάλες και υπάρχει 1 ακόμα άσπρη. Το μπότσια είναι το πιο ταχέως παραολυμπιακό αναπτυσσόμενο άθλημα. Εμείς παίζουμε με βοήθεια της λεγόμενης «ράμπας» και με τη βοήθεια ενός ακόμα ανθρώπου, ο οποίος έχει πλάτη προς το δάπεδο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως εγώ είμαι το μυαλό και ο βοηθός το εκτελεστικό όργανο. Χρειαζόμαστε συνεχώς το λιγότερο ένα άτομο κοντά μας.Είναι 4 σετ και παίρνεις ένα πόντο, όταν η δική σου μπάλα είναι πιο κοντά στην άσπρη. Η νίκη μπορεί να κριθεί στα χιλιοστά και χρειάζεται μέχρι και φακός. Κατά μέσο όρο ο αγώνας διαρκεί 1 ώρα. Εγώ με την Κατερίνα, τη γυναίκα μου, προπονούμαστε καθημερινά 6 ώρες. Σε αυτό το άθλημα έρχονται όλο και περισσότερα νέα παιδιά».

Για το δρόμο της επιτυχίας: «Το μετάλλιο που θα κερδίσω εγώ ή οποιοσδήποτε παραολυμπιονίκης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία, ώστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να έρθουν πιο κοντά σε εμάς και να αναπτυχθεί περισσότερο το άθλημά μας. Χρειαζόμαστε τους χορηγούς δίπλα μας, παρά το γεγονός πως αυτό είναι δύσκολο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι χορηγοί συμβάλλουν στην καλύτερη παροχή τους εξοπλισμού και της προπόνησής μας.Μάλιστα, το 2005 σταμάτησα το μεταπτυχιακό μου και ο πατέραςμου παράτησε τη δουλειά του, αποδεικνύοντας πως χρειάζονται θυσίες, ώστε να πετύχεις».

Για την αναγνωρισημότητά τους: «Πολλοί μας αναγνωρίζουν πλέον στο δρόμο και μας λένε πως ζουν και αυτοί μέσω της προσωπικής μας σελίδας στο Facebook την καθημερινότητα και τις δυσκολίες μας. Για κάθε αθλητή η νίκη είναι σημαντική, μιας και αγωνίζεται εναντίον αθλητών που προσπαθούν, ξεπερνώντας τα όριά του. Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να ψάξουν περισσότερο και να βγουν αυτές οι επιτυχίες στην επιφάνεια».

Για το ενδιαφέρον της πολιτείας προς τους ανθρώπους με αναπηρία: «Η χώρα μας όσον αφορά το θέμα της αναπηρίας δεν είναι και στις υψηλότερες θέσεις. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, αλλά δεν είναι εύκολο να υπάρξουν μεγαλειώδεις αλλαγές σήμερα. Παρόλα αυτά μπορούμε να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και κάθε άτομο με αναπηρία να ζητήσει αυτά που δικαιούται».

Στην εκπομπή μίλησαν ακόμη ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το 2019, σύμφωνα με την ψηφοφορία των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Δήμος Μιχαλεντζάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ), Γιώργος Φουντουλάκης και οι εθελοντές προπονητές κολύμβησης και κανόε καγιάκ για άτομα με νοητική και κινητική αναπηρία, Κώστας Νικολαντωνάκης και Μανώλης Αγγελάκης.

Πηγή: www.sports.ert.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο