ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

Μαρ 5, 2024 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

 

Μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων στην ΠΕ Θεσσαλονίκης ζητά το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς την υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής Γιάννης Δελής.

 

Συγκεκριμένα:

 

«Το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χρόνιας υποβάθμισης της Ειδικής Αγωγής και πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησε η ίδια πολιτική των κυβερνήσεων, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας και επικινδυνότητας των σχολικών κτιρίων της Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα κλεισίματος των σχολείων (π.χ. από Δημοτικές Αρχές), αντί της εξασφάλισης σχολικής στέγης, σύγχρονης, ασφαλούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα σε υποδομές για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρίες (π.χ. ράμπες, εποπτικά μέσα κ.ά.).

 

Μπορούμε να αναφερθούμε σχεδόν σε όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής της Θεσσαλονίκης. Αναφέρουμε, ωστόσο, μόνο ορισμένα ενδεικτικά και ιδιαίτερα οξυμένα παραδείγματα.

 

Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη πήρε απόφαση για το κλείσιμο 3 Ειδικών Σχολείων (Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό και 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη), λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου. Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί πρώην βιομηχανικό χώρο που ανήκει σε ιδιώτη και το κράτος σπαταλάει κάθε χρόνο πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εκμίσθωσή του, ενώ βρίσκεται δίπλα σε εν ενεργεία βιοτεχνία και ένα εργοτάξιο. Κάτω από τη σθεναρή αντίσταση γονιών και εκπαιδευτικών, τα σχολεία συνεχίζουν τη λειτουργία τους, χωρίς να προχωρήσει το κλείσιμό τους εν μέσω σχολικής χρονιάς και με τους μαθητές να διαμοιράζονται σε άλλα σχολεία. Ωστόσο οριστική λύση στο στεγαστικό δεν έχει δοθεί ακόμα.

 

Ζήτημα ακαταλληλότητας με στόχευση να κλείσει τέθηκε αυτή την περίοδο και για το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, η οποία μετά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων δεν προχώρησε. Απαράδεκτη είναι, επίσης, η κατάσταση του ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου – Κορδελιού (όπου φοιτούν παιδιά από όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη), το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο και 1ο όροφο πολυκατοικίας, χωρίς ανελκυστήρα, με αίθουσες “κλουβιά” και χωρίς αυλόγυρο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν ακόμα στο ΕΝΕΕΓΥΛ Πεύκων καθώς και στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης που στεγάζονται σε λυόμενες κατασκευές του 1978, στο 1ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο χωρίς ασανσέρ, στο 2ο ΕΝΕΕΓΥΛ Ανατολικής Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα ημιυπόγεια κ.ά.

 

Τα παραπάνω φανερώνουν το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο με πιθανό το ενδεχόμενο να προκληθεί ανά πάσα στιγμή κάποιο ατύχημα σε εκπαιδευτικό ή μαθητή. Επιπλέον, υποβαθμίζεται και εμποδίζεται η ομαλή και ολοκληρωμένη παροχή οποιουδήποτε εκπαιδευτικού έργου και στήριξης, παρά τις φιλότιμες ηρωικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών και του προσωπικού των σχολείων. Άρα, δεν συζητάμε για ένα δευτερεύον ζήτημα, αλλά για ένα κομβικό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

 

– Την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εξασφάλιση της ανάλογης χρηματοδότησης, χωρίς ΣΔΙΤ.

 

– Να βρεθεί άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων που η κατάσταση είναι οριακή και επικίνδυνη, ώστε τα παιδιά κάθε σχολείου να συνεχίσουν να φοιτούν μαζί με τους ίδιους εκπαιδευτικούς και το ίδιο ΕΕΠ/ΕΒΠ, χωρίς να γίνει διαμοιρασμός τους σε άλλα σχολεία».

 

Πηγή: www.902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο