ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Γεωργία Καλτσή: Ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο

Ιούλ 8, 2020 | Αθλητές με λοιπές αναπηρίες, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γεωργία Καλτσή: Ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο

Η 26χρονη αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ δίνει «μαθήματα ζωής» και δεν νιώθει «καθηλωμένη» στο αναπηρικό αμαξίδιο.

Συνέντευξη με την αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ με αμαξίδιο, Γεωργία Καλτσή, που η ζωή της άλλαξε δραματικά μετά από ένα τροχαίο ατύχημα πριν πέντε χρόνια.

«…ΑμεΑ δεν είσαι επειδή έχεις μία αναπηρία. ΑμεΑ είσαι γιατί ο κόσμος γύρω σου δεν σου επιτρέπει να είσαι αυτόνομος και ανεξάρτητος οπουδήποτε» μας λέει η Γεωργία Καλτσή λίγο πριν κλείσουμε τη συνέντευξη.

Η ίδια είδε τη ζωή της να αλλάζει δραματικά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όταν το 2015 σε ένα τροχαίο ατύχημα στη Λεωφόρο Κηφισίας έχασε τη ζωή του o 21χρονος Αποστόλης Τσαούσης και η ίδια τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, μαζί με άλλες δύο φίλες-συνεπιβάτες. Η 26χρονη Γεωργία Καλτσή από τη μέρα εκείνη κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο αλλά δεν νιώθει «καθηλωμένη» σε αυτό. Βρήκε την δύναμη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο και πλέον ασχολείται, στο υψηλότερο επίπεδο, με τα αθλήματα της ξιφασκίας με τον Παναθηναϊκό ΑμεΑ και μπάσκετ με αμαξίδιο με τον ΑΣΚΑ Μαρούσι με στόχο τα πανελλήνια και παγκόσμια πρωταθλήματα, κοιτώντας και πιο πέρα, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η Γεωργία Καλτσή μίλησε στην ATHENS VOICE για την περίοδο της καραντίνας και πώς την αντιμετώπισε η ίδια, την προσβασιμότητα στην Αθήνα και τη μεγάλη της αγάπη, τον αθλητισμό.

Πώς βίωσες την καραντίνα των προηγούμενων μηνών;
Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας και καθόλου ευχάριστη από ένα σημείο και μετά. Είμαι άνθρωπος που δουλεύω καλύτερα υπό πίεση, οπότε με αφόπλισε σε γενικά πλαίσια. Προσωπικά για εμένα «χάθηκε» ένα χρονικό διάστημα με πολλές αθλητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά αξιοποίησα τον χρόνο μου με άλλες δραστηριότητες.

Ήταν κάτι που σου ανέβαλε προσωπικά και αγωνιστικά σχέδια ή σε βοήθησε να ασχοληθείς και με άλλα πράγματα;
Κάθε εμπόδιο για καλό λένε και έτσι αποφάσισα να δω το ποτήρι μισογεμάτο. Βρήκα την ευκαιρία να αφιερώσω χρόνο στο μεταπτυχιακό μου όλες αυτές τις μέρες της καραντίνας και να σχεδιάσω κάποια μελλοντικά πλάνα. Ήταν μία καλή ευκαιρία για όλους μας να ασχοληθούμε με πράγματα που μας αρέσουν αλλά δεν βρίσκαμε χρόνο να τα κάνουμε όπως η φυσική άσκηση, η οικογένεια, για άλλους ο ίδιος τους ο εαυτός, ακόμα και η μαγειρική είχε την τιμητική της στην καραντίνα.

Τι θα έλεγες σε κάποιον άνθρωπο που γκρίνιαζε επειδή έπρεπε να μείνει για λίγο μέσα την περίοδο της καραντίνας;
Θα του έλεγα να γίνει πιο δημιουργικός γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει σε καραντίνα. Ήταν μία κατάσταση πολύ δύσκολη και το να γκρινιάζει κανείς δεν ωφελεί πουθενά, πέρα του ότι ήταν για την προσωπική μας ασφάλεια αλλά και για το κοινό καλό ως ανθρωπότητα.

Πού σε βρίσκουμε αγωνιστικά αυτό το διάστημα; Έχει ξεκινήσει η αγωνιστική δραστηριότητα; Συνεχίζεις και στο μπάσκετ και την ξιφασκία;
Έχουμε ξεκινήσει τις τακτικές προπονήσεις προσπαθώντας να βρούμε πάλι τον ρυθμό μας στο μπάσκετ αλλά και στη ξιφασκία αφού ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέρασε μακριά από τα γήπεδα. Αγωνιστικά την προκειμένη περίοδο έχουν παγώσει όλα παγκοσμίως, οπότε περιμένουμε να περάσει το καλοκαίρι για ξεκινήσουν πάλι τα πανελλήνια και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Τι στόχους έχεις βάλει στον αθλητισμό; Θα κυνηγήσεις το όνειρο για τους μεθεπόμενους, μετά το Τόκιο, Παραολυμπιακούς Αγώνες;
Έχω θέσει αρκετούς στόχους και δουλεύω σκληρά για την επίτευξή τους. Ένας στόχος μου είναι οι Παρολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι αλλά και διάφορες διακρίσεις σε παγκόσμια και πανελλήνια πρωταθλήματα τόσο στη ξιφασκία όσο και στο μπάσκετ. Με σκληρή δουλειά και αφοσίωση σε ό,τι κάνεις, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άπιαστα όνειρα. Θα το προσπαθήσω για όλους αυτούς που πιστεύουν σε εμένα και για την Ελλάδα.

Είναι δύσκολο άθλημα με αμαξίδιο και τι απαιτεί από τον αθλητή; Ποιο είναι το επίπεδο της ξιφασκίας στην Ελλάδα;
Υπάρχουν δυσκολίες στα αθλήματα με αμαξίδιο αλλά όχι τόσες όσες πιστεύει ο

Μετάβαση στο περιεχόμενο