ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ Της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

Ιούν 22, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΡΩΤΗΣΗ Της Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών της Ελληνικής Λύσης προς τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Αθήνα, 17/06/2022

 

Της: Αναστασίας – Αικατερίνης Αλεξοπούλου Βουλευτού Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών

 

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης αύξησης των επιδομάτων αναπηρίας»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Είναι γεγονός, ότι παρά τους “ευσεβείς πόθους” και τις κατά καιρούς θετικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης, ουδέν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, προς την κατεύθυνση της άμεσης αύξησης των αναπηρικών επιδομάτων, προκειμένου οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και οι οικογένειές τους να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πολυποίκιλη και ήδη μακροχρόνια οικονομική κρίση. Μία κρίση, η οποία επιβαρύνεται από μια σειρά αρνητικών παραγόντων: την πρόσφατη πανδημία, αλλά και το άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και αγαθά, στην ενέργεια, στα  καύσιμα κ.ά. Έτσι, οι συμπολίτες μας με διαφόρων ειδών και βαθμών αναπηρίες, ως ιδιαίτερα ευπαθής κοινωνική ομάδα, καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτοι στην σύνθετη κρίση που βιώνουμε και δοκιμάζονται σκληρά στην καθημερινότητά τους.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί, πράγματι, ειρωνεία το γεγονός, ότι η Πολιτεία δεν έχει αυξήσει τα εθνικά αναπηρικά επιδόματα, εδώ και πάνω από μία δεκαετία, συγκεκριμένα, από το έτος 2011. Δηλαδή, σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία η Κυβέρνηση εξήγγειλε, πρόσφατα, την αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά σχεδόν 10%, δεν έπραξε το ίδιο και για τα επιδόματα αναπηρίας, με συνέπεια, τα ΑμεΑ της χώρας μας να έχουν περιέλθει σε ακόμη δεινότερη θέση. Όμως, τα έξοδα για την διασφάλιση μίας αξιοπρεπούς, τουλάχιστον, διαβίωσης για τους εν λόγω συνανθρώπους μας έχουν ανέλθει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να τίθεται κυριολεκτικώς επί τάπητος ζήτημα επιβίωσής τους.

 

Συνιστά, λοιπόν, αντινομία το ότι, ενώ ανακοινώθηκε κλιμακωτή αύξηση του κατώτατου μισθού στους εργαζομένους, δεν έχει υπάρξει, έως σήμερα, αντίστοιχη αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα, δηλαδή, σε οικονομικά βοηθήματα που αποδίδονται στους έχοντες αποδεδειγμένα περισσότερη ανάγκη από οιονδήποτε άλλον, στο πλαίσιο των σημερινών δυσχερών περιστάσεων και συνθηκών διαβίωσης. Αποτελεί, επομένως, υποχρέωση της Πολιτείας να προχωρήσει, άμεσα, σε αύξηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρίες, όλων των βαθμών και κατηγοριών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να αντέξουν τις πιέσεις που ασκεί επάνω τους η εκτίναξη του πληθωρισμού και η ανησυχητική άνοδος του τιμάριθμου, με τις άνευ σταματημού ανατιμήσεις στα διάφορα προϊόντα/αγαθά και στις υπηρεσίες.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Ποιος είναι ο λόγος, για τον οποίο δεν προχωρήσατε, μέχρι στιγμής, σε αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων;

 

  1. Προτίθεσθε να λάβετε, άμεσα, τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα προς ανακούφιση της πλέον ευάλωτης ομάδας της ελληνικής κοινωνίας, που είναι οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Μετάβαση στο περιεχόμενο