ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών: Για την άμεση και πλήρη κάλυψη των αναγκών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λαυρίου

Σεπ 15, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών: Για την άμεση και πλήρη κάλυψη των αναγκών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λαυρίου

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκίνησε με τους χειρότερους όρους για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Λαυρίου. Πρόκειται για τα ειδικά σχολεία που εξυπηρετούν σχεδόν ολόκληρη την Νοτιοανατολική Αττική.

 

Οι γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου πληροφορήθηκαν την ημέρα του αγιασμού ότι το Ειδικό Νηπιαγωγείο μπαίνει σε αναστολή εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Μοναδική εκπαιδευτικός η διευθύντρια που -σημειωτέον- είναι ΑμΕΑ και δεν έλαβε ποτέ καμία ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, παρά τις επίμονες ενέργειες του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων όλη την προηγούμενη χρονιά προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής.

 

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ξεκινάει με σοβαρά κτιριακά προβλήματα που με ευθύνη του Δήμου Λαυρεωτικής δεν έχουν λυθεί, παρά τις περσινές υποσχέσεις σε αντίστοιχες παρεμβάσεις του Συλλόγου Γονέων.

 

Το σχολείο έχει επιλεγεί να λειτουργήσει ως διευρυμένο “ολοήμερο”, μέχρι τις 5:30μμ. Όμως αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει νοσηλευτής. Οι εκπαιδευτικοί χωρίς να έχουν την κατάλληλη γνώση και εκπαίδευση, καλούνται να επωμιστούν την ευθύνη ενός σοβαρού περιστατικού, καθώς πολλά παιδιά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.

 

Το αποκορύφωμα όμως όλης αυτής της κατάστασης, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς, είναι ότι η εταιρεία που ανέλαβε, κατόπιν διαγωνισμού της Περιφέρειας, το δρομολόγιο Λαγονήσι-Σαρωνίδα-Ανάβυσσο-Π.Φώκαια-Σούνιο, ανακοίνωσε μόλις την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη ότι τελικά δεν πρόκειται να εκτελέσει το δρομολόγιο. Και μάλιστα αυτό δεν το ανακοίνωσε στη Διεύθυνση του σχολείου, που τον έψαχνε εδώ και μέρες ούτε στην Περιφέρεια που του ανέθεσε το δρομολόγιο, αλλά σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων. Έτσι τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να πάνε σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή τους.

 

Οι οικογένειες των παιδιών του Ειδικού Σχολείου, πέρα από τα τόσα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την ακρίβεια, τους λογαριασμούς του ρεύματος, χρειάζεται επιπλέον να καλύψουν τα τεράστια έξοδα που αφορούν τις θεραπείες των παιδιών, τα προγράμματα κοινωνικοποίησης, την ψυχαγωγία κ.α. που -ως γνωστόν- δεν παρέχονται από το δημόσιο σχολείο, αλλά και ούτε καλύπτονται ως αναγκαία έξοδα από το δημόσιο ταμείο. Σήμερα λοιπόν σε κάποιες οικογένειες προστίθεται και το πρόβλημα της μετακίνησης προς και από το σχολείο, όχι μόνο ως οικονομική επιβάρυνση, αλλά και ως ουσιαστικό πρόβλημα στα ωράρια εργασίας τους.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να επιλυθούν άμεσα τα κτιριακά προβλήματα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λαυρίου ,

– Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, θεραπευτές και νοσηλευτή.

– Να καλυφθεί άμεσα το δρομολόγιο με κατάλληλο πούλμαν που θα μπορεί να δέχεται αναπηρικό αμαξίδιο.

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Κανέλλη Λιάνα

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης

 

Πηγή: www.kke.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο