ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους περιορισμούς στις αιτήσεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία

Αυγ 9, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Να καλύπτονται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα οι ανάγκες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους περιορισμούς στις αιτήσεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία

Να μην υπάρξει περιορισμός στις αιτήσεις για το αναγκαίο, ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικό νοσηλευτή ζητά το ΚΚΕ καλώντας να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμους διορισμούς.

Στις 15 Ιούνη 2022 εκδόθηκε εγκύκλιος με θέμα «Προϋποθέσεις και διαδικασίες: α. Για την έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης, β. Για την έγκριση στήριξης στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και γ. Για την έγκριση στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2022 – 2023».

«Για ακόμα μια φορά, το επόμενο σχολικό έτος, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει στη λογική του “εξορθολογισμού” του κόστους, με τον δημοσιονομικό κόφτη στην κυριολεξία να τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», σημειώνεται στην Ερώτηση.

«Κατά το περσινό σχολικό έτος οι προσλήψεις στο σύνολο των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν μειωμένες κατά 1.445. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 645, με αρνητικές συνέπειες για τους εκατοντάδες μαθητές που στερήθηκαν την αναγκαία επιστημονική βοήθεια εντός της τάξης, συσσωρεύοντας μαθησιακά και εκπαιδευτικά κενά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και η φετινή εγκύκλιος, που αφορά στις προσλήψεις της Παράλληλης Στήριξης, επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια ανάλγητη πολιτική στάση», τονίζεται και παρατίθενται τα όσα προβλέπονται για τα καθήκοντα των προσληφθέντων από την προκήρυξη ως εξής: Η Παράλληλη Στήριξη αφορά σε μαθητές που με κατάλληλη ατομική στήριξη μπορούν να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης, του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται και τέλος του Σχολικού Νοσηλευτή σε μαθητές που έχουν ανάλογη βεβαίωση/γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο. Καταλήγει δε ότι «δεν εγκρίνονται αιτήματα που αφορούν στον/στην ίδιο/α μαθητή/τρια για περισσότερες στηρίξεις της μίας, της παρούσας εγκυκλίου, για το ίδιο σχολικό έτος».

«Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που πάσχει από κάποια ασθένεια, για παράδειγμα Διαβήτη Τύπου 1, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνθετότερες δυσκολίες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή απαιτείται ταυτόχρονα τόσο η στήριξη από ειδικό παιδαγωγό όσο και νοσηλευτή, θα πρέπει να επιλέξει, φυσικά χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποια από τις δύο ειδικότητες θα αιτηθεί», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, ρωτώντας την υπουργό τι προτίθεται να κάνει ώστε:

– Να ανακληθεί ο περιορισμός και να δοθεί η δυνατότητα, με βάση τις δυσκολίες ή την αναπηρία, να γίνουν αιτήσεις για το αναγκαίο, ειδικό παιδαγωγικό, ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σχολικό νοσηλευτή.

– Να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά με την έναρξη του σχολικού έτους, χωρίς καμία καθυστέρηση.

– Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα σχολεία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά, ολοκληρωμένα οι σύνθετες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

 

Πηγή: www.rizospastis.gr

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο