ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Για την Παιδεία

Σεπ 3, 2008 | ΕΟΤ, Τι διεκδικούμε

Υποχρεωτικότητα στην Εκπαίδευση στην πράξη, και όχι στα λόγια με τη θέσπιση κυρώσεων κατά των γονιών που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και κατά της Πολιτείας που δεν τηρεί τις επιταγές του Συντάγματος για ισοπολιτεία στον τομέα αυτό.

Θέσπιση ξεχωριστού κονδυλίου στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας που θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 10% και θα προορίζεται για την Ειδική Εκπαίδευση.
Δημιουργία Γενικής Γραμματείας για την Ειδική Εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης που θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με εκείνη της Γενικής Εκπαίδευσης.

Πρώιμη παρέμβαση για τις ηλικίες από 0 έως 4 χρονών για την εκπαίδευση των γονιών που αποκτούν τυφλό παιδί προκειμένου με τη σειρά τους να το εκπαιδεύσουν σωστά να ενταχθεί και να λειτουργήσει σε ένα κόσμο βλεπόντων.

Η υποχρεωτικότητα στην Παιδεία ξεκινάει από την προσχολική ηλικία και συμπεριλαμβάνει τη φοίτηση σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Η φροντίδα της Πολιτείας επιβάλλεται να περιλαμβάνει τη στήριξη με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και τα αναγκαία συγγράμματα, όχι μόνο των τυφλών μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και των τυφλών σπουδαστών και προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών.

Απαιτούμε από την Πολιτεία τη χορήγηση δωρεάν εξοπλισμού σε κάθε τυφλό μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες π.χ. γραφομηχανή Braille, daisy player, φορητό υπολογιστή με το αναγκαίο λογισμικό για συνθέτη φωνής και άλλα σχετικά προγράμματα που διευκολύνουν τη διεξαγωγή διαφόρων λειτουργιών όπως σάρωση βιβλίων, εκτύπωση κειμένων κλπ.

Ίδρυση Εθνικού Τυπογραφείου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας που θα στεγάζεται στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών» (Κ.Ε.Α.Τ.) και θα παρέχει όλα τα σχολικά βιβλία και τα πανεπιστημιακά συγγράμματα σε γραφή Braille, σε μεγέθυνση ή σε ψηφιακή ηχογράφηση ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή, σπουδαστή ή φοιτητή, οπωσδήποτε όμως σε ηλεκτρονική μορφή.

Τροποποίηση του Π.Δ. 265/79 «Περί Οργανισμού του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών», ώστε να προβλεφθούν όλες εκείνες οι οργανικές θέσεις που απαιτούνται για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των τυφλών στην εκπαίδευση και την αποκατάσταση, και να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κάτω από την ομπρέλα αστικών εταιρειών και οι οποίοι καλύπτουν ένα πλατύ φάσμα δραστηριοτήτων που δεν προβλέπεται από το σημερινό Οργανισμό (υποστηρικτικά μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, μαθήματα κινητικότητας εντελώς απαραίτητα για την ανεξάρτητη διαβίωση του κάθε τυφλού ατόμου, λειτουργία τυπογραφείου Braille και υπηρεσίας ομιλούντων βιβλίων και για τις 3 βαθμίδες εκπαίδευσης κλπ).

Έγκαιρη παράδοση των διδακτικών βιβλίων και των συγγραμμάτων κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Προσβασιμότητα σε όλες τις ιστοσελίδες και τις βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και του Υπουργείου Παιδείας.

Δημιουργία στα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας τμήματος εξυπηρέτησης σπουδαστών και φοιτητών ατόμων με αναπηρία.

Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Internet σε όλους τους τυφλούς μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.

Δημιουργία τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της ψυχολογίας ατόμων με αναπηρία, καθώς και εισαγωγή μαθημάτων για την ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία στα προπτυχιακά τμήματα ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. και των παιδαγωγικών τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών άλλων ειδικοτήτων, όπως λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών.

Μέριμνα από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία κατάλληλων δομών εκπαίδευσης νέων εκπαιδευτών Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, ειδικότητα απολύτως απαραίτητη για τους τυφλούς μαθητές και φοιτητές και στελέχωση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. με εκπαιδευτές Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ανά νομό, σε αναλογία με τον υπάρχοντα πληθυσμό της ως άνω αναπηρίας.

Στελέχωση των ΣΜΕΑΕ με μόνιμους ειδικούς εκπαιδευτικούς, μόνιμο ειδικό βοηθητικό προσωπικό, καθώς και λοιπές απαραίτητες ειδικότητες, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές κλπ.

Για τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία γενικής παιδείας υποχρεωτική παράλληλη στήριξη από εκπαιδευτικό ο οποίος θα διαθέτει πιστοποιητικό γνώσης της γραφής Braille από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών και φοιτητών με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας από την έναρξη μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Παρεμβάσεις στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σχολείων γενικής εκπαίδευσης στα οποία φοιτούν τυφλοί μαθητές, καθώς και των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. για την καλύτερη δυνατή προσβασιμότητα (οδηγοί όδευσης, ανάγλυφη προειδοποίηση για ύπαρξη σκάλας στο δάπεδο, φωνητικές ενδείξεις και ενδείξεις Braille στα ασανσέρ, ταμπέλες Braille και μεγεθυμένα γράμματα έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, γραμματείας, γραφεία καθηγητών κτλ).

Η εισαγωγή των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 5% στα Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. να γίνεται με τη συμπλήρωση ειδικού μηχανογραφικού για άτομα με αναπηρία που θα συμπληρώνεται μέσα στις ίδιες προθεσμίες που ορίζονται κάθε φορά και για τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις, έτσι ώστε να μη χάνεται το Α΄ εξάμηνο και οι εγγραφές να ολοκληρώνονται την ίδια χρονική περίοδο με τους λοιπούς επιτυχόντες.

Να πριμοδοτείται ο βαθμός απολυτηρίου των ατόμων με προβλήματα όρασης με ποσοστό 15% κατά την αίτηση εισαγωγής στα Α.Ε.Ι. (επειδή και κατά τη φοίτηση στο λύκειο τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν τεράστιες δυσκολίες στην έγκαιρη χορήγηση των σχολικών τους βιβλίων, η βαθμολογική τους απόδοση ενδέχεται να είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με άλλες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία που εμπίπτουν στην ποσόστωση του 5% και οι οποίοι έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα συγγράμματα), καθώς και ο βαθμός που επιτυγχάνει κατά τις εξετάσεις για την εισαγωγή του σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ο υποψήφιος μεταπτυχιακός φοιτητής. Επίσης, απαλλαγή του τελευταίου από τα δίδακτρα, όταν αυτά υπάρχουν, κατά τη φοίτησή του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Αναγνώριση του δικαιώματος του τυφλού (προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού φοιτητή) να ηχογραφεί κατά τη διάρκεια της παράδοσης του μαθήματος έπειτα από ενημέρωση του καθηγητή.

Διενέργεια των εξετάσεων την ίδια ημέρα και ώρα με τους λοιπούς φοιτητές (προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς) προφορικά, γραπτά ή με βοηθό γραφής (κατά την επιλογή του φοιτητή), οπωσδήποτε όμως πάνω στα ίδια θέματα που εξετάζονται και οι λοιποί φοιτητές. Σε περίπτωση αδυναμίας του καθηγητή να εξετάσει τον τυφλό φοιτητή την ίδια ημέρα και ώρα, έγκαιρη ενημέρωση του τελευταίου για αυτό.

Δημιουργία και στελέχωση με βάση τις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης και της παιδαγωγικής δημόσιων Ι.Ε.Κ. χωρίς δίδακτρα για τυφλούς πρακτικογράφους και εξετάστριες-ψηλαφίστριες μαστού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο