ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ευρωπαϊκά: Ισχυρές δεσμεύσεις από τους ηγέτες της ΕΕ στο αναπηρικό κίνημα

Φεβ 6, 2012 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Θέματα Αναπηρίας

Ισχυρές δεσμεύσεις από τους ηγέτες της ΕΕ στο αναπηρικό κίνημα

1η Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία: Ο Ι. Βαρδακαστάνης με τους Χ. Μπαρόζο, Γ. Μπούζεκ & Χ. Βαν Ρομπάι

Η 1η Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου 2011 στις Βρυξέλλες. Η σημαντική αυτή συνάντηση είχε οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, μαζί με τους Jerzy Buzek, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Herman Van Rompuy, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη. Η Συνάντηση Κορυφής αφορούσε στο πώς θα βελτιωθεί η ζωή των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία και πώς θα διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και η ελεύθερη ΔΙΑ-κίνηση (freedom of movement).

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μιας σειράς Συναντήσεων Κορυφής που θα διοργανώνονται από εδώ και στο εξής κάθε δύο χρόνια. Ο κύριος στόχος της συνάντησης των προέδρων είναι να διασφαλιστεί ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εργάζονται από κοινού για την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που επικυρώθηκε το 2010. Αυτή είναι η πρώτη συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προωθεί την πλήρη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Στη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης, τα άτομα με αναπηρία στην Ευρώπη είναι από τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας. Ο Jose Manuel Barroso, τόνισε: «Η κρίση δεν πρέπει να μας αποτρέψει από την προώθηση της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα υπάρξει καμία αναβολή στις νομοθετικές ρυθμίσεις εξαιτίας της κρίσης».

Ο κ. Βαρδακαστάνης από την πλευρά του, δήλωσε: «Σήμερα, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, η δέσμευση για σεβασμό και προώθηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία δεν είναι αρκετή. Ζητάμε την ταχεία και πρακτική εφαρμογή της εν λόγω Σύμβασης, μέσω της οποίας θα επέλθει η πραγματική αλλαγή στις ζωές των ατόμων με αναπηρία. Η Συνάντηση Κορυφής για την Αναπηρία είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν σε εφαρμογή όλες τις απαραίτητες πολιτικές και μέτρα ώστε τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα να εργαστούν για την πραγματική προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος για την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του αποκλεισμού και την προώθηση της ένταξης των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία που εργάζονται μαζί για περισσότερη ελευθερία, συμμετοχή, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα».

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φόρουμ υπενθύμισαν στους Προέδρους της ΕΕ τη σημασία της δράσης της ΕΕ σε τομείς όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, τα άτομα που έχουν ανάγκη υποστήριξης υψηλού επιπέδου, η πρόσβαση στην τεχνολογία, το δομημένο περιβάλλον και οι μεταφορές, η ισότητα των φύλων και των κοινωνικών υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία.

Το EDF έφερε μια σειρά προτάσεων και χαιρετίζει τις δεσμεύσεις και τη θετική απάντηση που βγήκε από τη αυτή τη Συνάντηση:

• Τη σύναψη του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

• Τη συμμετοχή του Φόρουμ σε μια συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων το 2012.

• Τη συμμετοχή του Φόρουμ σε μια από τις συνεδριάσεις της σύσκεψης των Γενικών Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εξασφαλιστεί η οριζόντια εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

• Τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των ατόμων με αναπηρία μέσα στο 2012, που υποστηρίζεται ευρέως από τον Πρόεδρο Buzek και του Ευρωβουλευτή Adam Kosa, Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Αναπηρία, που επίσης συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Με τη σειρά του ο Jerzy Buzek, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Κοινοβουλίου για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. «Απευθύνω έκκληση για τη επικύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε.

Ο Van Rompuy τόνισε: «Όταν συζητάμε για τη μακροοικονομική πολιτική, έχουμε την τάση να ξεχνάμε τη συγκεκριμένη κατάσταση των ατόμων με αναπηρία». Ως εκ τούτου το Φόρουμ ζήτησε να κάνει μία παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Van Rompuy δήλωσε επίσης, «Μια κοινωνική διέξοδος από την κρίση είναι εφικτή».

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Viviane Reding επανέλαβε τη δέσμευσή της για μια ισχυρή ευρωπαϊκή πράξη προσβασιμότητας, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία.

Το EDF χαιρετίζει το επόμενο ραντεβού που δόθηκε από τον Πρόεδρο Barroso ώστε να συγκεντρωθούν και πάλι οι ηγέτες της ΕΕ και οι επικεφαλείς του αναπηρικού κινήματος σε δύο χρόνια για να ελέγξουν τα αποτελέσματα της προόδου. Εκ μέρους των τριών Προέδρων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ο Jose Manuel Barroso δήλωσε ότι «Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία είναι ο κύριος συνομιλητής της Ευρώπης για θέματα αναπηρίας».

Μετάβαση στο περιεχόμενο