Δελτίο Τύπου: Αγωνιστική κινητοποίηση Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς το Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 στις 12:00 το μεσημέρι

Μαρ 15, 2017 | Δελτία Τύπου, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθήνα, 15/03/2017

Δελτίο Τύπου

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία και την αγωνία των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης της Χώρας, εξαιτίας της αλγεινής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης τα τελευταία 7 χρόνια, τους καλεί σε αγωνιστική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός για τη μη περαιτέρω επιδείνωση των βιοτικών συνθηκών τους και για τη διασφάλιση των όποιων εναπομεινάντων κεκτημένων.

Διεκδικούμε:

1) Να μη θιγούν τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, να συνεχίσουν να χορηγούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις και να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγησή τους, δεδομένου ότι καλύπτουν πρόσθετες ανάγκες της αναπηρίας και όχι στενά βιοποριστικές.

2) Να μη γίνει καμιά περαιτέρω περικοπή στους μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά στους τυφλούς συνταξιούχους.

3) Να διατηρηθεί το αφορολόγητο σε μισθούς, συντάξεις και πάγιες αντιμισθίες.

4) Να εφαρμοστεί η διάταξη του Ν.2643/98 για κατ’ έτος Ειδική Προκήρυξη για τυφλούς τηλεφωνητές και να επεκταθεί και σε νέα επαγγέλματα. Ζητάμε επίσης ουσιαστική στήριξη των προστατευόμενων εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος με τη συνέχιση της απευθείας ανάθεσης ή διαγωνισμού μεταξύ ΑμεΑ για την κατασκευή προϊόντων του Ελληνικού Στρατού, τα οποία επί δεκαετίες κατασκευάζει επιτυχώς ο ως άνω φορέας, όπως ταυτότητες και αλυσίδες, και άμεση διακοπή κάθε εν εξελίξει άδικου και άνισου διαγωνισμού.

5) Να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη προκειμένου να μην συμπεριλαμβάνεται το επίδομα απολύτου αναπηρίας για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται με το αρ.13 του Ν.4387/2016. Με την υπ’ αριθμ. Φ.80000/οικ.48653/1865 ερμηνευτική εγκύκλιο προβλέπεται η μη συμπερίληψη των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, καθώς και του επιδόματος απολύτου αναπηρίας, στο ανώτατο ύψος του επιτρεπόμενου ποσού είσπραξης πολλαπλών συντάξεων, ενώ -σε αντίθεση με τα συμπεφωνημένα με τον πρώην Υπουργό Εργασίας, κύριο Κατρούγκαλο, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική- τα προαναφερθέντα επιδόματα συμπεριλαμβάνονται, ως μη όφειλαν, για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται από το αρ.13 του Ν.4387/2016.

6) Να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη κατοικία, η οποία ανήκει κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε τυφλό ή άτομο με πρόβλημα όρασης με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

7) Να στηριχθεί η Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, να εισαχθεί ο πολύ σημαντικός θεσμός της πρώιμης παρέμβασης (0-5 ετών), να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, ο οποίος θα καλύπτει όλο το ωράριο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, και να χορηγηθεί άμεσα ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός σε τυφλούς μαθητές και φοιτητές.

Προσυγκέντρωση 10:30 το πρωί έξω από τα γραφεία μας, Βερανζέρου 31, Ομόνοια. Παρακαλούμε για την κάλυψη.

Για το Γενικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Τ.