ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Επιστήμονες θα ταυτοποιήσουν λείψανα ανάπηρων θυμάτων των Ναζί

Μάι 5, 2017 | Από την ιστορία της τυφλότητας και της αναπηρίας, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Θα περιλαμβάνει βασικές βιογραφικές πληροφορίες για τα θύματα, τη θεραπεία τους σε ιδρύματα, και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή των θυμάτων”, ανέφερε το Max Planck, ένα μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο με έδρα το Μόναχο.

“Επίσης, θα καταγραφεί και ο τρόπος με τον οποίο πέθαναν, μαζί με στοιχεία για την αφαίρεση του εγκεφάλου…και τις εξετάσεις που έγιναν σε αυτόν”, σημείωσε.

Το λεγόμενο πρόγραμμα “ευθανασίας” του Αδόλφου Χίτλερ, στο οποίο συμμετείχαν ενεργά γιατροί και επιστήμονες, είχε σκοπό να εξαλείψει τους άρρωστους, τους σωματικά και πνευματικά ανάπηρους, άτομα με μαθησιακά προβλήματα, και εκείνους που θεωρούνταν κοινωνικά “απροσάρμοστοι”.

Μεταξύ Ιανουαρίου 1940 και Αυγούστου 1941, γιατροί συστηματικά θανάτωσαν με αέριο πάνω από 70.000 άτομα σε έξι πόλεις σε υπό γερμανικό έλεγχο έδαφος, μέχρι που η δημόσια κατακραυγή τους ανάγκασε να σταματήσουν τη φανερή δολοφονία.

Όμως, δεκάδες χιλιάδες άλλοι πέθαναν στην Ευρώπη μέχρι που ηττήθηκαν οι Ναζί το 1945, λόγω λιμοκτονίας, παραμέλησης ή εσκεμμένων υπερβολικών δόσεων που χορηγήθηκαν από φροντιστές.

Πολλοί άλλοι υποβλήθηκαν σε παράξενα ιατρικά πειράματα και αναγκαστικές στειρώσεις λόγω της υποτιθέμενης γενετικής κατωτερότητας.

Μετά τον πόλεμο, το Max Planck επιχείρησε να ενταφιάσει όλα τα ανθρώπινα λείψανα που είχε στην κατοχή του και ανήκαν σε θύματα των Ναζί.

Ωστόσο, αργότερα διαφάνηκε ότι ινστιτούτα μέσα στο σύμπλεγμα χειρίστηκαν το θέμα με διαφορετικούς τρόπους.

Ενώ το ινστιτούτο για εγκεφαλική έρευνα αποφάσισε να αποχωριστεί όλα τα δείγματα που χρονολογούνταν μεταξύ 1933 και 1945, το ινστιτούτο ψυχιατρικής αφαίρεσε μόνο τα αντικείμενα “που χωρίς αμφιβολία είχαν ληφθεί από θύματα ή των οποίων η προέλευση ήταν αβέβαιη – γύρω στο 30% του συνολικού αποθέματος”.

Το 2014, ένας νέος υπάλληλος στα αρχεία στο Βερολίνο σκόνταψε πάνω σε ένα ξύλινο κουτί, μεγέθους κουτιού παπουτσιών, που περιείχε διαφάνειες με τεμάχια εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες που έφεραν στην επιφάνεια “επιπρόσθετα τμήματα εγκεφάλου και διατηρημένα δείγματα”, δήλωσε το Max Planck.

Τότε το ψυχιατρικό ινστιτούτο ανέθεσε σε εξωτερικό ειδικό την ετοιμασία χονδρικού καταλόγου που να περιέχει τα ιστορικά ντοκουμέντα και τμήματα εγκεφάλου στις αποθήκες του.

Ο κατάλογος που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 καταγράφει 24.500 δείγματα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και τη δεκαετία του 1980, και χρησιμεύει ως προετοιμασία για το πρόγραμμα ταυτοποίησης.

Αναφερόμενοι στον άθλο που τους περιμένει, οι ερευνητές του έργου αναγνώρισαν ότι “δεν θα καταστεί δυνατό στη διάρκεια αυτού του έργου να αναληφθεί πιο εκτενής αναδόμηση του βιογραφικού του κάθε θύματος, ενόψει του μεγάλου αριθμού θυμάτων, που μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες”.

“Θα φαινόταν ρεαλιστικό στην καλύτερη περίπτωση να αναδημιουργηθούν οι ιστορίες της ζωής μερικών, ως παράδειγμα”, πρόσθεσαν.

Το μη κυβερνητικό ινστιτούτο Max Planck, με ετήσιο προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, λειτουργεί πέραν των 80 ερευνητικών ινστιτούτων.

Πηγή: http://www.ikypros.com/

Μετάβαση στο περιεχόμενο