6.3.3 Εργαλείο Σύντομης Αντιμετώπισης
Το εργαλείο της Σύντομης Αντιμετώπισης (Αγγλ., «Brief Cope») που χρησιμοποιείται στην παρούσα εργασία αποτελείται από 14 κλίμακες που περιέχουν 2 αντικείμενα η κάθε μία. Προήλθε από το εργαλείο της Πλήρους Αντιμετώπισης (Αγγλ., «Full Cope») που έχει χρησιμοποιηθεί για μελέτες σχετικές με την υγεία (Carver, 1997). Ωστόσο επειδή το πρωτότυπο ήταν αρκετά χρονοβόρο αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μικρότερου (Carver, 1997). Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες από τις απαντήσεις διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων που αξιολογεί είναι σημαντικές στη διαδικασία διαχείρισης δυσκολιών και αποτελούν προβλεπτικό παράγοντα των αναμενόμενων φυσιολογικών αποτελεσμάτων (Carver, 1997). Συνεπώς, Το Brief Cope δίνει τη δυνατότητα στους ερευνητές να αξιολογούν τις αντιδράσεις αντιμετώπισης καταστάσεων γρήγορα (Carver, 1997).
Το εργαλείο της Σύντομης Αντιμετώπισης χρησιμοποιήθηκε σε ένα πλήθος εργαλείων αξιολόγησης τα οποία χορηγήθηκαν σε ένα δείγμα κατοίκων μιας κοινότητας οι οποίοι συμμετείχαν σε μια έρευνα ανάκαμψης έπειτα από τον Τυφώνα Andrew (Ironson et al., 1997, όπως αναφέρεται σε Carver, 1997). Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης σχετίζονται με την εσωτερική δομή του εργαλείου Brief Cope. Το δείγμα είχε το μειονέκτημα ότι δεν ήταν πολύ μεγάλο, αλλά είχε το πλεονέκτημα ότι βρίσκονταν κάτω από την επίδραση μιας κατάστασης στρες της αληθινής ζωής. Αρχικά το δείγμα περιλάμβανε 168 συμμετέχοντες από την κοινότητα που επηρεάστηκε σοβαρά από τον τυφώνα. Η αρχική συλλογή δεδομένων έγινε τρεις με έξι μήνες μετά τον τυφώνα, ενώ ακολούθησε και δεύτερη αξιολόγηση 6 μήνες αργότερα στην οποία συμμετείχαν 124 από τους αρχικούς συμμετέχοντες. Επίσης έγινε και μια τρίτη αξιολόγηση στην οποία συμμετείχαν 126 άτομα. Όλες αυτές οι αξιολογήσεις χρησιμοποιήθηκαν ξεχωριστά για να διερευνηθεί η αξιοπιστία των κλιμάκων του εργαλείου (Carver, 1997).
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το παραπάνω δείγμα συμμετεχόντων υποδεικνύουν ότι οι κλίμακες του Brief Cope έχουν επαρκή εσωτερική αξιοπιστία, ενώ και η διερευνητική ανάλυση παραγόντων που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι συνάδει με αυτήν που είχε καταγραφεί νωρίτερα για το αρχικό εργαλείο Cope (Carver, 1997).
Για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκαν τρεις μόνο υποκλίμακες από το εργαλείο της Σύντομης Αντιμετώπισης και συγκεκριμένα η «Ενεργή Αντιμετώπιση», η «Αντιμετώπιση με βάση το Χιούμορ» και η «Θετική Αναδιαμόρφωση», οι οποίες αποτελούν προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες υποκλίμακες ήταν γιατί η «Ενεργή Αντιμετώπιση» και η «Θετικής Αναδιαμόρφωσης» ανήκουν στις κλίμακες Αντιμετώπισης που είναι εστιασμένες στο πρόβλημα και οι υψηλές βαθμολογίες σε αυτές υποδεικνύουν ψυχολογική δύναμη και πρακτική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, ανήκουν δηλαδή στις κλίμακες που συνδέονται με θετικά αποτελέσματα και άρα είναι χρήσιμες στρατηγικές αντιμετώπισης για όποιον άνθρωπο τις διαθέτει (Carver, 1997). Η «Αντιμετώπιση με Χιούμορ» ανήκει στις υποκλίμακες Αντιμετώπισης με βάση το συναίσθημα, όπου οι υψηλές ή οι χαμηλές επιδόσεις των συμμετεχόντων σε αυτές δε συνδέονται με την ψυχολογική υγεία με ομοιόμορφο τρόπο, άρα θετικά ή αρνητικά απαραίτητα αποτελέσματα, αλλά είναι ενδεικτικές για το στυλ που προτιμά ο ερωτώμενος (Carver, 1997). Συνεπώς μιας και η παρούσα εργασία εστιάζει στο ζήτημα του χιούμορ, ήταν λογικό να επιλεχθεί αυτή η υποκλίμακα έναντι των υπολοίπων αυτής της κατηγορίας που αποκλείστηκαν. Αποκλείστηκαν επίσης και τα στοιχεία που υπήρχαν στην κλίμακα Αποφυγής Αντιμετώπισης, καθώς είναι μη προσαρμοστικές στρατηγικές που εστιάζουν στην απεμπλοκή από την αγχωτική κατάσταση. Συνεπώς επιλέχθηκαν προσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης που εστιάζουν στην ανάληψη δράσης, την αισιοδοξία και το χιούμορ καθώς κρίθηκε ότι εξυπηρετούν καλύτερα τη διερεύνηση των συσχετίσεων της εργασίας.
Από τη στιγμή που η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στο ζήτημα του χιούμορ, δημιουργήθηκαν δύο ακόμη ερωτήσεις, με σκοπό την εκτεταμένη και διαφοροποιημένη μελέτη του ζητήματος. Ειδικότερα, οι δύο ερωτήσεις που προστέθηκαν, τονίζουν τη χρήση του χιούμορ σε σχέση με τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε μια κατάσταση και όχι τόσο στο πρόσωπο/άτομο που απαντά, όπως η κλίμακα της Αντιμετώπισης με Χιούμορ. Έτσι, για τους σκοπούς της εργασίας και για αποφυγή σύγχυσης αυτή η νέα κλίμακα αναφέρεται στην παρούσα εργασία ως «Αντιμετώπιση με Χιούμορ Αλληλεπίδρασης».