ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, κο Θ. Αμπατζόγλου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί η αξιοποίηση υπέρ των τυφλών του κτιρίου του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης» ιδιοκτησίας του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι.

Ιούν 10, 2022 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΕΟΤ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, κο Θ. Αμπατζόγλου με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί η αξιοποίηση υπέρ των τυφλών του κτιρίου του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης» ιδιοκτησίας του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                         web site:  www.pst.gr

 

 

 

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1107/358

Αθήνα,  10/06/2022

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

 

Προς: Δήμαρχο Αμαρουσίου, κο Θ. Αμπατζόγλου

 

Κοιν.:  1) Υπουργό Επικρατείας κο Γ. Γεραπετρίτη

2) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Κ. Χατζηδάκη

3) Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δ. Μιχαηλίδου

4) Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη

5) Κ.Ε.Α.Τ.

6) Ε.Σ.Α.μεΑ.

7) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

 

Θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθεί η αξιοποίηση υπέρ των τυφλών του κτιρίου του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης» ιδιοκτησίας του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14, Μαρούσι.

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ,) ζητούν άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να συζητηθεί  η αξιοποίηση υπέρ των τυφλών του κτιρίου του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης» ιδιοκτησίας του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι.

Δυστυχώς οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Η Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης», που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι από το 1938, και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του και μελών μας άλλωστε. Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο αποκρούστηκε αβάσιμα και αδικαιολόγητα, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά, και όχι μόνο, αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν. Έτσι, μοιραία το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 9ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις λίγες τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενοι και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς μας. Ενώ σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά ούτε και τις ενέργειες που έχουν γίνει και το καθεστώς που διέπει σήμερα τη Λασκαρίδειο Στέγη και αν έχει παραχωρηθεί εντέλει στο Δήμο Αμαρουσίου. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση της διαθέτιδος και απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους να εξευρεθεί τρόπος το εν λόγω Ίδρυμα να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών.

Κύριε Δήμαρχε, πέραν του ότι έκλεισε μία μοναδική στο είδος της μονάδα για τυφλές γυναίκες, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς το φθηνό ξεπούλημα με ασφυκτικές και αλλεπάλληλες πιέσεις των φορέων μας προς τους αρμόδιους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη ματαίωση του πλειστηριασμού ενός αναντικατάστατου ακινήτου σε προνομιακή θέση εντός του αστικού δικτύου της Αττικής (επισημαίνεται ότι πέραν του κτίσματος συνολικής επιφάνειας 1.024 τ.μ., το οικόπεδο είναι συνολικής επιφανείας 3 σχεδόν στρεμμάτων). Σημειωτέον ότι ο πλειστηριασμός θα γινόταν για την ικανοποίηση δικαστικής απόφασης που επιδίκαζε οφειλόμενο ποσό 26.000 ευρώ στην εργαζόμενη Κυριακούλα Οικονόμου του Μηλιού και της Όλγας ενώ το Σωματείο κατέχει πληθώρα ακινήτων πολύ μικρότερης αξίας, ο πλειστηριασμός των οποίων δεν θα έπληττε τη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ θα ικανοποιούσε επαρκέστατα την επισπεύδουσα. Ευλόγως λοιπόν και η κοινότητα των τυφλών υποψιάστηκε ενδεχόμενη δολιότητα όλων των πρωταγωνιστών αυτής της ενέργειας. Σε αυτόν τον προνομιακό χώρο ονειρευτήκαμε να στεγαστούν σημαντικές υπηρεσίες για τους τυφλούς, ιδίως για την τρίτη ηλικία, στους κόλπους λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και με τη στήριξη φυσικά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Μετά την αποτροπή του πλειστηριασμού του προαναφερθέντος κτιρίου με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου να συμπεριλάβει στα θέματα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2020, και συγκεκριμένα το θέμα υπ’ αριθμ.11: «Έγκριση ή μη της υπ’ αριθμ. 59/2020 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά: “Τροποποίηση στο ΟΤ 23 για την δημιουργία πολυχώρου πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δράσεων για την διενέργεια κέντρου ημερήσιας φροντίδας παιδιών με στέρηση όρασης (πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας), δημιουργίας απασχόλησης παιδιών με νοητική στέρηση και αυτισμό”». Αμέσως ζητήσαμε με το υπ’ αριθμ. 1447/560 έγγραφο μας στις 03/11/2020, το οποίο και σας επισυνάπτουμε, την αναβολή συζήτησης του θέματος αριθμ. 11 της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2020 τονίζοντας ότι ο χώρος για τον οποίο είχατε σκοπό να λάβετε  απόφαση έστω και με καλή πρόθεση, αφορά τον πιο σημαντικό και ίσως τον τελευταίο χώρο εντός Αττικής που θα μπορούσε να φιλοξενήσει σημαντικές υπηρεσίες για τους Έλληνες τυφλούς.

Γι’ αυτό το λόγο και οι επίσημοι φορείς μας, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, εξέθεσαν επανειλημμένα τις προτάσεις τους στους αρμόδιους φορείς της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ουσιαστική αξιοποίηση του κτιρίου.

Δυστυχώς το ιστορικό αυτό κληροδότημα της Ειρήνης Λασκαρίδου κινδυνεύει να χάσει τον αντικειμενικό και βασικό σκοπό του με διαδικασίες μάλιστα που έχουν επιμελώς αποκρυβεί από τους άμεσους ενδιαφερόμενους και ωφελούμενους πολίτες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μετά την αποστολή του εγγράφου μας διαβεβαιώνατε ότι το θέμα θα αναβληθεί και ότι θα συγκαλούσατε συνάντηση με τους φορείς της τυφλότητας προκειμένου να συζητηθεί το όλο θέμα. Με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 και την ανάδυση άλλων προτεραιοτήτων το θέμα έμεινε πίσω και για αυτό ερχόμαστε σήμερα να ζητήσουμε τον άμεσο ορισμό της οφειλόμενης συνάντησης.

 

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

 

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης

Παρασκευή Τσαβαλιά

 

 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο