ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Δελτίο τύπου Flux Laboratory Athens: ART & SCIENCE MICROFORUM III – Σώμα & Συναισθηματική Νοημοσύνη

Φεβ 23, 2024 | Ανακοινώσεις, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δελτίο τύπου Flux Laboratory Athens: ART & SCIENCE MICROFORUM III – Σώμα & Συναισθηματική Νοημοσύνη

 

 

ART & SCIENCE MICROFORUM III – Σώμα & Συναισθηματική Νοημοσύνη 26, 27, 28, 29 Φεβρουαρίου & 1 Μαρτίου 2024

Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, 105 58 &

Κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5, 105 56

 

Το Flux Laboratory Athens με χαρά ανακοινώνει την τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum, που θα λάβει χώρα την εβδομάδα από 26 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2024.

Το Art & Science Μicro Forum αποτελεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική και επιστημονική συνάντηση που ξεκίνησε το 2022 ως μια αναπάντεχη ημερίδα. Χορευτές, χορογράφοι, επιστήμονες, τεχνολόγοι και το ευρύ κοινό βρέθηκαν μαζί για μία μέρα προκειμένου να εξερευνήσουν τους κόσμους που γεννά η σύμπραξη του χορού και του σώματος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Μέσα από επιτελεστικές δράσεις, ομιλίες, speed dating και εργαστήρια επιxειρήθηκε η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας διαλόγου και πειραματισμού πάνω στα όρια των τεχνών και της επιστήμης. Για το Flux Laboratory Athens η επανεξέταση της κίνησης ως εργαλείου σκέψης και δράσης αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα.

Η τρίτη έκδοση του Art & Science Micro Forum εστιάζει στους εσωτερικούς μας κόσμους και στο πώς αυτοί επηρεάζουν εμάς και τους γύρω μας. Σε μια εποχή όπου ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, την εικονική πραγματικότητα και την έντονη χρήση τεχνολογιών που ενισχύουν την ψηφιοποίηση της ανθρώπινης εμπειρίας, επιλέγουμε να φωτίσουμε τα πιο ήσυχα τοπία των εσωτερικών μας κόσμων: του ανθρώπινου νου, της ψυχής και της νοημοσύνης των συναισθημάτων. Η Συναισθηματική Νοημοσύνη, είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και να κατανοούμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. Σε αντίθεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η συναισθηματική νοημοσύνη υπογραμμίζει την αλληλεξάρτησή μας και τα πορώδη όρια μεταξύ του Εγώ και του Εμείς. Αυτός ο κόσμος υπάρχει στο σώμα μας, είναι πάντα παρών αλλά παραμένει αρκετά ανεξερεύνητος.

Στο forum αντλούμε υλικό από την ανθρωπολογία και την ψυχολογία σε σύνδεση με τον χορό, και προσκαλούμε το κοινό σε μια σειρά από παραστατικές δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες. Εξετάζουμε το ιδιωτικό και το δημόσιο σώμα ως εργαλείο για να ακούμε καλύτερα τον εαυτό και τον άλλον άνθρωπο, οραματιζόμαστε έναν κοινωνικό ιστό με περισσότερη συμπερίληψη, κατανόηση και φροντίδα.

Καλούμε το κοινό να συμμετάσχει σε μια πορώδη, ανοιχτή σχέση μεταξύ καλλιτεχνών, επιστημόνων και κοινότητας και να δημιουργήσουμε από κοινού ένα διευρυνόμενο δίκτυο διεπιστημονικού διαλόγου.

 

Πρόγραμμα

είσοδος για όλες τις δράσεις είναι δωρεάν.

Περιορισμένες θέσεις, απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ: https://fienta.com/atmospheres-82569

 

 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου [Κτίριο της οδού Παλαιολόγου Μπενιζέλου 5, 105 56, 1ος όροφος]

6.30μμ – 8μμ, ‘We Need to Talk About Father’

εργαστήριο

Εξερεύνηση, μέσα από τον διάλογο και τον χορό της σύνθεσης του σύγχρονου πατέρα και της έννοιας της πατρότητος εν γένει. Βασισμένο στην έρευνα του χορογράφου για το έργο ‘the kids performance’.

Εμψυχωτές: ‘Αγγελος Παπαδόπουλος (χορογράφος/περφόρμερ) & Ελένη Τζίκου (ψυχολόγος).

9μμ, ‘the kids performance’

παραστατική δράση

H συνάντηση ενός πατέρα με το παιδί του και ενός χορού που συμφιλιώνει. Το έργο εξετάζει τη φιγούρα του πατέρα στην ελληνική κοινωνία αναζητώντας ερμηνείες -μέσα από το διάλογο και το χορό- για το τι συνθέτει το πατρικό σώμα. Πώς η κίνηση -ο χορός- μπορεί να ερμηνεύσει τραύματα και επιθυμίες;

Χορογράφος: Άγγελος Παπαδόπουλος, Ερμηνευτές: Άγγελος Παπαδόπουλος, Τάκης Παπαδόπουλος, Βίντεο: Δήμητρα Τζάνου, Επιστημονική συνεργάτις: Ελένη Τζίκου

 

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου [Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, 105 58]

7μμ – 9μμ, ‘μπ[λ]αλούν _ lab’

επιτελεστική εγκατάσταση / βιωματικό εργαστήριο/ συζήτηση

Οι χορογράφοι Γιώτα Πεκλάρη και Βάσια Ζορμπαλή, μαζί με μικτή ομάδα ερμηνευτών με ή χωρίς οπτική ή ακουστική βλάβη, διερευνούν την αποτύπωση του χρόνου μέσα από την υλικότητα του σώματος -οργανικού και μη -στην κατεύθυνση του καθολικά προσβάσιμου καλλιτεχνικού έργου. Οι χορογράφοι θέτοντας το καλλιτεχνικό έργο στην διάσταση της βιωματικής εμπειρίας, μας προσκαλούν σε μια ενσώματη, συμμετοχική παρουσίαση που περιλαμβάνει απόσπασμα της έρευνας, εργαστήριο, εισηγήσεις και ανοιχτή συζήτηση.

Η δράση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική ή ακουστική βλάβη.

Σύλληψη ιδέας, Χορογραφία: Γιώτα Πεκλάρη, Βάσια Ζορμπαλή, Εικαστική εγκατάσταση: Βάσια Ζορμπαλή, Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώτα Πεκλάρη, Βοηθός χορογράφου, Επιστημονικός συνεργάτης: Νατάσα Μάρτιν, Περφόρμερς: Βάσια Ζορμπαλή, Γιώτα Πεκλάρη, Νατάσα Μάρτιν, Όλγα Δαλέκου, Χρήστος Κουτσοβασίλης.

Διερμηνέας: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

 

 

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου [Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, 105 58]

6μμ – 8μμ, ‘εγώ & εσύ, εσύ & εγώ‘

εργαστήριο αργεντίνικου τάνγκο

Το πώς κινούμαστε φανερώνει πολλές φορές το πώς είμαστε. Σε αυτό το workshop θα πάρουμε μία γενική ιδέα για το Αργεντίνικο Τάνγκο και τη βασική του ιδιότητα που είναι η σύνδεση και η επικοινωνία με τον άλλον. Θα επικεντρωθούμε στην ουσία του χορού αυτού, στην πρωτόλεια αυθεντικότητά του που είναι η επικοινωνία και ενσυναίσθηση μέσα από την αγκαλιά.

Εμψυχωτές: Carlos Dall’Asta & Μαρία Καραγέωργου σε συνεργασία με την ψυχολόγο και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Ανδρούλα Ηλία.

8.15μμ – 11μμ ‘μιλόνγκα’

Το εργαστήριο θα ακολουθήσει μιλόνγκα, η παραδοσιακή αργεντίνικη κοινωνική βραδιά τάνγκο για χορευτές όλων των επιπέδων. DJ: Μαρία Καραγέωργου

 

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου [Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, 105 58]

6μμ – 8μμ, ‘ομόκεντροι κύκλοι’

εργαστήριο παραδοσιακού χορού

Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη δημιουργία της αίσθησης της κοινότητας και στην κατασκευή και ενίσχυση ταυτοτήτων. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον ελληνικό παραδοσιακό χορό μέσα από μία βιωματική διεργασία, όπου το σώμα θα αποτελέσει το εργαλείο και το όχημα επίτευξης ομαδικού πνεύματος, πρακτικών αλληλοκατανόησης και συμπεριληπτικών διαδικασιών.

Εμψυχωτές: Δρ. Μαρία Κουτσούμπα (Καθηγήτρια Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής Χορολογίας, ΕΚΠΑ), Γεώργιος Φούντζουλας (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παραδοσιακού Χορού, Χοροδιδάσκαλος).

9μμ, ‘art & science speed dating ‘

Δράση δικτύωσης επιστημόνων & καλλιτεχνών

 

Παρασκευή1 Μαρτίου [Flux Laboratory Athens, Γέροντα 12, 105 58]

 

8μμ, ‘Reflections‘ παραστατική δράση

Δύο εαυτοί, του φωτός και του σκότους, ένα σύμπαν ολόκληρο σε μια ελάχιστη αναπαράσταση, στη διαχωριστική γραμμή της φωτοσκίασης. Η ερμηνεύτρια, δημιουργεί δύο σκηνικούς χώρους, φτιάχνοντας μια περιηγητική παράσταση, πάνω στην ενδοχώρα του ανθρώπινου τοπίου.

Σύλληψη, Χορογραφία, Ερμηνεία: Αθανασία Κανελλοπούλου, Βοηθός Χορογράφου Συντονίστρια Προβών: Βασιάνα Σκοπετέa, Κατασκευή Μάσκας: Σωτήρης Μελανός.

9μμ, ’Nadja – Who Am I?’’

προβολή ταινίας & συζήτηση

Α μέρος: ‘Nadja-Who Am I?’ Η ταινία μικρού μήκους θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς, σε σχέση με τη γυναικεία φύση, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το φωτογραφικό υλικό της Αμερικανίδας φωτογράφου Francesca Woodman

Β μέρος: Συζήτηση με την Ψυχολόγο Ψυχαναλυτικής προσέγγισης Ζωή Μπακοπούλου, πάνω στο έργο της χορογράφου με κύριο άξονα το σώμα σε σχέση με τoν μεταιχμιακό χώρο. Η εισήγηση θα συνεχίσει με άνοιγμα της συζήτησης στο κοινό γύρω από καίριους προβληματισμούς που εγείρει η σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας:ο εαυτος μεσα απο το βλεμμα του άλλου, ψηφιακές μάσκες, ευαλωτότητα, μοναξιά.

 

 

Παραγωγή: Flux Laboratory Athens Επιμέλεια προγράμματος: Χλόη Αλιγιάννη

Με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα

 

 

 

 

Σχετικά με το Flux Laboratory Athens

Το Flux Laboratory ιδρύθηκε το 2003. Είναι ένα πειραματικό εργαστήριο το οποίο εδρεύει στη Γενεύη και λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum. Παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Το Flux Laboratory ενθαρρύνει τις συνέργειες και, από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα. Καλλιεργώντας δράσεις που σχετίζονται με το σώμα και την κίνηση, το Flux Laboratory Athens αναπτύσσει καλλιτεχνικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 210 01 08 357

athens@fluxlaboratory.com www.fluxlaboratory.com

Instagram Facebook

Μετάβαση στο περιεχόμενο