ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τέκνα ΑμεΑ ή πάσχοντα από βαριά νοσήματα

Μαρ 15, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν τέκνα ΑμεΑ ή πάσχοντα από βαριά νοσήματα

 

Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν ανάγκη ειδικών θεραπειών οι ίδιοι ή τα τέκνα τους ή είναι δικαιούχοι της ειδικής άδειας λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

 

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Βασίλης Μεταξάς, Θανάσης Παφίλης και Βιβή Δάγκα αναφέρονται τα εξής:

 

«Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν τέκνα ΑμεΑ ή πάσχοντα από βαριά νοσήματα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

 

Πιο συγκεκριμένα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 2808/2016) καθορίστηκε η διάθεση επιπλέον άδειας λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων σε στελέχη, τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 21. Με το Φ.400/45/496868/Σ.474/30 Δεκ 19/ΓΕΣ/Β1 το ΓΕΣ εξέδωσε οδηγίες για τον τρόπο έγκρισης και χορήγησης της εν λόγω άδειας. Ωστόσο, από το συγκεκριμένο ΦΕΚ και την αντίστοιχη Διαταγή του ΓΕΣ δημιουργούνται τα εξής ζητήματα:

 

Τα βαριά νοσήματα, τα οποία αναγράφονται στο ΦΕΚ, συνοδεύονται από γνωμάτευση ανώτατης υγειονομικής επιτροπής (ΚΕΠΑ-ΑΣΥΕ) και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι γνωματεύσεις έχουν ισχύ από 3 – 5 – 10 χρόνια έως και εφ’ όρου ζωής του πάσχοντα. Το ΦΕΚ αναφέρει τις δικαιούμενες ημέρες άδειας ανά έτος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει λεπτομέρειες. Το ΓΕΣ επίσης έχει ορίσει ότι η αίτηση της εν λόγω άδειας γίνεται κάθε έτος, ασχέτως αν η γνωμάτευση είναι πολυετής. Επιπροσθέτως η αίτηση προωθείται ιεραρχικά στο ΓΕΣ, με τα ενδιάμεσα κλιμάκια, σε μερικές περιπτώσεις να είναι ακόμη και έξι (Λόχος – Μονάδα – Ταξιαρχία – Μεραρχία – ΣΣ – Στρατιά – ΓΕΣ).

 

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κάθε έτος σωρεία δικαιολογητικών, πέραν της γνωμάτευσης πιστοποίησης του ποσοστού της αναπηρίας του πάσχοντα, οδηγώντας τα στελέχη σε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και τον ίδιο τον ασθενή, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, την υποβολή τους, αλλά και για την ιεραρχική προώθησή τους.

 

Επίσης, το νέο ΠΔ 62/2023 δεν ανταποκρίνεται στις σοβαρές ανάγκες για ειδικές θεραπείες (φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.ο.κ.) των ίδιων ή των τέκνων τους. Σε αρκετές περιπτώσεις η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει μειώσει το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ενώ η καθυστέρηση ή και διακοπή στην εξασφάλιση προκαταβολής από το ΚΤΣ, οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση μια μερίδα στρατιωτικών που έχουν ειδικά προβλήματα ή περιθάλπουν τέκνα που χρειάζονται ειδικές θεραπείες.

 

Στη βάση των παραπάνω απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να κατοχυρώνεται η επιπλέον ειδική άδεια σε στελέχη με τέκνα και συγγενείς ΑμεΑ, για όλο το χρονικό διάστημα που καλύπτει η γνωμάτευση της ανώτατης υγειονομικής επιτροπής, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Καθώς επίσης, είναι αναγκαία η πλήρης κάλυψη και έγκαιρη προκαταβολή των απαραίτητων δαπανών για ειδικές θεραπείες των στελεχών και των τέκνων τους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τα παραπάνω».

 

Πηγή: www.902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο