ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Π. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των μελών των οικογενειών τους»

Αυγ 1, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΣΑΜΕΑ

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Π. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: «Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των μελών των οικογενειών τους»

 

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Αθήνα: 28.07.2022

Αρ. Πρωτ.:           1126

 

ΠΡΟΣ:    κ. Π. Θεοδωρικάκο, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των μελών των οικογενειών τους»

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις, με το παρόν θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας ένα ζήτημα που αφορά στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των μελών των οικογενειών τους.

Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν.4765/2021 ο οποίος αφορά στις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, όπως ήδη θα γνωρίζετε, εξαιρούνται οι προκηρύξεις που αφορούν στα σώματα ασφαλείας.

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση, η κρίση της πανδημίας και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση, έχουν ως οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας, με άμεσο αντίκτυπο ιδιαίτερα στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ακόμα και για την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών.

Ως εκ τούτου και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τις οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, σας ζητάμε να εξετάσετε τη δυνατότητα εφαρμογής ευνοϊκών ρυθμίσεων στις προσλήψεις, για την κατηγορία των συγγενών ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (γονείς, αδέλφια και τέκνα), μέσω ποσόστωσης ή μοριοδότησής τους στις προκηρύξεις για τα Σώματα  Ασφαλείας, καθώς και το ίδιο να ισχύει για την κατηγορία των ίδιων των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση σε διοικητικές θέσεις, για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Ευελπιστώντας πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο προαναφερόμενο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση

 

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

 

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

 

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο