ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

Αντώνης Τσαπατάκης: «Η ζωή μπορεί να ζήσει μέσα από τους ζωντανούς»

Αυγ 13, 2020 | Αθλητές με λοιπές αναπηρίες, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παραολυμπιονίκης  κολύμβησης, εν ενεργεία αθλητής. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ομιλίες  ή «συνομιλίες», όπως  προτιμάει να τις αποκαλεί, στα  σχολεία σε θέματα τροχαίων ατυχημάτων. Αναφέρεται στη δύναμη της ψυχής και «στο πόσο πολύ μπροστά μπορεί αυτή να σε πάει».
Στην πρώτη μας επικοινωνία τον ρώτησα, εάν μπορώ να χρησιμοποιώ τον όρο ΑμεΑ  (Άτομα με Αναπηρία ) ή ΑμΕΑ  (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες  ΑμΕΑ) με διόρθωσε.
Προτιμώ το «Άνθρωποι με διαφορετικό τρόπο ζωής».
Ο όρος ΑμεΑ είναι για εμένα λίγο ξεπερασμένος, είναι μια διαφοροποίηση, που δεν μου αρέσει. Όλοι  οι άνθρωποι είναι ίσοι και ισάξιοι. Δεν υπάρχει καμία διαφορά. Η μόνη διαφορά που μπορεί να υπάρχει, σε οποιοδήποτε άνθρωπο, όχι μόνο σε ανθρώπους με κάποια διαφορετική ανατομία, είναι ότι όλοι ζούμε με διαφορετικό τρόπο. Έτσι υπάρχουν κάποιοι που κινούνται και με διαφορετικό τρόπο, για αυτό επιλέγω, να αναφέρομαι σε άτομα που κινούνται με διαφορετικό τρόπο ή άτομα που ζουν με διαφορετικό τρόπο. Εφόσον εξελίσσεται η ανθρωπότητα, πρέπει να  εξελίσσονται και οι λέξεις, διότι οι λέξεις  είναι αυτές που δίνουν την ενεργεία, είναι αυτές που σε προτρέπουν να αλλάξεις και να προχωρήσεις.
Πλέον οδηγείς και μάλιστα το ειδικά διαμορφωμένο CH-R της TOYOTA, πόσο έχει διευκολύνει την καθημερινότητά σου ;
O τρόπος μετακίνησης των ανθρώπων, που κινούνται με διαφορετικό τρόπο, είναι κάτι που απελευθερώνει  τη ζωή τους, κάτι που κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Χάρη στη TOYOTA και στο ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο, που μου παρέχει ως χορηγία για τα επόμενα τρία χρονιά στη την προσπάθεια μου στους ερχόμενους παραολυμπιακούς αγώνες ,έχει γίνει η ζωή μου πιο εύκολη. Είναι το μέσο για να πάω στις προπονήσεις μου, στις  ομιλίες ,στις ανθρωπιστικές δράσεις και στη διασκέδαση μου. Παράλληλα είμαι πολύ ευχαριστημένος, που οδηγώ ένα αυτοκίνητο, που κινείται κυρίως  με οικολογικό τρόπο, είναι υβριδικό ,χρησιμοποιεί την ηλεκτροκίνηση κατά το ήμισυ και έτσι βάζω και γω ένα λιθαράκι ενάντια στη κλιματική αλλαγή. Ευχαριστώ πάρα πολύ την ΤΟΥΟΤΑ για αυτή τους τη παροχή.
Πόσo αυτόνομος μπορείς να είσαι στις μετακινήσεις σου;
Η αυτονομία στο να κινείσαι απαιτεί κάποια διαμόρφωση για τους ανθρώπους που κινούνται με διαφορετικό τρόπο, παρ’ όλα αυτά η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μπορεί να κάνει τη ζωή μου και τη ζωή όλων μας ακόμα πιο αυτόνομη και ακόμα πιο εύκολη.
Πριν λίγο καιρό συμμετείχες  στο βίντεο για τη προβολή της εγκατάστασης ράμπας, για τους ανθρώπους που κινούνται διαφορετικά, σε παραλία στα Κουφονήσια. Μία δράση τόσο απλή και τόσο σπουδαία.
Μια ακόμα παρέμβαση του ανθρώπου πάνω στην αυτονομία των ανθρώπων,που κινούνται με διαφορετικό τρόπο είναι αυτή η ιδιοκατασκευή,μίας εταιρείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η οποία άφορα στην πρόσβαση των ατόμων αυτών στη θάλασσα. Είναι μια ειδικά διαμορφωμένη ράμπα πάνω στην οποία βρίσκεται ένα κάθισμα, το οποίο διευκολύνει την πρόσβασή τους.Τη τοποθέτησή της ανέλαβε η εταιρεία σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Αιγαίου με την οικονομική βοήθεια χορηγιών.Με τη προβολή  του εθελοντισμού αυτού μέσω social media φάνηκε ,ότι παραδειγματίστηκαν και πολλοί άλλοι για το νησί τους. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά πως όταν ο άνθρωπος ενώνεται μπορεί να γίνει μια γροθιά, που μπορεί να καταστείλει όλους όσους και όλα όσα εναντιώνονται στην αυτονομία της ζωής του ανθρώπου.Ελπίζω και του χρόνου να βοηθήσω και εγώ και όποιος άλλος θελήσει, κάθε παράλια και κάθε περιοχή  στη χώρα μας να γίνει προσβάσιμη σε όλους.Ήδη πολλοί φίλοι και επιχειρηματίες, έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, ώστε να βοηθήσουν οικονομικά στην κατασκευή προσβάσιμων εγκαταστάσεων σε παραλίες της χώρας μας.
Πιστεύεις ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένοι προς τους ανθρώπους με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα ;
Ο

Μετάβαση στο περιεχόμενο