ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Ας μιλήσουμε για το γλαύκωμα: ορισμοί, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Αυγ 22, 2023 | ΘΕΜΑΤΑ ΤΥΦΛΟΤΗΤΑΣ, Ιατρικά

Ας μιλήσουμε για το γλαύκωμα: ορισμοί, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Γράφει ο Davinder S. Grover, MD, MPH, Επιμελητής χειρουργός και διευθυντής έρευνας στο Glaucoma Associates of Texas του Ντάλας στο blogs.webmd.com

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση του οφθαλμού που οδηγεί σε τύφλωση. Στην πραγματικότητα, είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης στον κόσμο. Ο λόγος για τον οποίο το γλαύκωμα είναι μια τόσο “κακή” ασθένεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορείτε να το αισθανθείτε, δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι το έχετε, και μέχρι κάποιος να παρατηρήσει απώλεια όρασης, συχνά είναι ήδη σε σχετικά προχωρημένο στάδιο.

Τα καλά νέα σχετικά με το γλαύκωμα είναι ότι όταν αναγνωριστεί και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, συνήθως οι άνθρωποι διατηρούν σχετικά καλά επίπεδα όρασης για το υπόλοιπο της ζωής τους. Υπάρχουν, όπως πάντα, εξαιρέσεις, και μερικές φορές άνθρωποι με πολύ δύσκολες περιπτώσεις χάνουν την όρασή τους παρά τις προσπάθειές μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους ανθρώπους που τυφλώνονται και στα δύο μάτια από γλαύκωμα είναι εκείνοι που δεν ανιχνεύονται μέχρι τα προχωρημένα στάδια, δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη ή δεν παρακολουθούνται κατάλληλα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ γλαυκώματος ανοικτής και κλειστής γωνίας;

Πριν συζητήσουμε τη διαφορά μεταξύ γλαυκώματος ανοικτής και κλειστής γωνίας, θα πρέπει να συζητήσουμε τι είναι η “γωνία”. Η “γωνία” του ματιού είναι το σύστημα αποστράγγισης του εσωτερικού του ματιού. Δεν έχει καμία σχέση με τη δακρύρροια έξω από το μάτι ή τον δακρυϊκό πόρο κάποιου. Μέσα στο μπροστινό μέρος του ματιού, υπάρχει μια δομή που παράγει υγρό και μια δομή που αποστραγγίζει υγρό. Αυτή η αποστράγγιση ονομάζεται γωνία, επειδή μοιάζει με γωνία ή με “V”.

Συνήθως, οι περισσότεροι τύποι γλαυκώματος προκαλούνται από το σύστημα αποστράγγισης μέσα στο μάτι που δεν λειτουργεί σωστά. Σε γενικές γραμμές, η αποστράγγιση μπορεί να είναι είτε ανοικτή είτε κλειστή. Σε αυτό αναφέρονται οι όροι “γλαύκωμα ανοικτής γωνίας” και “γλαύκωμα κλειστής γωνίας”.

Δεν υπάρχει κάποιος τύπος γλαυκώματος που να είναι “καλύτερος” από κάποιον άλλο. Ωστόσο, οι θεραπείες για το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι μερικές φορές πολύ διαφορετικές.

Πώς αντιμετωπίζεται το γλαύκωμα;

Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη γλαυκώματος, ο κύριος παράγοντας κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί είναι η πίεση του ματιού. Στις περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος, η μείωση της οφθαλμικής πίεσης βοηθά στη διακοπή ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης του γλαυκώματος. Μειώνουμε την πίεση του οφθαλμού με τρεις διαφορετικές μεθόδους: διαδικασία με λέιζερ, φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Όταν η οφθαλμική πίεση ελέγχεται επαρκώς, στις περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος, η βλάβη στο οπτικό νεύρο μπορεί να σταματήσει.

Τι μπορώ να κάνω για να ελεγχθώ για γλαύκωμα;

Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί. Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σχετικά με το γλαύκωμα είναι ότι όταν η βλάβη συμβεί, δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εάν το γλαύκωμα εντοπιστεί αρκετά νωρίς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, τις περισσότερες φορές κερδίζουμε και διατηρούμε την όραση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, είναι απαραίτητο να κάνετε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο, τουλάχιστον μία φορά στη δεκαετία των 20 ετών και δύο φορές στη δεκαετία των 30 ετών. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος ή τύφλωσης, θα πρέπει πιθανότατα να εξετάζεστε συχνότερα.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από το γλαύκωμα;

Εκτός από τα άτομα που έχουν ανεξέλεγκτο διαβήτη ή ιστορικό τραύματος στο μάτι, οι περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος δεν σχετίζονται με κάτι που έκανε κάποιος. Οι περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος οφείλονται στην ισορροπία μεταξύ γενετικής και περιβάλλοντος. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να προστατευτείτε από την εμφάνιση γλαυκώματος:

Ζήστε έναν φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής που συνάδει με τη βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Να φοράτε προστατευτικά ματιών όταν χρειάζεται για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό του ματιού.

Να εξετάζεστε για γλαύκωμα από οφθαλμίατρο σε τακτική βάση (η συχνότητα της παρακολούθησης θα καθοριστεί από την υγεία των ματιών σας και τη συνολική σας υγεία).

 

Πηγή: www.rodiaki.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο