ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο Ευάγγελο Συρίγο με θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τον μη ορισμό συνάντησης από την ανάληψη των καθηκόντων σας παρά την έκκληση της Ε.Ο.Τ. και αίτημα για άμεσο ορισμό συνάντησης ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

Σεπ 9, 2021 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΕΟΤ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο Ευάγγελο Συρίγο με θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τον μη ορισμό συνάντησης από την ανάληψη των καθηκόντων σας παρά την έκκληση της Ε.Ο.Τ. και αίτημα για άμεσο ορισμό συνάντησης ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

 

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1511

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                                       Αθήνα, 07/09/2021

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

 

 

Προς: Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Ευάγγελο Συρίγο

 

 

Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας

κο Κ. Μητσοτάκη

2) Υπουργό Επικρατείας

κο Γ. Γεραπετρίτη

3) Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα Ν. Κεραμέως

4) Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

κα Ζ. Μακρή

5)  Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  και Ειδικής Αγωγής

κο Α. Κόπτση

6) Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

κο Α. Δημητρόπουλο

7) Ε.Σ.Α.μεΑ.

8) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

 

 

Θέμα: Έντονη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τον μη ορισμό συνάντησης από την ανάληψη των καθηκόντων σας παρά την έκκληση της Ε.Ο.Τ. και αίτημα για άμεσο ορισμό συνάντησης ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς

 

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το μη ορισμό συνάντησης μαζί σας από την ανάληψη των καθηκόντων σας παρά την επανηλλειμένη έκκληση της Ε.Ο.Τ. και καταθέτει αίτημα για άμεσο ορισμό συνάντησης ενόψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ώστε να συζητήσουμε σειρά θεμάτων που αφορούν τυφλούς και με προβλήματα όρασης φοιτητές αρμοδιότητας σας, τα οποία σας παραθέτουμε κατωτέρω:

 

 1. Έγκαιρη χορήγηση στους τυφλούς ή με προβλήματα όρασης φοιτητές του απαραίτητου εξοπλισμού για την υποβοήθησή τους στις σπουδές, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά τουλάχιστον γραφομηχανή Braille, laptop με το αντίστοιχο λογισμικό ανάγνωσης οθόνης, μπάρα ανάγνωσης braille (braille display) και ατομικός εκτυπωτής braille.
 2. Η διάρκεια του χρόνου εξέτασης στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο αυτές υφίστανται, καθώς και στις εξετάσεις εντός των Α.Ε.Ι. να προσαυξάνεται κατά 50% για τους τυφλούς φοιτητές. Επίσης, τον τρόπο εξέτασης, σε γραφή Braille ή με τη χρήση Η/Υ ή προφορικά, θα πρέπει να τον επιλέγει ο τυφλός φοιτητής, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις δυνατότητές του, ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή επίδοση.
 3. Απαιτείται η δημιουργία γραφείων υποδοχής αναπήρων στα Α.Ε.Ι. της χώρας, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη στήριξη του φοιτητή, από την εγγραφή μέχρι την αποφοίτησή του, σε όλους τους τομείς, φυσική και ηλεκτρονική προσβασιμότητα, παροχή συγγραμμάτων, επικοινωνία με τους καθηγητές, εφοδιασμό των διανεμόμενων σημειώσεων σε προσβάσιμη μορφή κ.λπ.
 4. Πρόβλεψη για φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα των τυφλών και με χαμηλή όραση φοιτητών, εργαζομένων ή επισκεπτών στους χώρους διδασκαλίας, στις βιβλιοθήκες και στις ιστοσελίδες των Α.Ε.Ι., καθώς και των ιδιωτικών κολεγίων.
 5. Συμπλήρωση από τα άτομα με αναπηρία που εισάγονται με ποσοστό 5% στα Α.Ε.Ι. του αναγκαίου μηχανογραφικού την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο με τους λοιπούς υποψήφιους, σε φόρμα απόλυτα προσβάσιμη για άτομα με προβλήματα όρασης, ώστε να μη χάνεται άδικα το πρώτο εξάμηνο των σπουδών, και σε καμία περίπτωση να μην επαναληφθεί το επαίσχυντο φαινόμενο αποκλεισμού υποψηφίων με αναπηρία από την εισαγωγή τους στα Α.Ε.Ι. της χώρας, όπως συνέβη άλλες χρονιές.
 6. Σχετικά με τις μετεγγραφές, πρόβλεψη για την περίπτωση των φοιτητών με προβλήματα όρασης οι οποίοι, ενώ εισήχθησαν μέσω εισαγωγικών εξετάσεων σε σχολές Α.Ε.Ι., βάσει πιστοποίησης της αναπηρίας από αρμόδιο ΚΕΠΑ απέκτησαν οπτική αναπηρία κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Οι ως άνω να μετεγγράφονται χωρίς άλλα κριτήρια στο κοντινότερο του τόπου κατοικίας τους αντίστοιχο Α.Ε.Ι. Επιπλέον, πρόβλεψη για τους φοιτητές των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω να μετεγγράφονται ομοίως χωρίς άλλα κριτήρια στο κοντινότερο του τόπου κατοικίας τους αντίστοιχο Α.Ε.Ι., προκειμένου να είναι σε θέση να βοηθούν τους γονείς τους στην καθημερινότητά τους.
 7. Ένταξη στα τμήματα ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. της χώρας υποχρεωτικών μαθημάτων για την ψυχολογία των ατόμων με αναπηρία και δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος με το ως άνω αντικείμενο, με σκοπό την περαιτέρω εξειδίκευση.
 8. Αναμόρφωση του συνόλου του οδηγού σπουδών στα τμήματα των Παιδαγωγικών Σχολών και των Σχολών Προσχολικής Αγωγής, ώστε να εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί και νηπιαγωγοί στην αναγνώριση μαθησιακών δυσκολιών στους μαθητές όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, καθώς και στον τρόπο διδασκαλίας των μαθητών με αναπηρία, μέσα στα πλαίσια ενός σχολείου για όλους.
 9. Ουσιαστική πρόβλεψη με τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την εξειδίκευση πτυχιούχων στην ειδικότητα ΠΕ 31 Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης, και πρόβλεψη πρόσληψης εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής από το Υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των τυφλών μαθητών και φοιτητών, από την πρώιμη παρέμβαση μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 10. Πρόβλεψη για μειωμένα δίδακτρα στους τυφλούς φοιτητές και φοιτητές με πρόβλημα όρασης στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, καθώς και πρόβλεψη αυξημένου ορίου εισοδήματος για τη λήψη τυχόν υποτροφίας, δεδομένου ότι κατά την εκπόνηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών χρήζουν της βοηθείας τρίτου προσώπου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ερευνητικό έργο.
 11. Δωρεάν παροχή των επιλεγόμενων συγγραμμάτων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε προσβάσιμη ηλεκτρονική μορφή ή audio books από τους εκδοτικούς οίκους σε όλους τους φοιτητές με οπτική αναπηρία. Επιπλέον, πρόβλεψη για τη δωρεάν μετατροπή των συγγραμμάτων από την προαναφερθείσα μορφή σε ψηφιακή μορφή Daisy ή άλλη προσβάσιμη μορφή και για τη δωρεάν μετατροπή των ξενόγλωσσων ή αρχαίων ελληνικών συγγραμμάτων στη γραφή braille ή σε μεγαλογράμματη γραφή, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φοιτητή με οπτική αναπηρία, από την αρμόδια μονάδα του οικείου Πανεπιστημίου ή από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Επισημαίνουμε ότι επιβάλλεται η ενίσχυση των προαναφερθεισών μονάδων, καθώς και του τυπογραφείου του ΚΕΑΤ, ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση των ανωτέρω.
 12. Δημιουργία δωρεάν μεταπτυχιακού τμήματος σε Α.Ε.Ι. για την μετεκπαίδευση παιδαγωγών με παροχή εξειδίκευσης σε μία μόνο αναπηρία, ώστε η εξειδίκευση να είναι στοχευμένη και η παρεχόμενη συνδιδασκαλία να καταστεί απολύτως επαρκής για κάθε διαφορετική κατηγορία φοιτητή με αναπηρία ή τροποποίηση των προγραμμάτων σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων ειδικής αγωγής, ώστε οι φοιτητές από το 3ο έτος να εξειδικεύονται στην εκπαίδευση μίας και μόνο συγκεκριμένης αναπηρίας.
 13. Δημιουργία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Διεύθυνσης Ειδικής Εκπαίδευσης. Εξυπακούεται ότι όταν αναφερόμαστε στην Ειδική Εκπαίδευση συμπεριλαμβάνουμε και τους σπουδαστές και φοιτητές, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, με αναπηρία.
 14. Τα ανωτέρω αιτήματα υπ’ αριθμ. 1,2,3,4, 7, 8, 10 και 11 να ισχύουν και για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης των ιδιωτικών κολεγίων, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.

 

Κύριε Υφυπουργέ, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για άμεσο ορισμό συνάντησης, τελούμε εν αναμονή και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

 

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

 

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο