ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ελλείψεις σε προσωπικό και υποβάθμιση της λειτουργίας του «Μιχαλήνειου» Πειραιά

Αυγ 3, 2022 | ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ελλείψεις σε προσωπικό και υποβάθμιση της λειτουργίας του «Μιχαλήνειου» Πειραιά

 

Ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την υποβάθμιση της λειτουργίας του μοναδικού δημόσιου Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου, του «Μιχαλήνειου» Πειραιά, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΚΚΕ.

 

Το κείμενο, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

 

«Το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο “Μιχαλήνειο” έχει προκύψει από τη συγχώνευση του Παιδικού Αναπτυξιακού Κέντρου Πειραιά με το Κέντρο Προστασίας Παιδιών – Μιχαλήνειο, τα οποία αποτελούσαν κατά το παρελθόν υπηρεσίες του πρώην ΠΙΚΠΑ.

 

Σκοπός του συγκεκριμένου κέντρου είναι η πρόληψη, διάγνωση, πιστοποίηση προβλημάτων και χορήγηση γνωματεύσεων σε παιδιά ηλικίας 0-18 ετών που παρουσιάζουν διαταραχές της σωματικής, νοητικής – γνωστικής και ψυχοσυναισθηματικής τους ανάπτυξης, προβλήματα λόγου και επικοινωνίας, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες στην προσοχή και στη συγκέντρωση, προβλήματα συμπεριφοράς ή συνδυασμό των παραπάνω μειονεξιών.

 

Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κέντρο είναι ένα από τα ελάχιστα δημόσια στον τομέα του, αλλά και της αναγκαιότητας ύπαρξης και ενίσχυσης τέτοιων δημόσιων δομών αναπτυξιακού και ιατροπαιδαγωγικού χαρακτήρα, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται συνεχώς ο ρόλος και η λειτουργία του. Ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 55 θέσεις εργασίας, σήμερα υπηρετούν μόνο 17 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 2 είναι επικουρικοί, 1 φυσικοθεραπευτής 1 φορά την βδομάδα και δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος προς το παρόν. Σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των παιδιών και των οικογενειών είναι ότι από το κέντρο έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα της έκδοσης πλήρους ιατροπαιδαγωγικής αξιολόγησης των παιδιών με την ανάλογη παραπομπή για το ποια δομή είναι αναγκαία για το παιδί και την πορεία του (Ειδικό Σχολείο, Τμήμα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη κλπ.) όπως δεν έχει και τη δυνατότητα συνταγογράφησης των αναγκαίων θεραπειών για τα παιδιά. Οι παραπάνω σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν παρά το ότι είναι από τα πιο παλιά κέντρα στον τομέα διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης και ο Πειραιάς έχει μόνο 2 ΚΕΔΑΣΥ που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση είναι πολύ σημαντικές στην πορεία εκπαίδευσης και αποκατάστασης ενός παιδιού των παραπάνω κατηγοριών. Η καθυστέρηση της διάγνωσης, πέρα από το ότι γεμίζει ανασφάλεια την ίδια την οικογένεια και το παιδί, συμβάλλει στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος από την παρέμβαση και αποκατάστασή του. Η καθυστερημένη κατάλληλη παρέμβαση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποβεί μοιραία για το παιδί με αναπηρία, να μην μπορέσει να αποκτήσει εκείνες τις δυνατότητες ή και δεξιότητες που μπορεί η επιστήμη να του εξασφαλίσει. Πρακτικά η μη έγκαιρη παρέμβαση αυξάνει τους βαριά αναπήρους στη χώρα μας.

 

Εκτός των παραπάνω προβλημάτων, λόγω του ότι η υπηρεσία στεγάζεται σε ένα ιστορικό νεοκλασικό, που όμως δεν είναι προσβάσιμο, φέρνει σε δύσκολη θέση και ταλαιπωρεί τα παιδιά, τις οικογένειες, αλλά και εργαζόμενους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει:

 

  1. Ώστε να στελεχωθεί πλήρως και με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες το “Μιχαλήνειο”, η μοναδική δημόσια δομή στον τομέα της για όλο τον Πειραιά και τα νησιά. Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης αξιολογήσεων ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία παραπομπής των παιδιών που το έχουν ανάγκη στις αντίστοιχες δομές Ειδικής Αγωγής ταυτόχρονα όμως και συνταγογράφησης.

 

  1. Να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την ανέγερση νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, πλήρως προσβάσιμων με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία του κέντρου».

 

Πηγή: www.902.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο