ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΟΔΥ: Πότε και πού θα γίνουν δωρεάν και ανώνυμοι έλεγχοι για AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη

Νοέ 17, 2023 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Ο Τύπος έγραψε

ΕΟΔΥ: Πότε και πού θα γίνουν δωρεάν και ανώνυμοι έλεγχοι για AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση.

 

ΕΟΔΥ: Πότε και πού θα γίνουν δωρεάν και ανώνυμοι έλεγχοι για AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης (European Testing Week-ETW) αποτελεί μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που ενθαρρύνει τους κρατικούς και μη κρατικούς φορείς, τόσο σε δομές δημόσιας υγείας όσο και στην κοινότητα.

 

Στόχος είναι στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συντονισμένα για μια εβδομάδα να παρέχεται δωρεάν εξέταση για τον HIV, τις ιογενείς ηπατίτιδες B και C και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Να γίνεται, παράλληλα, ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής διασύνδεσης με τη θεραπεία και τη φροντίδα υγείας, τηρώντας ταυτόχρονα την αρχή της εμπιστευτικότητας.

 

O Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης, θα υλοποιήσει δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εξέτασης.

 

Συγκεκριμένα, στην πλατεία Κοραή, από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου και από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Οργανισμού θα διενεργεί δωρεάν και ανώνυμους ελέγχους σε όσους πολίτες το επιθυμούν, με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test) για:

 

HIV/AIDS.

Ηπατίτιδα Β.

Ηπατίτιδα C.

Σύφιλη.

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης και με σκοπό την προστασία της ατομικής, αλλά και της Δημόσιας Υγείας, η δράση αυτή θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, καθώς θα περιλαμβάνει:

 

Συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση (pre and post-counseling).

Ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης των νοσημάτων.

Ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος.

Προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής (δωρεάν διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών).

Διασύνδεση με τις δομές Υγείας όσων ατόμων βρεθούν θετικά αντιδρώντα στην ταχεία δοκιμασία.

Επιπλέον, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, το οποίο στεγάζεται στην Πολυκλινική Αθηνών (Πειραιώς 3, Ομόνοια), παρέχει συμβουλευτική και δωρεάν ανώνυμη εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, κατόπιν ραντεβού (πληροφορίες – ραντεβού: 210.8813615).

 

Πηγή: www.iatronet.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο